2019 yılı hem dünya için hem de ülkemiz için çok hareketli geçti. Ticaret savaşları, Brexit, siyasi olaylar ve Avrupa’da oluşan olumsuz ekonomik göstergeler tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisini de etkiledi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar ile her yönüyle zorlu geçen 2019 yılının değerlendirmesini yaparken, 2020 yılındaki beklenti ve hedeflerini konuştuk.
ARTAN MALİYETLER ÜRETİMİ ETKİLEDİ
2019 yılının hem dünya için hem de ülkemiz için hareketli ve zorlu geçtiğine dikkat çeken ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar; “Buna bağlı olarak tüm dünyada ticaret daha durağan hale geldi. Ülkelerin büyüme hızlarında yavaşlamalar yaşandı. Bunun sonucunda başta FED olmak üzere birçok Merkez Bankası faiz indirimi kararı aldılar.
Bunun yanında ülkemizde yaşanan kur şokları, Suriye meselesi gibi meseleler de Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Artan maliyetler üreticileri zor durumlara düşürürken, tüketici enflasyonunda yaşanan artış da tüketimi yavaşlattı. Ülke ekonomisinde negatif büyümeden kaynaklı cari açıklar yaşandı” dedi.
2019 TOPARLANMA ve DENGLENME YILI OLDU
2018 yılı 4’üncü çeyrekten itibaren başlayan küçülmeye dikkat çeken Başkan Tutar; “2018 yılın son çeyreğinde küçülmeye başlayan ekonomimiz 2019 yılının 2’inci yarısından itibaren yerini büyümeye bıraktı. İş alemi yaşanan kur artışları karşısında pozisyon alabilir hale geldi. Fiyatlar genel düzeyi toparlandı. Yaklaşık %25 seviyelerinde bulunan enflasyon oranları, 2019 yılında yılsonuna kadar toparlanarak %11 seviyelerine kadar geriledi. Özetle, 2018 yılında ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, 2019 yılında toparlanma sürecine girdi. Yani 2019 yılı Türkiye ekonomisinin toparlanma ve dengelenme yılı olarak nitelendirilebilir” diye konuştu.


FAİZ İNDİRİMİ PİYASALARI OLUMLU ETKİLEDİ
Faiz indirimine bağlı olarak üretim ve ticarette tekrar canlılık yaşanmaya başlandığına vurgu yapan Başkan Tutar; “Türkiye Merkez Bankasının cesur faiz indirim kararı sahada olumlu karşılandı. Dünya genelinde diğer ülkelerin de faiz indirimine gitmesi ile beraber dünya genelinde yaşanan toparlanma ülkemizde de yılsonuna doğru hissedilmeye başlandı. Bu doğrultuda üretim ve ticarette canlanma meydana geldi” dedi.
2020 YILINDA ÜRETİM ve İHRACAT ARTACAK
2019 yılındaki toparlanmanın 2020 yılı için piyasalara umut verdiğine dikkat çeken ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar; “2019 yılında, 2018 yılında ihracatta yaşanan %11’lik artışın gerisinde kalsak da, 2019’da yıllık ihracat miktarında yaşanan yaklaşık %2 oranındaki artış, toparlanmanın en büyük göstergesidir. Böylesine zorlu geçen bir yılı artışla kapamak, 2020 yılı için bizlere umut vermektedir. Nitekim hükümetimiz de 11. Kalkınma Planı Vizyonunu; ‘Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye’ olarak belirlemiş ve bu çerçevede bir plan hazırlamıştır. 2023 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın 1.080 milyar dolara, kişi başına düşen gelirin 12.484 dolara yükseltilmesi, ihracatın 226,6 milyar dolar olarak hedeflenmesi, ülkemiz ekonomi politikalarının önümüzdeki yıllar boyunca üretime, ihracata daha fazla odaklanacağının göstergesidir” dedi.
ISPARTALI İŞ İNSANLARI OLARAK TÜM KAYNAKLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ
Ispartalı iş insanları olarak geleceğe umutla ve inançla baktıklarını ifade eden Başkan Tutar; “Biz Ispartalı Sanayici ve İş İnsanları olarak, 2019 yılında yaşanan toparlanma ve dengelenme sürecinin önümüzdeki yıllarda yerini hızlı büyümeye bırakacağı inancını taşıyoruz. 2023 yılında güçlü, üreten ve kendi kendine yettiği gibi ihracatta da rekorlar kıran bir Türkiye hedefliyor, bu hedefimiz doğrultusunda tüm kaynaklarımızı seferber ederek çalışıyoruz.”
CORONA VİRÜSÜ AVNTAJ SAĞLAYABİLİR
Son olarak Çin’den başlayarak Dünyanın çeşitli ülkelerine yayılan corona virüsüne dikkat çeken ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar; “Mermercilikte Çin en büyük pazarımız. Mermer sektöründeki bazı kesimler corona virüs salgını nedeniyle haklı olarak endişe yaşamaktalar. Aslında bu durum ilk anda olumsuz gibi gözükse de ilerleyen süreçte avantaja dönüşebilir. Biz Çin’e mermer veriyoruz, ancak Çin’den de mermer alan başta Amerika olmak üzere birçok gelişmiş ülkeler var. Bu ülkelerde Türk mermeri pazar payını arttırabilir. İzmir’de Nisan ayının ilk haftasında yapılacak olan Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı bizim için büyük bir avantaj. Kalitesiyle ve renk özellikleriyle Dünya piyasalarında kabul gören mermerimizin pazarı daha da artacaktır. Bu durum sadece mermer için geçerli değildir. Öyle gözüküyor ki corona virüsü Dünyadaki birçok dengeyi değiştirecek. Dünya ticaretinde bazı ülkelere külfet yaşatırken, bazı ülkelere de nimet yaşatacaktır. Bu durum tarım ve tarıma dayalı sanayisi olan Isparta ve Burdur bölgemiz için büyük avantajlar sunmaktadır” dedi. /İbrahim DEMİRAYAK