TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''demokratik açılım'' çalışmalarının kapalı oturumda görüşülmesi talebi gelmemesi halinde TBMM Genel Kurulu'ndaki oturumun İçtüzük gereği açık yapılacağını söyledi.
    
Şahin, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nce Isparta'da düzenlenen 1. Uluslararası Davraz Kongresi'nde yaptığı konuşmada, insanoğlunun en çok ihtiyaç duyduğu şeyin diyalog olduğunu söyledi.
    
Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerle iletişim ve haberleşme alanlarında çok hızlı değişimlerin yaşandığını kaydeden Şahin, şunları söyledi:''Artık dünyamız küresel köy haline geldi. Artık hiç bir ülke 'Ben tek başıma sorunlarımı çözerim ve milletimi memnun ederim' diyemez. Terörle mücadele etmek istiyorsanız, organize suç örgütleriyle mücadele etmek istiyorsanız, göçle mücadele etmek istiyorsanız, bunları tek başına bir ülkenin çözmesi mümkün değildir. O halde uluslararası diyalog ve işbirliğine şiddetle ihtiyaç vardır. O nedenle Davos kongresi çok önemli bir başlık seçmiştir.'' dedi.

Anadolu coğrafyasının farklı dinden ve kültürden insanların asırlar boyu hep barış içinde yaşadığı topraklar olduğunu dile getiren Şahin, diyalog ve hoşgörünün en canlı örneklerinin Anadolu topraklarında bulmanın mümkün olduğunu dile getirdi. Şahin, şöyle konuştu:   ''Bizim bazı şehirlerimizde cami, kilise, havra yan yanadır. Dolayısıyla biz milletçe hem ülkemizde hem de dünyada barıştan yana bir anlayış ve tavırdan yanayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Yurtta barış dünyada barış' derken bunu kastetmiştir. Bu topraklar, küresel diyaloğun tartışılabileceği en seçkin topraklardır. Bunun öncülüğünü SDÜ'nün yapmış olması dolayısıyla ilgilileri tebrik ediyorum.'' dedi.

Konuşması sırasında ''Davraz'' yarine sehven ''Davos'' diyen Şahin, ''Demek ki Davraz, Davos olacak. Söyleyene değil, söyletene bak. Çünkü o iddiayla çıktınız ve benim belleğimde de bunlar yan yana gelince, görüyorsunuz nasıl karıştı?'' dedi.
    
Şahin, 17 yıllık geçmişi olan genç bir üniversitenin böyle bir projeyi başlatmış olmasının her türlü takdirin ötesinde olduğunu ifade etti.
    
Üniversitelerde yeni eğitim ve öğretim yılının başlamak üzere olduğunu anımsatan Şahin, YÖK Kanunu'nun ilgili maddesinde ''Üniversiteler ne için vardır'' sorusunun cevabının olduğunu kaydetti. Şahin, ''Milletin ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek için vardır üniversitelerimiz. Peki üniversitelerimiz bu hedefin neresindedir? Henüz bu hedefin bir miktar uzağında olduğumuzu ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.
    
Yeni eğitim öğretim yılının açılışında, üniversite sanayi iş birliğinin, üretilen patent sayılarının, mezun olan öğrencilerin yeterliliklerinin de sorgulanmasının önemine değinen Şahin, alınacak cevaba göre düzenlemelerin yapılmasını istedi.
    
İlk, orta ve yüksek öğrenimde yaklaşık 18 milyon öğrencinin bulunduğunu anlatan Şahin, bir çok ülkenin nüfusundan bile fazla olan bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi halinde Türkiye'yi kimsenin tutamayacağını kaydetti. 
     
-''DEMOKRATİK AÇILIM'' OTURUMU- 
Mehmet Ali Şahin, kongredeki konuşmasının ardından kongre merkezindeki halı sergisini gezdi.
    
Bu sırada, gazetecilerin, ''demokratik açılım'' ile ilgili oturumun açık yapılacak olmasının MHP'nin tavrıyla mı ilgili olduğunu sormaları üzerine Şahin, Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in bir Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ''Oturumun kapalı ya da açık olması bizim için fark etmez. Bizim milletten saklayacak bir şeyimiz yok'' dediğini hatırlattı.
    
TBMM Başkanı Şahin, ''Sayın Başbakan da bu görüşü orada (ABD) tekrar etmiştir, diye değerlendiriyorum. TBMM, İçtüzüğe göre yönetilir. Ben ve veya benim vekillerimden biri oturumu yönettiği takdirde İçtüzük neyi gerektiriyorsa o yapılır. Meclis'teki görüşmeler bir kapalı oturum talebi gelmediği sürece de İçtüzüğe uygun olarak açık olarak yapılacaktır'' dedi.