Çandırlı üretici Süleyman Akıntürk, 27 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan’’ ÇANDIRLI ÜRETİCİLER DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR’’ başlıklı haberimizde, bölgenin toprak yapısı, havası ve iklim yapısından oldukça verimli olduğu ve Akdeniz Bölgesi’nin domates ihtiyacını bu bölgenin karşıladığı bilgisini paylaşarak, ’’Çiftçi olarak en büyük eksiklerimizden biri, ülkemizde çok büyük bir kriz var ve bunun içerisinden çıkmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Çandırlı üretici Süleyman Akıntürk, 27 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan’’ ÇANDIRLI ÜRETİCİLER DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR’’ başlıklı haberimizde, bölgenin toprak yapısı, havası ve iklim yapısından oldukça verimli olduğu ve Akdeniz Bölgesi’nin domates ihtiyacını bu bölgenin karşıladığı bilgisini paylaşarak, ’’Çiftçi olarak en büyük eksiklerimizden biri, ülkemizde çok büyük bir kriz var ve bunun içerisinden çıkmaya çalışıyoruz. Bu krizden çıkmak için  çiftçi ürettiği malı, yine çiftçinin  elinden  aracısız, doğrudan tüketiciye nasıl ulaştıracak. Çandırlı çiftçiler olarak bu konuda  Isparta Belediyesi’nden üreticiyle tüketiciyi aracısız bir araya getirmek üzere bizlere bir yer gösterilmesini bekliyoruz. Hasat edildiği yerde 2 lira olan ürün pazara gittiğinde 8 liraya satılıyor. Oysa çiftçi eliyle pazarda satışı mümkün olsa bu rakam yarı yarıya düşecektir. Bu durumda üreticinin emeği korunarak, tüketiciye uygun fiyat olarak yansıyacaktır. Böylece hem üretici, hem tüketici kazanmış olur.Bu konuda yönetici büyüklerimizden destek bekliyoruz.Aynı zamanda çiftçinin elindeki üretim fazlası ürünleri Ankara,İstanbul gibi büyük şehirlerin pazarlarına da gönderilerek değerlendirilebilmesi için BAKA ya da TKDK gibi kurumlar vasıtasıyla buraya bir soğuk hava deposu  kurulmasına da çok ihtiyacımız var.Yılın 12 ayı üretim yapıyoruz,üretim fazlamızı depolamamız lazım.Aracılar yerine emeği çeken üretici ile sofrasına götüren tüketici kazansın istiyoruz.Bunun gerçekleşmesi durumunda ülkemizde yaşanan krizden kendi kendimize kurtuluruz.Yetkililerimiz inşallah bu  konuda gerekli önlemleri alır,üreticinin de tüketicinin de yüzü güler ve her iki tarafta kazanır’’ sözleriyle yaşanan sıkıntıları dile getirip,  üreticinin sesini duyurmaya çalışmıştı.


Geçtiğimiz hafta televizyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üretim ve üreticiye ilişkin konuşmalarını izlediklerini, konuya dair sevinç ve heyecan yaşadıklarını ifade eden üretici Akıntürk ,’’Sebze ve meyve fiyat artışından üretici de, tüketici de memnun değil. Üreticiden tüketiciye aracısız bir yol bulunursa, hem üretici hem de tüketici kazanır. Aracılar; don, hortum, sel baskını gibi hava şartlarını, ürünün azlığı veya çokluğu gibi birçok sebebi bahane ederek fiyatları yukarıya çekiyor. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi üreticiden tüketiciye doğrudan bir yol bulunursa ,%150 ‘ye varan fiyat farkları olmaz. Hem üreticinin, hem de tüketicinin yüzü güler. Üreticiye fidan, mazot, gübre desteğinin gözden geçirilip, kapsamının genişletilmesi yalnız biz üreticinin değil, tüketicinin de yüzünün gülmesi demektir’’  ifadesiyle Çandırlı üreticiler olarak duygu ve düşüncelerini bir kez daha dile getirdi. /Elif AKGÜL