Yapay Zeka hayatı dönüştürecek en önemli bilim ve teknoloji alanlarından biri haline geldi. Yapay zeka temelli sistemler her geçen gün daha fazla yol kat ediyor. Türkiye artık bu alanda sadece kullanıcı değil, geliştirici olma yolunda adımlarını atıyor. 

SDÜ ve Yapay Zeka çalışmaları

SDÜ ailesine Yapay Zeka çalışan bir biliminsanı daha katıldı. Doktora sürecinde doğadan esinlenerek optimizasyon algoritmaları geliştiren; çok sayıda akademik yayınlarla birlikte "Algoritma Kavramı ve Bilgisayar Programlama Öğreniminde Pratik Yaklaşımlar" ve "Bulut Bilişim: Temel Konular ve AWS" başlıklı 2 kitap yayınlayan; yine yakın zamanda uluslararası literatüre Yapay Zeka konulu eserler verecek olan Yrd. Doç. Dr. Utku Köse, Türkiye'nin bu alanda daha aktif ve söz sahibi olması gerektiğini düşünüyor.

SDÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Köse ile Yapay Zeka (Artificial Intelligence) ve bağlı konuları konuştuk.

Bilim var gücüyle insanüstü insanı şekillendiriyor

"Yapay Zeka" terimi ilk kez 1956'da Dartmouth Konferansı'nda John McCarthy tarafından kullanıldı. Son çeyrek yüzyıldır da geleceğimizi şekillendiren bilim ve teknoloji alanlarından biri haline geldi.

Gelecekte Türkiye'nin '"Yapay Zeka" da söz sahibi ülkeler arasında yer alacağını düşündüğünü anlatan Yrd. Doç. Dr. Utku Köse, optimizasyon, sınıflandırma, görüntü tanıma, tahminleme gibi birçok farklı problemi çözebilen yapay zeka alt alanı var. Türkiye'ye özellikle bu alt alanlar kapsamında birçok akademik çalışmanın ortaya konulduğunu ifade edebiliriz. "Donanımsal İnsansı Robotlar" bu noktada Türkiye'nin ulaştığı son noktayı göstermektedir'' dedi.

Dünya bir yandan geleceğini şekillendirirken diğer taraftan yapay zeka güvenliğini tartışıyor.  Yapay zeka insan ötesi mi olacak? Son söz yapay zeka’da mı olacak? Yapay zeka işimizi elimizden mi alacak? Yoksa "Yapay Zeka"da amaç insanın yerini almak değil; daha iyi insana mı ulaşmak olacak?"

Yrd. Doç. Dr. Utku Köse, bu sorulara şu karşılığı veriyor: Yapay zekanın otonom bir yapıda, insanı alt edebilecek düzeye ulaşması şu anki teknolojik altyapı itibariyle çok mümkün görünmüyor. Ama teorik anlamda bu ihtimal dâhilindedir. Bir de burada gözden kaçan bir faktör var: İnsan. "Yapay zekanın gelişim süreçlerinde insan faktörünün ters sonuçlara yol açıp açmayacağını bilemiyoruz. Bu nedenle yapay zeka güvenliğini bir şekilde insan faktörünü de dikkate alarak bilimsel çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.''

Uluslararası literatürde ve Türkiye'de son yıllarda öne çıkan endişelerden birisinin de yapay zekanın iş gücünü devralması yönünde olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Köse sözlerini şöyle noktalıyor:

''Araştırmacılar ve insanlar arasındaki tartışmalardan birisi de artık bu: 'Acaba yapay zeka bizim işsiz kalmamıza sebep olacak mı? Yapay zekanın bazı meslekleri ortadan kaldıracağını düşünüyorum. Ama yapay zeka sonucu ortaya çok farklı mesleklerin de çıkacağını öngörüyorum. "Bilim ve Ütopya Dergisi"nde bu konuda bilimsel bir makale de yayınlamıştım. "Eğitim Veri Mühendisleri" ortaya çıkacak. "Yapay Zeka Mühendisleri" olacak. Sistem, hayat, evren yine kendisini dengeleyecektir. Şu an için öncelikli çalışma alanı güvenlik, hukuk ve etik değerler üzerine olmalıdır."