1993 yılında ticarete ilk olarak Kayseri’de bir apartman dairesinde başlayan Göknur, bugün 25 yıllık tarihi ile günümüz Türkiye’sinin en büyük meyve ve
sebze konsantresi firması olma başarısını göstererek sektöründe lider kuruluş olmuştur.

GÖKNUR’DA HEDEFLER BÜYÜK
Niğde, Mersin, Adana ve Dinar üretim tesisleri ile sektörün dev firmalarının hammadde tedarikçisi olan Göknur’da hedefler büyük ve heyecanlar doruk noktasında.
Hedef; Cumhuriyetimizin 100. yılında 1 milyar ciro, 1.000 kişilik istihdam ve sektöründe Dünya’nın ilk 5 firması arasında
olmaktadır


60 ÜLKEYE İHRACAT
% 40’ı organik olan ürünlerle; Dünya’nın 60 ülkesinde 500 farklı müşteriye hizmet veren Göknur Amerika, Hollanda, Almanya ve Rusya'da bulunan şirket,
depo ve lojistik ekibiyle bu bölgelerdeki müşterilere, günlük ve kapı teslimi ürün tedarik hizmeti vererek, yüksek müşteri memnuniyeti sağlamaktadır.
 

GÖKNUR’UN KARNESİ
BAŞARILARLA DOLU

461 kişilik kadrosu,130 milyon dolara ulaşan cirosu ile Türkiye’de, kendi sektöründe yapılan ihracatın %50’sini gerçekleştirerek her yıl ilk 500 firma arasında yerini almaktadır.
Göknur Gıda olarak 2017 yılında milli ekonomiye yapmış olduğu 507 milyon liralık net satış ile Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında 302. sırada yerini almıştır. Dinar üretim tesisi hakkında görüşlerini aldığımız Göknur Meyve Konsantre Fabrikası Müdürü Gıda Mühendisi Emre Çiftçi, 150 bin metrekare alan üzerinde 17 bin metrekare kapalı alan içerisinde faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. 92 kişinin istihdam edildiği fabrikada hasat ve çalışma dönemlerinde istihdamda artışlar olmakta.

ÜRETİMİN YARISINI KARŞILIYOR
Dört ana grupta meyve işlediklerini ifade eden Çiftçi; “Yumuşak çekirdekli meyveler, kırmızı renkli meyveler, narenciye ve püre grubu olmak üzere toplam 18 çeşit
meyve işleyerek 6 çeşit ürün elde ediyoruz. Ve ürettiğimiz ürünlerin % 33’ü Amerika ve Kanada’ya, % 27’si Avrupa’ya,
% 16’sı diğer dünya ülkelerine ve % 24’ü yurt içinde pazarlanmaktadır.
Bu kapsamda 60 ülkeye ihracat yapmaktayız. Bu sektörde ülkemizin üretim ve ihracatının yaklaşık yarısını firma olarak biz karşılıyoruz” diye konuştu.


GÜNLÜK 4500 TON
MEYVE İŞLENEBİLİYOR

Dünyanın en fonksiyonel, en yüksek kapasiteli ve en modern tesisi olma özelliğine sahip olan fabrikada günlük 4500 ton meyve işlenebildiğini belirterek konuşmasına devam eden Çiftçi; “Yılda ortalama 1 milyon 100 bin ton işleme kapasitemiz var. Fabrika bölgesine yakın çevre iller olan Isparta, Burdur, Denizli, Antalya, Muğla, Manisa, Aydın, Çanakkale, İzmir, Bursa, Kütahya, Eskişehir ve Konya illerinden meyve hammadde tedariki yapıyoruz. Ürünlerimiz donmuş ürünler, 0 ile -5 derecede soğutulmuş ürünler ve ortam sıcaklığında korunan ürünler olmak üzere üç ana kategoride depoluyoruz. Bu doğrultuda ek depo alanları oluşturuyoruz” dedi.


BÖLGE İÇERİSİNDE
ÖRNEK MEYVE BAHÇELERİ
OLUŞTURULDU

Dinar Göknur Meyve Konsantre fabrikası çevresinde örnek ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ifade eden Çiftçi, konu hakkında şöyle konuştu; “Bölge
çiftçisinin görmesi ve meyveciliğe dikkatini çekebilmek amacıyla 30 bin metrekarelik alanda örnek ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda
ilk etapta 12 bin adet yarı bodur elma ağacı diktik. Bu sene inşallah tam verime ulaşacak. Fabrika alanı içerisinde kalan Dinar çöplük sahasında ıslah çalışmalarımız devam ediyor. Bugüne kadar yapılan ıslah çalışmalarında 100 bin metrekarelik alan tarıma kazandırıldı. Allahın izniyle buraları da ağaçlandıracağız.


Ağaçlandırma çalışmalarımız sadece Dinar ile sınırlı kalmadı. Bölge içerisinde organik meyve bahçeleri oluşturmaya devam ettik. Bu kapsamda Evciler İlçesinde 1 milyon metrekare alanda 30 bin yarı bodur elma bahçesi ayrıca aynı alanda deneme amaçlı olarak çeşitli meyve çeşitlerinden diktik. Emirdağ İlçesinde 3 milyon 600 bin metrekare alanda 200 bin adet tam bodur elma bahçesi oluşturduk. Ve Çivril İlçesinde 600 bin metrekare alanda ıslah çalışmaları devam ediyor. Biter bitmez burayı da ağaçlandıracağız.” Göknur, sahip olduğu bu meyve bahçelerinden yaklaşık 50.000 ton meyve tedariki ile ‘Dalından Bardağa’ sloganını tam anlamıyla gerçekleştirmektedir.
 

FABRİKA ATIKLARINDAN
ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Sürekli doğru zamanda, doğru yerde ve doğruya yatırım yapan Göknur, elektrik üretimi için Dinar fabrika sahası içerisinde biyoenerji santrali kurmayı planlıyor.
Ve bu plan doğrultusunda çalışmalara başlandı.

Fabrikanın atıklarını değerlendirmek amacıyla biyoenerji santrali kurmak istediklerini ifade eden Dinar Göknur Meyve Konsantre Fabrikası Müdürü Gıda Mühendisi Emre Çiftçi; “Yasal çalışmalar tamamlandı.


Önümüzdeki günlerde inşaat çalışmalarına başlanacak. Yenilenebilir enerji kapsamında fabrikamız bünyesinde biyoenerji santrali kurarak boşa giden fabrika atıklarını değerlendirmek suretiyle elektrik üretmiş olacağız. Aynı şekilde tesisimizde bulunan buhar kazanından da buhar türbiniyle elektrik üretmeyi planlıyoruz” dedi.