Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği bölümünde kola gibi gazlı içeceklere alternatif bir ürün geliştirildi. Hammaddesi elma sirkesi olan içeceğin gül ve elma aromalısı da üretildi. SDÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Nilgün Budak, 4 yıllık bir çalışma sonucunda sirke içeceğini geliştirdiklerini, patentini de aldıklarını belirtti.     İlk olarak sirkenin bileşenlerini belirlemek amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve bunu bir içecek haline getirdiklerini aktaran Budak, gül aromalı, elma aromalı ve tuzlu olmak üzeri 3 farklı tatta içecek geliştirdiklerini kaydetti.     Buzlu içecekler yerine ferahlatıcı ve sağlıklı bir içecek meydana getirerek patentini aldıklarını bildiren Budak, "Sirke içeceğini ürettiğimizde ilk olarak sağlık açısından etkilerini araştırdık. 7 hafta boyunca hayvanlar üzerinde denemeler yaptık. Sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde geleneksel olarak üretilen elma sirkesinin karaciğeri desteklediğini gördük. Elma sirkesi verilen gruptaki sıçanların karaciğer patolojik incelemesi sonucunda yağlanma gözlenmemiştir. Uygulanan sirke dozu sıçanların midelerinde herhangi bir patolojik değişikliğe sebep olmamıştır." dedi.    Budak, sirkeden sağlıklı bir içecek oluşturabilmek için sirkeyi farklı oranlarda değerlendirdiklerini belirterek, bu oran yakalama sürecinin 2 aydan fazla sürdüğünü anlattı.     Daha sonra bu oranları farklı tatlarla birleştirerek damak tadına hitap edecek sirke içeceği oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Budak, "Farklı yaş gruplarından 175 kişi ile beğeni testleri yaptık. Yaptığımız testlerde öne çıkan karışımlardan 3 farklı tatta sirke içecekleri oluşturuldu. Gül aromalı ve elma aromalı içeceklerimiz tatlı. Bu içeceklerden gül aromalı olana karbondioksit basılarak çocuklar için cazip hale getirilebilir. Ayrıca diyabet gibi rahatsızlıkları olan kişiler için de tuzlu sirke içeceğini önereceğiz." diye konuştu.     HEM SAĞLIKLI HEM LEZZETLİ Nilgün Budak, çeşitli yöntemlerle farklı tat ve aromada sirke içeceklerinin geliştirilerek değerlendirildiğini ve patentlenme aşamasına geldiklerini kaydetti.     Budak, şunları söyledi: "Sirke sağlığa faydalı bir gıdadır. Ancak, insan sağlığına zarar vermeyecek belirli miktarda sürekli ve düzenli olarak tüketilebilmesi ancak geliştirilen bu sirke içecekleriyle mümkün olabilecektir. Ferahlatıcı özelliği ile sirke içecekleri diğer gazlı içeceklere alternatif olabilecektir. Şimdiden iki firma bu ürüne talip olmuştur."