Isparta Emniyet Müdürlüğü'nün son dönemlerde yaptığı başarılı operasyonlar sonrası, uyuşturucu tacirlerinin geçiş yolu olarak Büyükkabaca - Şuhut yolunu tercih ettikleri öne sürülüyor. Kamuoyunun
bilgilendirmediği bir yaşandığı iddia edilen Büyükkabaca Kasabasında Ramazan Bayramı'nda 14 yaşında bir kıza da tecavüz girişiminde bulunulduğu öğrenildi.

Sentetik uyuşturucunun pençesine düşen genç sayısı ve uyuşturucu yüzünden ölümler her geçen gün artıyor. Sentetik uyuşturucuya 10 yaşındaki çocuklar bile kolayca ulaşırken, sokakta 5-10 liraya satılıyor. Isparta merkezde Emniyet'in özellikle son dönemde yaptığı operasyonlarla uyuşturucu ile mücadele kontrol altına alınmasına rağmen, geçiş noktası olduğu iddia edilen Büyükkabaca'daki denetimlerin ne durumda olduğu merak konusu.

2.5 TON YAKALANDI

Isparta’nın sentetik uyuşturucu ile adı ilk olarak haziran ayında kuaför H.O.'nun ölümüyle geçmişti. Daha sonra yapılan operasyonlar sonunda iddialara göre Türkiye genelinde bir defa de en fazla sentetik uyuşturucunun 2.5 ton ile Isparta olduğu ortaya çıktı. Ama Bizim Isparta Gazetesi muhabirinin ulaştığı bilgiye göre, Büyükkabaca Kasabası'nda yine sentetik uyuşturucudan bir gencin daha hayatını kaybettiği bilgisine ulaşıldı.

TECAVÜZ GİRİŞİMİ VAR MI?

Büyükkabaca'da meydana geldiği öne sürülen olayın akabinde ise, hayatını kaybeden gencin akrabalarının da içerisinde bulunduğu bir grubun uyuşturucu kullandıktan sonra 14 yaşında bir kıza tecavüz girişiminde bulunduğu iddiaları ortalığı karıştırdı. Merkezde yapılan denetimlerin yoğun ve güzergahın Büyükkabaca-Şuhut yolu olmasının sebebi de, zehir tüccarlarının il merkezinde yakalanma ihtimalinin yüksek olması. Bu nedenle zehir tüccarlarının Akdeniz'den İç Anadolu'ya geçiş hattı olarak seçtiği iddia ediliyor.

OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR

Isparta Emniyet Müdürü Caner Tayfur, son zamanlarda yaptıkları operasyonlarla, gençlerimizi zehirlemek isteyenleri emellerine ulaşmalarının önüne geçtiklerini söyledi. Son yapılan uyuşturucu operasyonunda tutuklanan 86 kişiden 15'nin (Suça Sürüklenen Çocuk) çocuk olduğuna vurgu yapan İl Emniyet Müdürü Tayfur, "içimizi acıdan bir manzaraydı" diye konuştu. Tayfur, çok hassas çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Malum suç sosyal bir olgudur. Sadece emniyet ile başarılı olunması beklenemez. Ailelerin, kurumların ve tüm toplumun katkıları ile ancak başarılı olabiliriz" diye konuştu.

SENTETİK UYUŞTURUCU NEDİR?

"Sentetik uyuşturucuyu laboratuar ortamında 'naftalen'türevi kimyasalların sentezlenmesi ile meydana getirilir. Genellikle esrarın ve hatta bazen çayın üzerine damlatılır. Bazen de toz haline getirilir, hapı da yapılır. İçerisinde doğal hiçbir şey bulunmuyor. 2000'lerin başında piyasaya sürülmüştür. İnternette uyuşturucu ticaretinin yoğun olarak gerçekleştirildiği 'karanet' adı verilen, normal arama motorları ile girilemeyen bir site var. Buradan yayıldığı için tam olarak ilk üretim merkezi neresi, nereden yayıldı bilemiyoruz fakat Çin'de üretildiğini düşünüyoruz. Son yıllarda uluslararası sözleşmelerle kontrol altına alındı. Türkiye'de 13 Şubat 2011 'den itibaren imali, ithali, ihracı, satılması, devri, bulundurulması, kullanılması, tedariki suç haline geldi. Ancak sürekli yenileri sentezlendiğinden yasak listelerinin güncellenmesi gerekmektedir. Sentezde kullanılan maddeye bağlı olarak el ve ayakta karıncalanma, uyuşma, şiddetli çarpıntı, tansiyon yükselmesi ya da düşmesi, baş dönmesi, bağ ağrısı, titreme, üşüme, sıcak basması, aşırı susama, terleme, bulantı, kusma, çırpınma, kasılma, korku, panik atak, paranoya, hayal ve kabus görme, aşırı uyarılma, zaman ve mekân algısında bozulma, renk ve ses görme-duyma, intihar dürtüsü, kalbe giden kanda azalma görülmüştür. İntihar nedeniyle can kayıplarının yanı sıra yine kullanılan madde ve doza bağlı olarak enfarktüs ve ölümlere yol açmaktadır. Özellikle genç erkekler kullandığı için, genç erkek nüfusun bir arada bulunduğu yerlere, bu bağlamda da dikkat etmek gerekir."

Kaynak: Bizim Isparta