Eğirdir Akdoğan köyümüzde mermer çıkarma çalışmaları var. Ruhsat verilmiş. Köyün burnunun dibinde!.. Aynı anda birkaç ruhsat alınmış aynı bölge için. Mahkeme verilen bir ruhsatı iptal ederse; diğer ocaklarda iş yürüsün diye. Hileli yollar kol geziyor.

     Yetkililer; “katma değer” deyip geçiştirmekteler. Mermer çıkarımı doğayı katleder biçimde, sözleşme kurallarına uyulmamış, eski teknoloji kullanılmakta. Eğirdir kaymakamlığına başvurulmuş. Sonuç yok! Isparta Çevre ve Orman İl müdürlüğüne gidilmiş. Hiç ilgilenilmemiş. Vali beye dosya sunmuşlar. Sonuç alamamışlar.

     Bay- bayan köylüler 25 Şubatta Köy Konağında toplantı yapmışlar. Karar almışlar. Kararda mermer çıkarımının tahribatı sıralanmış bir- bir!.. Video ve resimlerle önceki ve şimdiki hali resmedilmiş. Çevre ve Orman, kültür ve Turizm Isparta İl müdürlüklerinden daha doğrusu valilikten umudunu kesen köylüler askeri muhtıra gibi toplantıda karar almışlar:

     Önce mahkemeye gidip maden ruhsatlarının iptaline gidecekler. Sonra Zarar ziyan tespit davaları açılacak. Daha sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Çevre örgütlerine seslerini duyurup dava açacaklar. Davalarında kendileriyle ilgilenmeyen; Eğirdir Kaymakamlığı, Çevre ve Orman il Müdürlüğü var.

     Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre Müdürlüğü, Turizm ve Kültür İl Müdürlü ve maden arama ruhsatı verip bir antik tepecikle ilgili tarihi dokuyu korumaya yanaşmayan Isparta İl Turizm ve kültür İl müdürlüğü ilgilileri listede var! Avrupa mahkemelerinde; Hem daire bazında hem de bu kurumlarımızın amirlerine kişisel ceza ve zarar tanzim davaları açacakları ve genel ve kişisel ceza ve tazminat davalarını bir- bir paket halinde Avrupa insan hakları mahkemelerinde götüreceklerinin kararları var...

     Köylülerin suları bozulmuş. Keçi, Koyun ve inekleri gürültü ve mermer tozu atıklarından hayvanlarının öldüğü, hayvanlarında düşük doğumların olduğu tek-tek muhtarlığa dilekçe tutanaklarla belirlemişler. Toplantıda hem bacılar hem diğer erkek köylüler, mağdurlar konuşmuş. Ses ve görüntü ile de tespit yapmışlar.

     Söz yerinde ise: 25 Şubat 2011’de Eğirdir-Akdoğan köylülerinin köy konaklarındaki toplantıda tuttukları tutanaktan kısa bölümler vererek bu konuda ne denli karalı olduklarını görebiliriz.      

     11 değişik ocakların yanı sıra bir de Köyün İncebel- Kocataş mevkiinde köylülerin Gâvur Evi dedikleri bir tepecikte mermer ocağı açma çalışmaları tam bir skandal olduğunu rapor etmiş köylüler. Çünkü burası tamamen tarihi bir yerleşim yeridir. Ve tarihi kalıntıların izler hala canlılığını koruduğunu belirtmişler. Diyorum ki: Isparta Turizm ve Kültür İl müdürlüğünü ilgilendiren bir yönü var mı yok mu? Yoksa konu zaten mahkemeye yansıtılacağı tutanakta belirtilmiş. Yasal cevap gelme süresi beklenmekte.

     Çok sayıda mermer ocağı yerleşim yerine yakın: Hatta 500 metrenin altında. Gece de mermer çıkarılmakta. Maden çıkarılması kurallara göre çıkarılmamakta. Gürültüden köylülerin çocukları gece korkmaktalar. Gürültüden ders falan çalışamaz duruma düşmüşler. 50 ye varan keçi yavruların doğuramadan yavruları telef olmakta… Köylüler sahipsiz ve tedirginler!…

     Mermer makine ve taşıma kamyonlarından içme suları tahrip olmuş. İnsanların ve hayvanlarının içme sularına mermer tozu karışmakta. Yavruları nı ölü doğurmaktalar. Kontrolsüz yuvarlanan taşlardan iki inekle bir eşek ölmüş. Dağlarında öten kekliklerin sesleri kesilmiş.

     Köye adını veren Akdoğan kartalları görünmez olmuş. Ardıç ağaçlarıyla kaplı bu tepelerde açılan ve tahrip olan yüzlerce ağacın yanı sıra burada yaşayan kemirgen ve vahşi hayvanların bu bölgeden kaçtıkları gözlenmiş.

     Maden çıkarma kurallarına uyulmayıp kontrolsüz pis suyla akan mermer tozları köylülerin yollarının üzerinde bir bozuk manzara oluşturmuş. Ekinlerinin rengi yeşilden beyaza bürünmüş. Toz bulutları köy evlerinin içine kadar girmekte. Dozerlerin ittirdiği büyük taşlar kontrolsüz bir biçimde köy yollarını kapamakta. Çocukların yaşamında gürültüden korku travmaları baş göstermiş.

     Haftalar önce su örnekleri İl sağlık Müdürlüğüne gönderilmiş. Sonuçlar köylülere maalesef bildirilmemiş.

     Bir sevindirici haber özeti vererek yazımıza son verelim. Sabah gazetesinin 28 Şubat 2011 Pazartesi günkü sayısında: ”Antalya’ ya 20 km mesafedeki Konyaaltı Hisarçandır maden ocağında da kurallara uyulmadan çıkarılan medenlerin getirdiği zarar nedeniyle idare mahkeme kararı ile maden ocağı kapatılmış. Bu bölgeyle ilgili çok sayıda ruhsat mahkeme kararıyla iptal edilmiş.

Darısı Eğirdir-Akdoğanlıların başına….

 

Bayram AYGÜN: Eğirdir haber, Demokrat2011-Isparta