Isparta Gülkent Devlet Hastanesi'nde görevli psikolog Dr. Meltem Atay, karnede çocuğun ders notlarının düşük olmasının onun başarısızlığının değil, eksikliklerinin bulunduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Okulların yarıyıl tatiline girecek olması nedeniyle velilere uyarılarda bulunan Atay, "Ders notları düşük olan bir öğrenci için karneyle verilen mesaj, ders çalışmasında eksiklikleri olduğu veya etkili ders çalışmadığı, ikinci dönem için hangi derse nasıl ve ne kadar çalışması gerektiğidir. Elbette bu mesaj sadece öğrencilere değil, velilere de verilmektedir. Eğer anne-babalar karneyi bir araç değil amaç olarak görürlerse çocukları üzerinde baskı kuracaklar, bu da çocuklarıyla ilgili psikolojik problemlere neden olacaktır" dedi.

Aileleri çocuklarıyla konuşurken onları yargılamaması gerektiğini kaydeden Atay, "Çocuğunuza karne almasıyla ilgili verebileceğiniz en önemli mesaj, onu koşulsuz sevdiğiniz ve kabul ettiğinizdir. Karnede gördüğünüz eksikliklerle ilgili onunla konuşun, ama yargılamayın. Ona güvendiğinizi tekrarlayın. Ona karnedeki zayıf notlarla ilgili fikrini sorun ve ikinci dönem nasıl bu sorunu gidermeyi düşündüğüyle ilgili onunla sohbet edin.

Gördüğünüz eksiklikleri uygun bir dille aktarın ve ikinci dönem için isterse program hazırlama ve uygulama konusunda destek olacağınızı anlatın. 'Sen hep başarısızsın. Asla yapamazsın. Çalışmadın. Olacağı buydu' gibi cümleler sadece öfkenizi geçici olarak azaltabilir, sorunu çözmez. Aksine, çocuğunuzla iletişiminizi engeller. Karnedeki zayıf notları onun hayatta başarısız bir kişi olduğunu değil, sadece o derslerle ilgili problemi olduğunu gösterir. Çocuğun kişiliğiyle ilgili değil, problemiyle ilgili konuşun. Karne sizin ona verdiklerinizin karşılığını gösteren bir hesaplaşma aracı değildir. Her karne döneminde ona verdiklerinizle çocuğunuzun size verdiklerini, ders notlarına göre karşılaştırmayın. Çünkü, onlar sizin çocuklarınız ve sonuç ne olursa olsun kapınızın onlara her zaman açık olduğunu bilmeliler. Böylece karne dönemi çocuğunuz ve sizin için endişe verici, sıkıntılı, sıra dışı bir dönem olmaktan çıkararak hayatın bir parçası olacaktır" diye konuştu.

(İhlas Haber Ajansı)