2004 yıllında Kurulan ve ülke genelinde yaklaşık 3 bin görevlisi bulunan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) çerçevesinde Isparta’ya 2 adet Ambulans ve 1 adet tam donanımlı Sağlık Aracı gönderildi. Söz konusu araçlar dün yapılan törenle hizmete girdi.

Dün saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törene; Vali Memduh Oğuz, Vali Yardımcısı Tahir Demir, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, İl Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Fatma Uçarlar, Hastanelerin Başhekimleri, Sağlık personeli, Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Törende Vali Memduh Oğuz, hizmete giren araçlarda incelemede bulunduktan sonra, Tam Donanımlı Sağlık Aracının direksiyonuna geçerek araçla şehir turu attı. İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin  görevleri ve hizmete giren araçlar hakkında bilgi verdi. Dr. Karakaya açıklamasında; “UMKE ekiplerin görevlerini şöyle sıralayabiliriz. Hastalara/yaralılara aldıkları özel eğitim ve donanımla, olay yerinde, en kısa sürede ve uygun yöntemlerle müdahale ederek gecikmiş kurtarmaya bağlı ölümleri ve kurtarmadan kaynaklanacak ölüm ve sakatlıkları en aza indirmek, Afet veya olağandışı durumlarda imkân ve kabiliyetlerini kullanarak hastalara/yaralılara medikal müdahale yapmak ve kurtarmak, Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek, Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim olanakları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek, Olay yeri sağlık hizmetlerinin yönetimi yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak, Afet Birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak, Faaliyetleri kapsamında ilgili Kurum, Kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak,  Gerekli hallerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak.

1 uzman hekim (acil tıp uzmanı), 4 doktor, 11 sağlık memuru,  1 Paramedik, 4 Acil tıp teknisyeni,   1 ortopedi teknikeri, 2 anestezi teknisyeni, 1 diş protez teknisyeni, 2 çevre sağlığı teknisyeni, 1 hemşire,  ve 1 fizyoterapist olmak üzere toplam 29 sağlık personelinden oluşmaktadır.

UMKE personeline 2008 yılı sonunda ve 2009 yılı başında kıyafet, medikal ve kamp malzemesi alınmıştır. Bakanlığımızca ilimize tahsis edilen 1 adet UMKE aracı hizmete girmiş bulunmaktadır. UMKE aracımız arazi tipi 4x4 çift çeker araç olup, ayrıca jeneratör, navigasyon sistemi, acil canlandırma çantası ve tıbbi malzeme çantası bulunmaktadır.

2011 yılı Mayıs ayı içerisinde Bölge UMKE Temel Eğitimi Isparta’da yapılması planlanmaktadır. Bu eğitime ilimizden 30 personel ve diğer bölgelerden 30 personel olmak üzere toplam 60 personelin eğitim alması sağlanacaktır” dedi.

Hizmete giren Ambulanslar konusunda da bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya; “Acil sağlık hizmetlerinin yurt sathında eşit, ulaşılabilir, kaliteli, süratli ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak maksadıyla ülke genelinde hastane öncesi acil sağlık hizmeti verecek birimlerin oluşturulması projesi çerçevesinde, İlimizde de böyle bir yapılanmaya ihtiyaç duyulmuş ve 03.02.1998 tarihinde ilk kez hastane öncesi acil sağlık hizmeti verilmeye başlanmıştır. Başlangıçta İl merkezinde Devlet Hastanesinin sağladığı personel ve lojistik destek imkanları ile oluşturulan Komuta Kontrol Merkezine bağlı 1’i merkez ilçede olmak üzere 7 Acil Yardım İstasyonu ile çalışmalar yürütülmüştür.

2002 yılında 8 adet 112 İstasyonu mevcut iken, bugün 14 adet 112 İstasyonu ile ilimizde acil sağlık hizmeti verilmektedir. Bu yıl içerisinde il merkezinde 1 istasyon daha hizmete girecek olup, böylece toplam istasyon sayımız 15 olacaktır.

2002 yılında ambulans sayımız 14 iken, 2010 yılı itibarı ile 47 ambulansa ulaşılmıştır. Bakanlığımızca ilimize tahsis edilen 2 adet tam donanımlı (reanimobil) acil yardım ambulansları ile ilimizde 49 ambulans hizmet verecektir.

2002 yılında 112 ile taşınan vaka sayımız 2799 iken, 112 hizmeti alabilen kişilerin toplam nüfusa oranı % 87 olarak gerçekleşmiş, 2010 yılında 14.635 vaka taşınmış olup, bugün ilimizin tüm kesimlerine 112 hizmetini verebilecek düzeye gelmiş bulunmaktayız.

Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde Bakanlığımızca ilimize açıktan 23 paramedik ve 26 acil tıp teknisyeni 112 ordusuna katılmıştır. Bugün 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde 21 Pratisyen Tabip, 41 Sağlık Memuru, 30 Hemşire, 128 Acil Tıp Teknisyeni, 40 Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri, 65 Şoför, ve 6 Diğer personel  olmak üzere toplam 316 personel görev almaktadır.

Kısaca hava ambulans hizmetlerinden bilgi verecek olursak; Sağlık Bakanlığımızca 2008 yılı Eylül ayından itibaren fiilen başlayan proje kapsamında ülkemizde 17 helikopter ambulans ve 3 uçak ambulans ile hava ambulans hizmeti verilmeye başlamıştır.

Hava ambulans hizmetleri ilimizde de 17 Şubat 2009 tarihinde verilmeye başlamış ve ilk vaka nakli 15 Nisan 2009 tarihinde Burdur ili Bucak ilçesinden SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanemize yapılarak gerçekleştirilmiştir. İlimiz helikopter ambulans hizmetini Antalya ve Afyonkarahisar illerinden talep etmektedir.

2009 yılı  içerisinde gerçekleşen (ilimize gelen veya ilimizden giden) hasta nakli sayısı 31, 2010 yılı Aralık ayı sonu itibarı ile gerçekleşen hasta nakli sayısı 53,

2011 yılı şu an itibari ile gerçekleşen hasta nakli sayısı 12” dedi.