Türkiye, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın eti ucuzlatmak için Sırbistan'dan yaptığı et ithalatını konuşuyor. A101 ve BİM marketleri aracılığıyla Sırbistan'dan getirilen et kıyma ve kuşbaşı olarak paketlerde daha ucuza satışa sunuldu. Bu durum et piyasasında az da olsa fiyatların düşmesine neden oldu. Kargas et kesim fiyatı kilosu 29 TL'den 25 TL'ye düştü. Üreticiden eti kiloda 4 TL daha aza alan kasaplar kıymayı 40 yerine 38 TL'ye, kuşbaşılık eti ise 43 yerine 40 TL'den satıyor.

                Fırıncılar, Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı, 50 yıllık kasap Bereket Kasap İşletmecisi Muhammed Koç, et ithalatının yanlış bir yol olduğunu savundu. Et ithalatı ile et fiyatlarının az da olsa düştüğünü belirten Koç, hayvan üretiminde yaşanacak azalmanın ülke için tehlikeli olduğunu kaydetti. Sırbistan'dan yapılan et ithalatını geçici çözüm olarak nitelendiren Oda Başkan Yardımcısı Koç, besicilerin üretimden vazgeçtiğini, gelecek yıl etin 50 TL'ye çıkacağını idda etti. Et ithalatının fiyatların düşmesi açısından iyi ancak üreticinin zarar etmesi açısından kötü olduğunu belirten Muhammed Koç, şöyle konuştu:

                "Sırbistan'dan et ithalatı yapılmasından memnun kalan da var, kalmayan da var. Et ithalatının yapılmasının iyi yönü de var, kötü yönü de var. Kötü olmasının nedeni besiciye zarar vermesi. Hayvan üreticisinin kesim maliyeti 30 TL, şimdi kesim 25 TL. 5 TL oradan bir zarar var. Besici artık işi bırakıyor. Hayvan beslemiyor. 1 yıl sonra kesim 40 TL, satış 50 TL olacak.

                İthal et başlayınca fiyat düşmesi oldu. Fiyat düşmesinin en büyük zararı üreticiye. Bizim için bir şey yok. Biz aldığmıza göre satıyoruz. Önceden kilosunu 29 TL'ye kestiriyorduk şu an 25 TL'ye düştü. Kargas et kesiminde kiloda 4 TL düşme oldu. Kıyma 40 TL idi şimdi 38 TL, kuşbaşı 43 TL idi şimdi 40 TL.

                İthal et yerli etin damak tadını vermez. Alanın yüzde 70'i memnun değil. Ette kaliteyi bilenler zaten almıyor. Alınması gereken tedbir bu değil. En güzeli hayvancılığa destek. Maliyetleri düşürmek gerekiyor. Yem 50 idi, 60 TL oldu. Saman öylesine. Üretim olmayan ülkede fiyatlar düşmüyor. Devletimiz üretimi desteklemek zorunda. Üretici zarar ediyor. Pazardan 1 tane dana alıyor 6000 TL. 4+5 ay besliyor 3000 TL para yediriyor. 9 bin TL maliyeti var, kesince 9 bin TL ediyor. O kadar çalışıyor. Vazgeçiyor. Bu geçici bir çözüm. 1 yıl sonra kesim fiyatı 40 TL, bizim satış fiyatımız 50 TL olur."

Kasaplığın son ustaları

Muhammed Koç, 50 yıldır baba mesleğini yürütüyor. Koç, " Isparta Kasaplar Çarşısı'nda 5 esnafı kalması kasaplık mesleğinin bittiğinin göstergesi" diyor.

                Üye sayısı azaldığı için Fırıncılar Odası'na katılan Kasaplar Odası uzun zamandır yok. Kasap esnafı fırıncılar, lokantacılar, pastahaneler ile birlikte aynı örgüt çatısı altında bulunuyor. Kasaplık mesleğini devam ettiren az sayıda esnafta mesleğin son ustaları. 50 yıllık kasap Muhammed Koç da mesleğin son ustaları arasında. Baba mesleğini yürüten Muhammed Koç, Isparta Kasaplar Çarşısı'nın durumunun içler acısı olduğunu belirtti. Koç, şöyle konuştu:

                "1967 yılından bu yana kasaplık yapıyorum. Ata mesleğini devam ettiriyoruz. Eski iş yok. Küçük esnaf eriyor. Burada 12-13 kişiydik şimdi kaldık 5 kişi. Marketler küçük esnafı bitiriyor. İthal et kalıcı bir çözüm olmaz. Geçici çözüm olur ama gelecek için zararlı olur. İthal eti 1 yıl getirirsin, ikinci yıl getiremezsin.

                Eski işlerimiz yok. 10 yıl önce günde 50-60 kg. et satarken şimdi akşama kadar 10-15 kg. et satıyoruz. Kasaplar Çarşısı bitiyor. 12-13 esnaftık, 5 kişi kaldık. Esnaf grubumuz gittikçe eriyor. 70-75 kasap esnafı kaldı.

Çırak, kalfa yetişmiyor. Çırak bulamıyoruz. Biz son kasaplarız. Artık yenileri gelmiyor. Heveslenen yok. Gün gün düşüyor. Ben 1 yıl sonra emekli olacağım, ondan sonra ben de bırakmayı düşünüyorum."