Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yoksul vatandaşlara dağıtılmak üzere gönderilen Tunçbilek havzasından elde edilen düşük kalorili kömürler, şehir merkezinde dağıtılmayacak.

     Vali Öner, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu kömürlerin ilçe, belde ve köylerdeki yoksullara dağıtılacağını, hava kirliliğini önlemek amacıyla Isparta merkezde dağıtılmayacağını belirtti.

     Mahalli Çevre Kurulunun (MÇK) Tunçbilek kömürünün şehir merkezinde dağıtılmaması yönündeki kararının devam ettiğini belirten Vali Öner, ''bizi aşan bir buyruk olmadığı müddetçe şehir içinde kirlilik yaratmamak için alternatif yollar arayacağız'' dedi.
    
     -''FARKLI DESTEKLER VERECEĞİZ''-
    
     İl merkezindeki yoksul vatandaşlara ise kömür yerine para yardımında bulunulacağını açıklayan Öner, şunları söyledi:

     ''İl merkezinde yoksullara ısınmaları için farklı destekler vereceğiz. Her mahallede en yoksul 3 yurttaşımızın doğal gaz aboneliği masrafını karşılayacağız. Vatandaşlara yüksek kalorili kömür yakılabilen tuğlalı soba vereceğiz, nakit yardımı yapacağız. Ayrıca 10 şehit ailesine doğal gaz desteği verilecek.''

    Mahalli Çevre Kurulu'nun belirlediği kömür kriterlerinin Türkiye'ye örnek olduğunu vurgulayan Vali Öner, alınan kararlardan geri adım atmanın söz konusu olmayacağını belirtti. MÇK'nın kararlarını hatırlatan Öner, sözlerine şöyle konuştu:

     ''Kalorifer kazanlarında 7 bin kalorili kömür kullanılacak dedik. Türkiye'de 7 bin kaloriyi asgari baz alan başka il yok. Biz ondan da geri dönmemişiz, neresi geri adım... Sobalarda 7 bin kalorili kömür yakılamıyor.

Bu nedenle sobalarda 5 bin 400 kaloriyi baz aldık. İlgili bakanlık yetkilileri 'çok yüksek tutmuşsunuz' diye bizi uyardılar.

Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu olarak, geri adım diye bir şey yoktur. Türkiye'nin bütün illerinin standardının daha üstünde alt sınır değeri belirlemişiz, düşük kükürt oranı belirlemişiz. Isparta'dan daha yüksek alt sınır değeri koyan bir valilik yok.''