2020 yılı TOBB-100 ödülleri etkinliğinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı. Bu sıralamada Türkiye’nin en hızlı büyüyen 53. firması olma başarını gösteren Isparta merkezli Kurucum Gıda istikrarlı büyümesine devam ediyor.   
2012 yılında kurulan Kurucum Gıda, meyve, sebze ve bitkileri işleyerek Ar-Ge çalışmaları ile sebze tozu, meyve cipsi ve doğal bitki parçacıkları gibi 200’e yakın ürün geliştirdi. Kurucum Gıda, geliştirilen ürünlerin verdiği satış ivmesini arkasına alarak, son iki yıllık büyüme hızlarına göre yapılan değerlendirmede % 287 büyüme başarısı elde etti. Bu büyüme oranı ile 2020 yılı TOBB 100 ödülleri sıralamasında Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirketi arasından 53’üncü sırayı alarak ödüle layık görüldü. 


KURUCUM GIDA, ISPARTA’DA SIRALAMAYA GİREN İLK, TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN 53’ÜNCÜ ŞİRKETİ
Türkiye’de ilkleri başardıklarını ifade eden Kurucum Gıda Genel Müdürü Mehmet Poyraz; “Şirketimiz bu seviyeye gelene kadar çok çalıştık, çok çabaladık. Allah’a çok şükür Türkiye genelinde en hızlı büyüyen firmalar arasında ilk 100’e girerek 53’ncü olduk. Bu yıl beşincisi düzenlenen etkinlikte Isparta’dan sıralamaya giren ilk firma olduk. Genelde teknoloji, inşaat ve savunma sanayi firmaları ilk sıraları aldılar, biz gıda sektörü baz alındığında Türkiye genelinde 2’inci olduk. Ödülümüzü Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla sine vizyon olarak düzenlenen TOBB Türkiye 100 Ödül Töreninde aldık. Tabi kendi adımıza, çalışanlarımız ve Isparta’mız adına gurur duyduk. Başarıyı getiren en önemli etkenlerden birisi de Ar-Ge çalışmalarımız olmuştur. Bu çalışmalarımızda devletimizin desteğini de unutmamak gerekiyor. Nitekim KOSGEB İl Müdürü Sayın Yurdun Yıldırım Bey’in hem samimi yaklaşımı hem de motive edici destekleri ile farklı işleme teknolojileri geliştirerek meyve cipsleri gibi yeni ürünler ürettik. Ar-Ge faaliyetleri vasıtasıyla mevcut müşterilerimiz ile ticaret hacmimizi yükseltirken yeni bağlantılar ile müşteri portföyümüzü artıyoruz. İstikrarlı ve hızlı büyümeyi bu şekilde sağladık diyebiliriz” dedi.


TARIM VE GIDANIN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Pandemi sürecinde tarım ve gıda sanayisinin çok daha önemli hale geldiğini ifade eden Mehmet Poyraz; “Pandemi sürecinde bazı sektörler durma noktasına geldi. Ancak tarım sektörü bir kez daha ne kadar önemli bir sektör olduğunu bizlere hatırlattı. Sağlıklı gıdanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Pandemiye bağlı olarak mevcut pazarımızda değişiklikler oldu. Daha önce otel, kafe, turizm sektörüne çalışan müşterilerimizin yerini, yeni dönemde online satış ve marketlere paketlenmiş ürün yapan firmalar aldı. Dediğim gibi, geliştirdiğimiz yeni ürünler bize yeni kapılar açmaya devam ediyor. Klasik pazarlamanın yerini yeni pazarlama yöntemleri alıyor ve farklı ihracat ve satış kanalları açılıyor” diye konuştu.


BÖLGESEL ÜRÜNLERE ÖNCELİK VERİLİYOR
Bölgesel ürünlerin işlenmesine büyük önem verdiklerini ifade ederek konuşmasına devam eden Mehmet Poyraz; “İnsanlar pandemi sürecinde beslenmelerine daha çok dikkat etmeye başladı. Beslenme ve yemek alışkanlıklarına dayalı koruyucu ve önleyici sağlık ön plana çıktı. Bağışıklık sisteminin daha güçlü tutulması için katkılı besinlerden ziyade doğal besinlere yönelim başladı. Artık yapay aroma ve sağlıksız tatlandırıcılar veya renklendiriciler yerine doğal ürünler tercih ediliyor. Tabi bu durum pandemi sürecinde meyve, sebze ve bitkilerden elde edilen doğal kurutulmuş gıdalara olan talebi artırmış oldu.  Isparta’mız tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği açısından çok zengin. Bölgemizden temin ettiğimiz hammaddeler ile papatya, gül yaprağı, gül çayı, gül tozu, lavanta tozu gibi birçok bitkisel ürünü üretiyoruz. Aynı şekilde bölgemizden mantar, ıspanak, çilek gibi ürünleri temin ederek toz ve cips elde ediyoruz. Bu şekilde bölge tarımına da destek vermiş oluyoruz” dedi.


KURUTMA İLE GIDANIN RAF ÖMRÜ UZUYOR
Kurutulmuş gıdaların önemine dikkat çeken Mehmet Poyraz; “Malum pandemi sürecinin başında sınırlar kapatıldı. Doğal olarak her devlet kendi kabuğuna çekildi. Böyle olunca Türkiye’nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerde sıkıntı meydana geldi. Rusya kapıyı kapattı domates gitmedi. Asya ülkeleri kapıyı kapattı elma gitmedi. Tam bu noktada kurutulmuş gıdanın önemi ortaya çıktı. Elimizde kalan ürünlerimizi israf etmeden hem kurutuyoruz hem de raf ömrünü uzatarak pazarlama imkânını arttırıyoruz” diye konuştu.


TKDK’YA TEŞEKKÜR
TKDK destekli olarak yapacakları yeni yatırımdan da bahseden kurucum Gıda Genel Müdürü Mehmet Poyraz; “Biz istikrarlı büyümemizi devam ettiriyoruz. Isparta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun teşviki ve desteğiyle yeni fabrikamızın temelini 2021 Ocak ayında atacağız. Buradan Isparta TKDK Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü Bey’e ve emeği geçen tüm TKDK çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Sav Kasabasında 5500 metrekare açık alan üzerinde toplam 3700 metrekare kapalı alana sahip olacak şekilde bölgenin en büyük meyve cipsi ve meyve tozları üretim tesisini kuracağız. Bu yeni fabrikamız Allah’ın izniyle 2021 yılı Aralık ayında üretime başlayacak. Bu yatırımızda özellikle Türkiye’de ilk defa meyve ve sebze sularından meyve ve sebze tozları üretecek teknolojiyi de devreye alacağız. Bu tesis ürün çeşitliliği ve üretim teknolojisi açısından Türkiye’de bir ilk olacak.” diye konuştu.


BANKADAKİ VE YASTIK ALTINDAKİ PARADAN HİÇ KİMSEYE FAYDA YOK   
Son olarak yatırım yapmak isteyen müteşebbislere seslenen Mehmet Poyraz; “Bir kez daha altını çizerek söylemek istiyorum. Pandemi sürecinde tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Sürdürülebilir gıdanın temini ve gıda zayiatının azaltılması daha önemli hale geldi. Aynı şekilde kurutulmuş gıda ve diğer gıda işleme tesislerinin önemi daha fazla ortaya çıkmış oldu. Buradan yatırım yapmak isteyen kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Bankadaki paradan, yastık altındaki altından, dövizden ülkeye fayda yok. Ancak bu birikimler yatırıma dönüşürse istihdama, ekonomimize ve milletimize fayda sağlanmış olur.  Mevcut imkanlarımızı tesisleşmeye ve teknolojiye aktarırsak, gıda atığımız azalacak, katma değerli ürün üretimiz artacak ve satış kanallarımız genişleyecektir. En önemlisi de bu tür krizlerde daha rahat hareket edebilme olanağı sağlayacağız” diye konuştu.