ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE ISPARTA 2.SIRADA GELİYOR... NEDEN ISPARTA TERCİH EDİLMELİ?

Ögrenci şehri Isparta Isparta; güvenli olması, barınma sorununun çözülmesi, ulaşım kolaylığı, sosyal ve kültürel etkinlikler başta olmak üzere öğrenciler her türlü avantaj ve imkanı sunuyor.

Isparta Türkiye genelinde "Yaşanabilir şehirler"arasinda ilk sıralarda yer almakla kalmıyor, üniversite öğrencileri içinde sunduğu imkanlar ve avantajlarla tam bir öğrenci şehri durumunda.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi ile 2 üniversiteye sahip olan Isparta'ta 90 bine yakın öğrenci var. Her iki üniversitenin tercih edilme oranları da oldukça yüksek.

EN FAZLA ÖĞRENCİ ORANINA SAHİP İKİNCİ KENT ISPARTA

Her 100 kişilik nüfusa yüzde 18.68 oranında üniversite öğrencisi düşen Isparta, Türkiye’de Karabük’ten sonra ikinci sırada yer aldı.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 2017- 2018 eğitim-öğretim yılı istatistiklerine göre, Türkiye'de üniversitelerde önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde örgün ve ikinci öğretime kayıtlı toplam öğrenci sayısı 3.887.682 olduğu açıklandı. Üniversite öğrenci sayıları verileri YÖK'ün 2017- 2018 eğitim-öğretim yılı istatistiklerinden alındı. Nüfus verilerinde ise TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri kullanıldı. Haritaya göre Türkiye'de il nüfusları içinde oransal olarak en fazla öğrenci oranına sahip olan il yüzde 20,07 ile Karabük oldu. Karabük'te her 100 kişilik nüfus için 20 öğrenci düşerken, oransal olarak ikinci sırada olan il yüzde 18,68 ile Isparta oldu. Kırıkkale'nin oranı yüzde 13,51, Bayburt'un oranı yüzde 13,11 olurken, Erzincan'ın 9, 38, Eskişehir'in oranı yüzde 8,29, Ankara'nın oranı yüzde 5,30; İstanbul'un oranı yüzde 5,07 ve İzmir'in oranı yüzde 4,03 olarak belirlendi.

PEKİ NEDEN ISPARTA TERCİH EDİLİYOR İŞTE YANITI

Isparta'da Üniversite kazanan öğrencilerin hemen hemen hepsinin, Isparta Antalya’nın hemen üstündeymiş, ne kadar kötü olabilir ki deyip tercih listesine sıkıştırdığı üniversitedir Süleyman Demirel Üniversitesi. Haydi, şimdi gelin hep birlikte bu gül şehrinde öğrenci olmak nasıl öğrenelim. Koskoca bir tercih maratonu bitmiş ve yepyeni bir hayat için ailenden uzakta havasını, suyunu bilmediğin bir şehir geliyorsun.  Eylül bitmek üzere ve havalar da hafiften serinlemeye başladı. "Abi Akdeniz bölgesi ne kadar soğuk olabilir ki?" diyenleri duyar gibiyiz. Neyse ki birkaç ay sonra Akdeniz bölgesi diye aldandığın şehrin küçük bir Erzurum etkisi yarattığını zamanla tecrübe ederek öğreneceksin.  Antalya'ya iki saat uzaklıkta diye geldiğin şehir sana buz gibi bir kış vaat ediyor. Tabii ki hemen morallerimizi bozmuyoruz, her kar yağışında valiliğin önünde tanımadığın onlarca insanla kartopu savaşı yapabilirsin.

Isparta’da Üniversitesi'nde Sosyal Hayat

Isparta’da öğrencilerin ağırlıkla zaman geçirdiği mekânları anlatmaya Meşhur Kafeler Caddesiyle başlayabiliriz.  Tabiri caizse şehrin kalbi öğrencilerin en fazla uğrak yeridir bu cadde. Burada illa tanıdık birileriyle karşılaşılırsın. Çünkü burası insanların buluşma noktası gibidir. Isparta’da buradan başka bünyesinde Iyaşpark ve Centrum Garden olmak üzere iki tane alışveriş merkezi bulundurur. Bu alışveriş merkezlerde sinema izleyebilir arkadaşlarınızla zaman geçirebilir, alışveriş yapabilirsin. Isparta, deyim yerindeyse öğrenci şehridir.

Gidince siz de göreceksiniz. Esnafı öğrenci ve askerden para kazanır. Yani bir şey alırken öğrenciyim derseniz indirim falan yapmazlar, hatta daha pahalıya bile alabilirsiniz. Ulaşım konusuna gelirsek, aslında her yere yürüyerek gitmek mümkün. Bu üniversite için geçerli olmayabilir, çünkü üniversite neredeyse şehrin dışında konumlandırılmıştır. Ama sorun yok, çok sık geçen halk otobüsleriyle okulunuza gidebilirsiniz.

Gelelim kalacak yer konusuna, bazı ev sahipleri üniversite öğrencilerine ev vermek istemez. Bu yüzden de öğrenciye farklı aileye farklı fiyat verir. Tabii ki her ev sahibi aynı tutumda değildir. Özellikle karşı cinsle eve çıkma konusunda ciddi problem yaratan ev sahipleri de vardır. Ama üzülmeyin, şehrin içinde küçük bir apart cenneti kurulu, illa kendinize uygun kalacak bir yer bulursunuz." Ben ilk yıldan apart istemiyorum ." diyenleriniz de vardır. Sizler için de özel yurtlar da apartlar kadar çok sayıda bulunmakta. Ayrıca KYK yurtları da bir seçenektir.

Isparta Üniversitesi Kampüste Yaşam…

Isparta Üniversitesi Kampüsü, şehirlerarası yol ile doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrılır. İki kampüs birbirine bir köprü ile bağlıdır. Batı kampüsünde mühendislik mimarlık gibi fakülteler bulunur. Doğu kampüsüne göre daha yeşilliktir ama hayat doğu kampüsündedir. Türkiye'de güzel sanatlar fakültesine bu kadar değer verilen tek üniversite olsa gerek. Ne demek istediğimi gidince öğreneceksin, merak etme. GSF kantinini de içinde bulunduran 19 Mayıs Amfisinden bahsedelim. Bütün konserler, festivaller burada olur. Okulun kalbi burada atar da denilebilir. Kütüphane ve yemekhane de burada bulunur.

Okul, oldukça büyük bir kütüphaneye sahiptir. Kışın sıcacık olur. Her zaman doludur.  Vize-final haftasında yer bulmak da neredeyse imkânsızdır. Sabahlayanların sayısı oldukça fazladır. Belirli saatlerde çay ve çorba ikramı vardır. Ek olarak okul, bünyesinde dünya standartlarında olimpik yüzme havuzu bulundurur. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlı olan Meslek Yüksek Okulları da Gelendost,Yalvaç, Eğridir gibi İlçelere yayılmıştır. Özellikle Gelendost ve Eğridir öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu ilçelerdir. Bu İlçelerde öğrencilerin konaklayabileceği özel yurtlar öğrenci evleri ve pansiyonlar oldukça fazladır. Sosyal hayat Isparta’ya göre biraz daha durgun olsa da öğrenciler çevre ilçelere ve Isparta’ya giderek zamanlarını geçirebilmektedir. 

Isparta’da Ne Yenir Ne İçilir 

Isparta tarım yönünden oldukça zengin olması sebebiyle yemek açısından oldukça zengin bir ilimizdir. Isparta’da okumaya geldiyseniz öğrenim hayatınız boyunca bu lezzetleri sıkça duyacaksınız hatta sizde gün geçtikçe çok seveceksiniz. Çorba olarak top tarhana, oğmaş ve irmik çorbası mutfakta öne çıkan lezzetlerdendir. Isparta denince ilk akla gelen yemeklerden biri olan fırın kebabı Isparta’yla özdeşmiş durumdadır. Yaklaşık 2 saat alevli ateşte, 1 saatte kor ateşte pişen fırın kebabını yemek için gidilebilecek yerler arasında bin sekizyüzlü yıllardan beri hizmet veren  Kebapçı Kadir ve Ferah Kebap Salonu bulunmaktadır, ikisi de güzel seçeneklerdir. Eskiden sadece erkeç etinden yapılan fırın kebabı günümüzde kuzu, oğlak ve koyun etinden de yapılmaktadır. 

Isparta’da Eğlence Hayatı ..

Isparta’da bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi sayesinde şehirde öğrenci nüfusu çoktur. Özellikle üniversite öğrencileri sayesinde şehrin gece hayatı da renklenmektedir.. 90’lı yıllardan beri açık olan ve o günden beri şehirde ün yapmış bir mekânlar , hâlâ ününü korumaktadır. Senelerden beri burası şehirde en çok bilinen noktalardan biridir. 

Gecenizi Isparta merkezde geçirecekler için Barcelona Pub & Plus güzel bir seçenektir. Burada dilerseniz canlı müzik eşliğinde eğlenceli bir gece geçirebilirsiniz. Aynı zamanda Big Yellow Taxi Benzin de şehir merkezinde olanlar için güzel bir tercih olacaktır. Kutlubey bölgesinde bulunan Eylül Türkü Evi, canlı müzikleriyle ön plana çıkmaktadır. Daha çok Kafeler Caddesi olarak da bilinen, Süleyman Demirel Caddesi etrafında da birçok kafe bulunmaktadır. Daha sakin bir akşam geçirmek isteyen ziyaretçilerin Kafeler Caddesi’ne gitmesiniz öneririz.

Isparta’da Gezilecek Yerler

Isparta çok büyük bir şehir olmadığından gezip görülecek yerler az. Üniversite okumak için Isparta’ya geldiyseniz tavsiyemiz şehri yavaş yavaş gezmeniz olacaktır.  Mesela Eğirdir Gölü'ne gidip doğanın tadını çıkararak bir çay için. Bisiklet kiralayıp sahilde dolaşın. Kovada Gölü'de gezmek için ayrı bir seçenek olabilir. Kışın Davraz Kayak Merkezi'ne gidip kayak yapabilir. Mangalda sucuk ekmek yiyebilirsiniz. Isparta da baharın gelmesiyle Gökçay mesireliği ayrı bir güzelliğe bürünecektir. Burada piknik yapabilirsiniz. Mayıs ayında yapılan gül festivaline katılabilir, eşsiz gül kokusu içinde gül toplayıp, eğlenebilirsiniz.

Yaz okuluna kalanlar ve yazı Isparta'da geçirecek olanlar için lavanta festivali olmazsa olmazlardan. Evet, Isparta aynı zamanda bir lavanta cenneti. Temmuz ayında gerçekleştirilen festivale katılabilir, lavanta kokusunun büyüsüyle mosmor tarlalarda gezebilirsiniz. Yakın illere gitmek gibi bir seçenek de mevcut. İki saat uzaklıkta bulunan Antalya'ya gidebilir, denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Son olarak da Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü'ne gitmeden mezun olmayın.

Üniversiteler için Barınma Ve Yurt İmkanları

Isparta daki kız öğrenci yurtları ve erkek öğrenci yurtları bakımından en zengin illerin başında yer almakta.

KYK yurtları özel yurtlar ve apartlar olarak en zengin illerin başında Isparta gelmekte. Öğrencilerin barınamama gibi bir sıkıntısı yok.