Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'nin 180 hektar genişlemesine imkan tanıyan Isparta Toprak Koruma Kurulu'nun 'tarım dışı kullanma izni' kararının iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Türkiye Mühendis-Mimar Odaları Birliği ve buna bağlı odaların özellikle AK Parti döneminde büyük yatırımların hukuk yoluyla önlenmesi yönündeki çabaları dur-durak bilmiyor. Daha önce Mimarlar Odası'nın Isparta'ya yapılacak ilk ve tek 5 yıldızlı otel inşaatının durdurulması için verdiği hukuk mücadelesine şahit olan Isparta şimdi de yeni bir engel ve taş koyma girişimi ile karşı karşıya. Isparta'nın yıllardır üzerinde çalıştığı 2.OSB için ŞOK bir engel ile karşı karşıyayız.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Isparta OSB'nin genişlemesi sürecini durduracak bir yargı mücadelesi başlattı.

180 HEKTAR GENİŞLEYECEĞİZ DEVLET 'KAMU YARARI' GÖRDÜ

Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, yeni sanayi tesisleri için yer kalmaması ve büyük çapta yer taleplerine cevap verilememesi nedeniyle 2 yıl önce genişleme çalışmalarına başlamıştı. Yönetim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda daha önce genişleme alanı olarak belirlenen 180 hektarlık yere doğru genişleme kararı alınmış, bu karar ilgili kamu kuruluşları tarafından onaylanmıştı. Kamulaştırma sürecinin hızlı gitmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 'kamu yararı' kararı bile alınmıştı. Bu geçilen bürokratik süreçler sonucunda 180 hektarlık genişleme alanının kamulaştırılması için Güneykent Belediyesi ile İl Özel İdaresi çalışmalara başlamış ve vatandaş ile OSB arasında bir köprü kurmuştu.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI SANAYİYE KARŞI MI?

Şu ana kadar genişleme sahasından 8 ayrı kişiye ait parseli satın alan OSB Yönetimi, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi'nin yaptığı bir girişim ile çalışmaları durdurdu. Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Isparta Valiliği Toprak Koruma Kurulu'nun 'kamu yararı kararı' kapsamında 5403 sayılı Kanuna göre verdiği 'tarım dışı kullanma izninin' iptali için Isparta İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ziraat Mühendisleri Odası'nın İdare Mahkemesi'ne başvururken genişleme sahası aranırken alternatif yerlere bakılıp bakılmadığı gibi komik bir gerekçe sunduğu belirtildi.

TARIMSAL SANAYİNİN GELİŞMESİ TARIMSAL ÜRETİMİ ARTIRIYOR

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası, söz konusu yargısal mücadele ile sözde tarım arazilerini korurken bir taraftan da kendi kendine çelişkiye düşüyor. Zira, Isparta Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'nin tarımsal sanayi yatırımlarını çeken bir bölge. Son yıllarda yapılan tüm yatırımlar tarımsal sanayi üzerine. Tarımsal sanayi yatırımlarının artması bölge tarım üretiminin de artmasını sağlıyor. Çiftçinin ve tarım işletmelerinin ürettiği ürünler bu tür tarımsal sanayi tesisleri ile daha da değerli hale geliyor. Tarımsal sanayi tesisleri ile tarımsal üretim artıyor, kalite artıyor, modernizasyon artıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası bu talebi ile tarımsal üretimin, tarımsal kalitenin ve tarımsal modernizasyonun artmasını istemiyor mu? İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuru Isparta sanayisinin genişlemesini en az 1 yıl sekteye uğratacak gibi görünüyor.