Yakaören.... Tarhana...
  
​Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ziraat Odası işbirliğinde yöresel lezzetleri unutturmamak amacıyla düzenlenen yöresel yemek yarışmasının ikincisi Yakaören'de gerçekleştirildi. Yakaören Köyü Muhtarlığı'nca Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın destekleriyle köylü bayanların katılımıyla tarhana aşı pişirme yarışması düzenlendi. Yakaören Köyü'nün geleneksel yemek kültüründe baş sırada yer alan tarhana aşını en iyi yapan 2 bayan çiftçiye çeşitli ödüller verildi.

​Yakaören Köyü Muhtarı Ali Kartal, köyünün geçmişten bugüne gelen yemek lezzetinin tarhana aşı olduğunu söyledi. Eskiden Yakaören ovasında karnı kara fasülyesi yetiştirildiğini ve sürekli tarhana aşı pişirildiğini anlatan Muhtar Kartal, "Yakaören'nin eskiden yegane yemeği tarhana aşıdır. Bizim ovalarımızda eskiden karnı gara fasülyesi ekilirdi. Zaman geldi gül para edince bu tarlaları söktük, gül bahçesi oldu. Gül de bir zamanlar para etmeyince kiraz bahçeleri kuruldu. Atalarımızın gün aşırı yediği tarhana aşıdır. Buna tarhana çorbası da diyenler var. Ancak ovma tarhana ile karıştırılır. Bizim yemeğimiz tarhana aşısıdır. Tok tutar. İçerisinde yoğurt ve süt olduğu için besleyicidir. Hastalar için şifa kaynağıdır. Yakaören'de hala yaparız. Haftada 1-2 mutlaka yeriz" diye konuştu.

​Ziraat Odası Başkanı Müslahattin Can Selçuk, daha önce kuru fasülye-pilav yarışması düzenlediklerini hatırlatarak "amacımız yöresel lezzetlerimizi unutturmamak. Bugün de Yakaören'deyiz. Buranın yöresel lezzeti olan tarhana aşı yarışması düzenliyoruz. Gelenekselleşen yemeklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak amacındayız" dedi.
​Tarım İl Müdürü Mehmet Tuğrul da 14 Mayıs Çiftçiler Günü'nü kutlayarak  "Bu etkinlik ile çiftçilerimizin gününü kutluyoruz. Nüfusun hızla arttığı, doğan kaynakların azaldığı günümüzde tarımsal üretim hayati önem taşımaktadır. Çiftçilerimiz önemli bir rol üstlenmektedir. Tarmı ve hayvancılık üretiminin her kademesinde çalışan çiftçilerimiz tarım ve hayvancılığın kalkınmasında büyüü bir öneme sahip. İlimizde çiftçiye yönelik yatırımları destekleyici çalışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.

​Daha sonra tarhana aşı pişirme yarışmasında birinci olan Fatime Seçer, ikinci olan Aliye Akyürekli ve üçüncü olan Cemile Pediz'e ödülleri verildi. 8 katılımcı yarışmacıya da çeşitli ödüller taktim edildi. AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, ödül töreninde "bu tarhananın içerisinde sevgi var, hoşgörü var, saygı var. Herkesin hayatında tarhananın özel bir önemi vardır. Bizim de hayatımızda tarhananın önemi var. Bu etkinliği düzenleyenleri kutluyorum" dedi.