Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı Tesisleri’nde, çöpten enerji ve gaz üretimi için önemli mesafe kat edildi. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ın üzerinde büyük bir özveri gösterdiği, Türkiye’de sayısı sadece 16 olan düzenli çöp depolama alanından birisi olan Isparta’da, uygulanacak proje Türkiye’de bir ilk olacak. Dünya’ya da örnek olması amaçlanan proje ile hem çevre kirliğinin önüne geçilmesi hem de ekonomik girdi sağlanması hedefleniyor. Çöp Deponi Alanı’ndan 20 KW’lık enerji üretilecek. Hem de çöp miktarı 100 birimden 5 birime düşecek. 
 
Uygulanması düşülen projeye göre çöp alanındaki atıklar hem bertaraf edilecek hem de çöp reaktörlerden geçirilerek çöp hacmi yüzde 95 oranında azaltılacak. Geriye kalan yüzde 5’lik dilim ise kül şekline dönüşürken, ortaya çıkacak olan yüzde 5’lik dilim çeşitli alanlarda da kullanılabilecek. 
Yüksek derecede gazlaştırma (proliz) şeklinde uygulanacak sistemle çöpler 2000 ila 2500 derece arasında bir ısıya tabi tutularak, çöpün yüzde 95 oranında gazlaştırılması, yüzde 5 oranında da küle dönüştürülmesi hedefleniyor. 
 
Bu dev proje ihale aşamasına getirilirken, Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Encümen Başkanı ve Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın ile Encümen Üyeleri tarafından alınan ihale kararı imzalandı. Encümende bulunan Isparta, Senirkent, Eğirdir, Atabey ve Büyükkabaca Belediye başkanlarınca imzalanacak olan karar için Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ın makamında bir araya gelindi. Atabey ve Büyükkabaca Belediye Başkanları Ali Bal ve Ali İhsan Temuçin’in işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamadığı imza töreninde Senirkent Belediye Başkanı Hüseyin Baykal, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ile Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Meclis Başkanı ve aynı zamanda Gönen Belediye Başkanı Mete Elçim hazır bulundu. 
 
İmzaların atılmasının öncesinde belediye başkanları proje ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın 1.5 yılı aşkın bir süredir proje ile ilgili olarak teknik araştırmaların yapıldığını ve bugün projenin ihale aşamasına getirildiğini söyledi. Özel bir sistemle uygulanacak olan projenin Türkiye’de ilk olacağını ve Dünya’ya da örnek teşkil edeceğini belirtti. Çöpten enerji üretim projesinin karşılığında 20 KW’lık bir enerji üretileceğini dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, çöpünde bu sayede yüzde 95 oranında enerjiye dönüştürülmüş olacağını aktardı. Türkiye’de 16 çöp deponi alanı olduğunu ve bunlardan birisinin de Isparta’da bulunduğunu dile getiren Başkan Günaydın, maddi olarak da buradan ödüle layık görüldüklerini ancak bunun kendileri için yeterli olmadığını ve daha güzel projelere imza atmak istediklerini belirtti. Projenin gerçekleştirilebilmesi için en kısa zamanda ihaleye çıkılacağını ve ihalenin de şubat ayı içerisinde yapılabileceğini söyleyen Başkan Günaydın, “Kurulacak olan sistem Türkiye’de ve Dünyada en gelişmiş sistem olacak. Göller Bölgesi Belediyeler Birliği’ne üye belediye başkanlarımızla bugün bu imzayı atıyoruz. Isparta’mıza ve Türkiye’mize bu projemiz hayırlı olsun” dedi. 
 
Projenin hayata geçmesiyle birlikte hem çöpten enerji üreteceklerini, hem çöp miktarlarının azalacağını, hem de doğaya katkıda bulunmuş olacaklarını dile getiren Başkan Günaydın, “Bölgemizin de çöp sorununu tamamen çözmüş oluyoruz ve ayrıca da maddi gelir elde etmiş oluyoruz. Türkiye’nin de önünü açacak bir projedir. Hedefimiz büyük” şeklinde konuştu. 
Göller Bölgesi Belediyeler Birliği encümen üyeleri olan belediye başkanları da proje ile ilgili olarak görüşlerini belirttiler. Encümen üyesi Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, yapılan bu projenin kolay bir konu olmadığını, bugüne kadar çeşitli yöntemlerle elektrik üretildiğini söylerken, uygulanacak projenin biraz daha farklı bir alanda olacağını belirtti. ‘Isparta’da, Türkiye’de hatta Dünyada böyle bir model ilk olma özelliğini taşıyor’ diyen Özmeral, temiz toplum ve temiz çevre bilinci ile hareket edildiğini anlattı. 
 
Yapılan çalışmanın uzun bir süreç aldığını dile getiren Senirkent Belediye Başkanı Hüseyin Baykal da proje ile çevrenin temiz kalması, katkı sağlaması ve bundan kazanç elde edilmesinin amaçlandığını belirtti. Çöplerin taşınması, bertarafı ve istifi ile ilgili olarak bir maliyet söz konusu olduğunu ifade eden Baykal, bu maliyetlerin büyük çoğunluğundan da kurtulacaklarını dile getirdi. Baykal, “Bu projenin araştırılması, ivme kazanması noktasında başta Yusuf Ziya Günaydın başkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Proje hayata geçtiğinde hem şehrimize, bölgemize ve ülkemize ekonomik katkılar sağlayacaktır” dedi. 
 
Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Meclis Başkanı ve aynı zamanda Gönen Belediye Başkanı Mete Elcim de, “Kayda değer bir proje. Çok büyük katkılar sağlayacak. En kısa zamanda sonuca kavuşacak. Dünyaya örnek olacak. Başka Yusuf Ziya Günaydın başkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.