Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu’nun talimatları doğrultusunda Çaltı Sarımsağının patent alma ve coğrafi işaretlemesi ile ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün çalışmaları devam ediyor

Sarımsak diyarı Çaltı Köyünü ziyaret eden Isparta Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda İl Koordinasyon Başkanı Müslehattin Can Selçuk, Çaltı Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya ile birlikte üreticileri ziyaret ederek kolaylıklar diledi ve bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

ÇİFTÇİMİZ HER ŞARTTA ÜRETİYOR

Memleket için, insanlık için üretmeye devam eden çiftçinin her zaman yanında olduklarını ifade eden Müslehattin Can Selçuk; “Bugün sarımsak diyarı Çaltı Köyümüzü ziyaret ettik. Çiftçi kardeşlerimiz her şartta üretmeye devam ediyor. Allah onlara önce sağlık sonra kolaylıklar versin. Bu sene fiyatların iyi olduğunu söylediler. Her şey gönüllerince olsun. Alın teri ile çalışan çiftçimizin yüzünün gülmesi bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Çaltı halkı üretime meyilli çalışkan insanlardan oluşuyor. Sadece sarımsak değil, burada aynı zamanda nohut ve mercimek üretiyorlar. Dediğim gibi çiftçimiz üretiyor, Türkiye afiyetle yesin” dedi.

ZİYARETLER TANITIMA KATKI SAĞLIYOR

Hasat döneminde köye yapılan ziyaretlerin moral ve motivasyon açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çaltı Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya ise şunları söyledi; “Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu geçen hafta köyümüzü ziyaret etmişti. Bugünde Isparta Ziraat Odası Başkanımız Müslehattin Can Selçuk Bey köyümüzü ziyaret ettiler. Bu ziyaretler hem tanıtıma katkı sağlıyor hem de moral ve motivasyonumuzu yükseltiyor. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.

EN DOĞAL SARIMSAK ÇALTIDA ÜRETİLİYOR

Biz sarımsak üretimini dedelerimizden, atalarımızdan öğrendik. Dedelerimizden kalma tohumlarla ekim yapmaktayız. Hiçbir katkı maddesi ve sulama yapılmadan tamamen doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz. Onun için yüksek kalitede ürün alıyoruz. Malımız kaliteli olunca tüccar ayağımıza geliyor. Ankara, Balıkesir ve Çankırı başta olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinden tüccarlar köyümüze geliyor. Bu sene sarımsak kilosu 15 ila 20 lira aralığında pazarlanıyor. Hepimiz aynı gemideyiz, onun için sürdürülebilir istikrarlı bir üretim modeli diliyoruz. Pandemi döneminde tarımın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle doğal üretimin önemi daha iyi anlaşıldı. Bu kapsamda biz sarımsağı en doğal haliyle üretiyoruz. Tıp bilim insanlar sarımsak için doğal antibiyotik tanımlaması yapıyorlar. Bu kapsamda hiçbir katkı olmadan en doğal haliyle üretilen Çaltı sarımsağını insanlar gönül rahatlığıyla yiyebilirler.” diye konuştu.

COĞRAFİ İŞARETLEMEDE SONA GELİNDİ

Coğrafi işaretleme çalışmalarına dikkat çeken Muhtar Çetinkaya; “Sayın valimizin talimatları doğrultusunda coğrafi işaretleme çalışmalarına başlandı. Çaltı sarımsağı üzerinde yapılacak analizlerden sonra patent ve coğrafi işaretleme işlemi tamamlanacak. Bu bizim için çok önemli.” dedi.
İbrahim Demirayak