İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP)'den bu yıl bin 500 kişinin yararlandığını belirterek, bu programla ekonomiye can suyu verildiğini söyledi.

İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, Express’e Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP)  İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği’nin önemi ile İşsizlik Sigortası hakkında açıklamada bulundu.

   Toplum yararına programların insanların aslında ekonomik kriz dönemlerinde gelir elde etmesini sağlayıp ekonomiye can suyu vermek ekonominin şartlarını döndürmeye yönelik bütün dünyada uygulanan programlar olduğunu belirten Öksüz "Daha çok artı değer yaratmayan işler çevre düzenlemesi gibi çalışmalar buna örnek verilebilir. Sadece insanlar gelir elde ederler ve tüketim eğilimleri yüksek olduğu için aldığı parayı hemen tüketirler. Böylece ekonominin şartları küçük çaplı dönmeye başlar. Bu programlarda temel amaç budur. Bunun yanında birde sosyal boyutu vardır. İş yaşamına iş piyasasına girmekte zorlanan insanlar örneğin engelliler, kadınlar yâda iş aramaktan yılgınlığa düşmüş olanlar. Bu gibi insanların bu projelere alınması öncelikli olmalıdır. Böylelikle bu insanlarda bir şekilde hem iş hayatına hem de sosyal yaşama katılırlar. Amaç budur. Şuana kadar toplum yararına çalışma programlarına katılanların sayısı yaklaşık 1500 kişi. Bunlar Orman Müdürlüğü, Milli Eğitim, Üniversite, Müftülük gibi kurumlarda istihdam ediliyor’’dedi.

İŞ SAĞLIĞI VE İŞÇİ GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA TUTULMALIDIR

İş sağlığı ve işçi güvenliği hakkında kurum olarak duyarlılık oluşturma konusunda çalışma yürüteceklerini belirten Öksüz’İnsanlarımız iş kazalarında hayatlarını kaybediyorlar. Bütün çalışanların ve işverenlerin iş sağlığı ve güvenliğine hem kendi ekonomileri açısından hem de toplum sağlığı ve çalışanların güvenliği açısından iş sağlığı ve işçi güvenliği ön planda tutulmalıdır. Bu konuda Isparta’da ve kamuoyunda bir duyarlılık yaratmak gibi bir hedefimiz var. Bundan sonra bunun üzerinde yoğunlaşacağız. Bu tür çalışmalarımız, etkinliklerimiz olacak. Hem öğrencilere, hem çalışanlara, hem de işverenlere yönelik birtakım bilgilendirme etkinliklerimiz olacak’’ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK SİGORTASI PRİME DAYALI BİR SİSTEMDİR

İşsizlik sigortasının genelde yanlış algılandığına vurgu yapan Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü;  "İşsizlik sigortası prime dayalı bir sistemdir Halkımız gelip ‘ben işsizim ben işsizlik parası almak istiyorum’ şeklinde bizlere başvuruyorlar. Böyle bir sistem yok. Öncelikle kayıtlı ve sigortalı olarak en az 500 gün çalışıp kendi isteğiniz dışında işsiz kaldığınız zaman 6 ay, 8 ay ve 10 ay prim gün sayısına bağlı olarak işsizlik parası alabiliyorsunuz. Bu da asgari ücretin % 50 sinden az olmamak üzere. Prim yatırmadan sigortalı kayıt dışı çalışmışsanız işsizlik ödeneğinden yararlanamıyorsunuz. Bu aynı zamanda da kayıtlı çalışmaya teşvik eden bir sistem.

İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMINDAN YARARLANANLAR ÖDENEK ALAMAZ

İş başı eğitim programında sigorta primi yatırılmıyor yani emeklilik yönünden sigorta primi yatırılmadığı için bu programdan işsiz kalan kişi işsizlik ödeneği alamaz. Bu programda sadece genel sağlık sigortası yatırıyoruz. Emeklilik gün sayısı yönünden herhangi bir prim yatırmıyoruz.

SDÜ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

’Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin iş yaşamına atılmasını kolaylaştırmak adına işbirliğine gittiklerini belirten Öksüz ‘’Süleyman Demirel Üniversite ile sürekli iş birliği içerisindeyiz. Öğrencilerin teorik bilgilerini biz kurumsal olarak pratiğe dönüştürüyoruz. Öğrenciler buraya geldiklerinde teorik bilgilerini pratikle birleştirip pekiştirmelerini kafalarında iş yaşantısıyla ilgili, iş piyasasıyla ilgili kafalarında bir şeyler oluşmasını sağlıyoruz. Ayrıca talep olması halinde üniversiteye gidip buradaki uygulamalarımızı, teşviklerimizi, iş arama yöntemleri, teknikleri ve cv yazma konusunda öğrencileri bilgilendiriyoruz yani bir yerde iş yaşamına girişlerine bir katkımız ve kolaylaştırma fonksiyonumuz var’’ diyerek sözlerini noktaladı.  Haber: SARE BAŞTÜRK