Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Antalya'da sanayi alanlarının dolduğunu, Antalya Havalimanı'nda da yoğunluktan ötürü uçakların sıra beklediğini belirterek, Isparta'da yeteri kadar sanayi alanı ve kullanılmayan bir havalimanı bulunduğunu kaydederek, ''Her alanda sanayi ve istihdam başta olmak üzere müteşebbislere yardımcı olmaya hazırız'' dedi.
    
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Davraz Kongresi başladı.
    
SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde açılış oturumu gerçekleştirilen kongreye, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı, yerli ve yabancı bilim adamları katıldı.
    
Isparta Valisi Öner, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Isparta'nın özelliklerinden bahsederek, Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın Antalya, Burdur ve Isparta'nın kalkınmasında aktif rol üstleneceğini vurguladı. 1. Uluslararası Davraz Kongresi'nin iyi bir başlangıç yaptığını belirterek, şöyle devam etti: ''İlimizde sanayi istihdam alanında ciddi sorunlarımız var, kalkınma hızını artırarak bu sorunları çözebileceğimizi düşünüyoruz. Antalya'da yer kalmamıştır, Isparta ve Burdur'da sanayi alanları açıktır. Isparta Havalimanı uzun süredir kapalıydı, Antalya'da ise sıra belenir hale geldi. Isparta Havalimanı, Antalya Havalimanını destekleyici olarak değerlendirilirse doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyorum. Her alanda, sanayi ve istihdam başta olmak üzere müteşebbislere yardımcı olmaya hazırız.'' dedi.
     
-ÜNİVERSİTELERDE YEREL DİLLER BÖLÜMÜ KURULMALI- 
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar da, küresel diyalog çağrısının, kendini anlatma ve karşısındakini anlamayı içerdiğini belirterek, ''Kendimizi dünyaya anlatmak, dünyanın da bizi anlaması amacıyla bu kongreyi düzenliyoruz'' dedi.
    
Son günlerde tartışılan ana dil konusunda üniversitelerin de söyleyeceklerinin bulunduğunu belirten Baydar, Türkiye'de resmi dilin Türkçe olduğunu hatırlattı. Üniversitelerde bir yerel dilin ön plana çıkarılmasının sakıncalı olacağını savunan Rektör Baydar, yaşam boyu öğrenim merkezlerinde Türkiye'de konuşulan 30'un üzerindeki yerel dilin öğretilebileceğini kaydetti.
    
Üniversitelerde yerel diller bölümlerinin kurulması gerektiğini belirten Baydar, yerel dil eğitiminin üniversitelere bırakılması, resmi dil Türkçe eğitiminin de Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.
    
Baydar, ''Yerel diller bölümünde yetiştireceğimiz gençler, resmi dili bilmeyen vatandaşlarımızın kamu kurumlarındaki işlerinde yardımcı olabilmeleri için istihdam edilecektir'' dedi.
    
Üniversitelerin siyasallaşma ve bilimselleşme arasındaki ince çizgide bilimselleşme yolunda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini kaydeden Baydar, üniversitelerin bu şekilde hem yerel hem küresel sorunlara çare olacağını belirtti. 
     
-''IŞIK YİNE DOĞUDAN YÜKSELECEK''- 
SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise, 1. Uluslararası Davraz Kongresi'nde dünyanın geleceğini şekillendiren konuların çoklu disiplinler arasında yerli ve yabancı bilim adamlarınca tartışılacağını söyledi.
    
Dünyanın her bir yerinde kan, gözyaşı unsurlarının varlığına dikkati çeken İbicioğlu, ''Problemlerin yeni paradigmalarla farklı zirvelerde tartışılmasının zamanı geldi. Geleceğin sorunlarına çözümler Anadolu topraklarından çıkacaktır'' diye konuştu.
    
Geçmiş yıllarda Anadolu topraklarında farklı kültürlerin bir arada yaşayabildiğini hatırlatan İbicioğlu, bu toplulukların nasıl yaşadıklarının, modelin, ekonomik, sosyal ayaklarının iyi irdelenmesi gerektiğini kaydetti. İbicioğlu, geçmişteki uygulamaların çağdaş versiyonlarının bu dönemde uygulanabileceğine değinerek, ''Doğu ışığına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Işık yine doğudan yükselecektir'' dedi. 
     
-ÖZBEKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ- 
Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov da, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Ispartalı olduğuna atıfta bulunarak, ''Süleyman Demirel'i dünyada tanımayan yoktur. Isparta'da 50 bin öğrenci var. Isparta'da Demirel gibi akıllı insanlar yaşıyorlardır'' dedi.
    
Özbekistan için Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu belirten Kadirov, SDÜ tarafından düzenlenen küresel diyalog temalı bu kongrenin de son derece önemli olduğunu kaydetti. Dünyanın çeşitli yerlerinde savaş olduğuna dikkati çeken Kadirov, ''Savaşların bitmesi için diyaloğa ihtiyacımız var'' diye konuştu.
    
İran Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ahmad Noorani ise, Davraz kongresinin Davos'u anımsattığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''one minute'' sözünü hatırlattı. Türkiye ile ekonomik işbirliği geliştirilmesi dileğinde bulunan Noorani, doğu ülkelerinin daha fazla ortak çalışmalar içerisinde bulunmak istediklerini vurguladı.