Antalya'da senaryo gereği falezlerden kayalıklara düşen bir kişinin kurtarılması tatbikatı nefes kesti. Kara, deniz ve hava araçlarının katıldığı tatbikatı onlarca vatandaş heyecanla izledi.

Ulusal Kurtarma Medikal Ekibi (UMKE) tarafından Antalya'da bölge tatbikatı düzenlendi. 'Yaralılara hava, kara ve denizden ulaşarak müdahale eğitimi' adı verilen tatbikata Antalya, Burdur ve Isparta'dan 150'den fazla gönüllü UMKE görevlisi katıldı. Sahil Güvenlik Hava Grup Komutanlığı, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Antalya Emniyet Müdürlüğü ve Antalya İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin de yer aldığı tatbikat, Konyaaltı Caddesi Atatürk Parkı'ndaki falezlerde gerçekleştirildi.

HELİKOPTER ÇAĞRILDI

Tatbikatta senaryo gereği, falezler üzerinden bir vatandaş deniz kenarındaki kayalıkların üzerine düştü. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ni araması üzerine olay yerine başta UMKE olmak üzere çok sayıda ekip yönlendirildi. Yaralıya ilk müdahale kara ekipleri tarafından yapılırken, boyunluk takılan yaralı sedyeye konuldu. Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Antalya Emniyet Müdürlüğü ve Antalya İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler denizde ve karada hazır beklerken, bölgenin coğrafi koşulları nedeniyle yaralıyı alması için Sahil Güvenlik helikopteri çağrıldı.

YARALI HELİKOPTERLE ALINDI

Helikopterin yaralıyı bulabilmesi için ekiplerce kırmızı renkte işaret fişeği yakıldı. Helikopter olay yerine ulaştıktan sonra iki görevli personel yaklaşık 20 metre yükseklikten halatla aşağı indi ve yaralının üzerinde bulunduğu sedyeyi halatla bağladı. Sedye ve yaralı bir personel eşliğinde halat yardımıyla yukarı çekilerek helikoptere alındı. Diğer personelin de çekilmesinin ardından yaralı helikopterle hastaneye sevk edildi.

ÇOK SAYIDA VATANDAŞ İZLEDİ

Atatürk Parkı'ndaki seyir terasından çok sayıda vatandaş, ekiplerin yaklaşık 30- 35 metre mesafeden müdahalesini heyecan içinde izledi. İlk defa tatbikat izlediğini söyleyen vatandaşlar, ekiplerin çalışmasından gurur duyduklarını anlattı. Çocuklar ise tatbikatı en dikkatli izleyenler oldu. Tatbikat sonunda kimi heyecanlandığını kimi de korktuğunu ifade etti.

EKİPLER TATBİKATLA EĞİTİLİYOR

Tatbikat hakkında bilgi veren Sağlık İl Müdür Yardımcısı Ferhat Sarıbek, UMKE'nin 1999 Marmara Depremi'nden sonra Sağlık Bakanlığı'nca kurulan gönüllü bir kurtarma ekibi olduğunu söyledi. Yapılan tatbikatın gerçeklerinin çok fazlasının her yaz dönemi yaşandığını aktaran Dr. Sarıbek, Yaptığımız eğitim çalışmalarımızla gönüllülerimizin sayısını artırmak, onları daha kalifiye hale getirmek ve bu tatbikatlarla da başarılarını görmekten gurur duyuyoruz dedi.

GEÇEN YIL 30 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ

Kara ambulanslarının ulaşamadığı zor bölgelerde UMKE ekiplerinin hizmet verdiğini dile getiren Dr. Sarıbek, Özellikle yaz dönemlerinde ülkemize gelen turistler yürüyüşlerde vs. kaybolup, yaralanabiliyor ya da sarp kayalardan düşebiliyor. Bunun benzerlerini başarıyla gerçekleştiriyoruz. Antalya'da geçen sene 30'a yakın bunun benzerini yaşadık. Bize bildirimi yapılan vakalarda ivedilikle ekiplerimiz ortak operasyonlar düzenliyor ifadelerini kullandı. Benzer durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'ne haber verilmesi gerektiğini vurgulayan kaydeden Dr. Sarıbek, ekiplerin bazı vakalar sırasında da zor anlar yaşadığına dikkati çekti.

İŞİMİZ ZOR, AMACIMIZ HAYAT KURTARMAK

Afet bölgelerinde ihtiyacı olan herkese her şekilde yardım edebilmek amacıyla UMKE'ye gönüllü olarak katıldığını söyleyen Isparta Gönen Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli hemşire Sibel Uçar ise yaptıkları işi şöyle anlattı

Bu işte olmak çok güzel. Önce gönüllülük esası var. İşimiz zor ama hayat kurtarmak ilk amacımız. Yoğun ve zor ortamlarda çalışıyoruz, bunun bilinciyle geliyoruz ve çok mutluyuz. Hocalarımız bize destek veriyor. Her türlü koşulda insanlar için varız. Ömrümüzün, gücümüzün yettiğince buna devam edeceğiz.