VALİ ÖZKAN, O KONULARDA İLK KEZ KONUŞTU

Vali Vahdettin Özkan, Isparta gündemini meşgul eden okul müdürleri ve yardımcıları atamaları ile Belediye'nin okul yapmak isteyen Milli Eğitim Müdürlüğü'nden para istemesiyle ilgili ilk kez Basın Kulübü'nde konuştu.

Vali Vahdettin Özkan, Basın Kulübü'nde önemli açıklamalarda bulundu. Vali Özkan, başta Türk Eğitim-Sen olmak üzere sendikaların ve muhalefetteki siyasi partilerin tepkisini çeken okul müdürü ve müdür yardımcıları atamalarına ilişkin ilk kez açıklamada bulundu. Müdür ve müdür yarıdmcısı atamalarının son onay merci olan Vali Özkan, "Bizim mutlak anlamda en doğruyu yakalamamız mümkün değildir. Ama en doğruyu yakalama kararlılığıyla hareket ettiğimizi söyleyebilirim" dedi. Vali Özkan, Belediye yönetiminin Davraz'da yapılacak okul için Milli Eğitim'den arsa parası isteme yönündeki kararını da değerlendirirken "belediye yardımcı olmak durumunda" diye konuştu.

ISPARTA BAŞARISIZ DEĞİL

Vali Vahdettin Özkan, fiziki anlamda Türkiye'de lider olan Isparta'nın YGS ve TEOG sınavlarında neden Türkiye derecesi yapamadığı yönündeki soruya şu cevabı verdi:

"Isparta ilimizin bilime ve eğitime verdiği önem olarak başarıyı yakalamış durumda. İyi durumdayız. Ama sürekli değişiyor. Eskisi gibi tek bir alanda başarı sıralaması yok. Değişik alanlarda aritmetik ve geometrik ortalamasına göre analizler yayınlanıyordu. Son 2 yıldır bu yayınlanmıyor. Bu noktada biz Türkiye’de iyi bir durumdayız. Sürekli gelişme yönünde sadece sayısal olarak  belli okulu kazanmak, şu kadar kişi üniversiteyi kazandı demek  elma ile armudun mukayesesi olabilir. Çok sayıda üniversite ve bölümler açıldı. Çok daha nitelikli okulların sayısı niteliği düşük olan okulların 40’ından daha büyüktür. Genel olarak bizde başarıda düşük trendi yok."

İTİRAZ YOLU VARDIR, VARSA BİRŞEY GETİRİN

Vali Özkan, müdür ve müdür yardımcısı atamalarına ilişkin yapılan tepkileri de canlı yayında değerlendirdi. Yeni sistemin daha iyi olduğunu belirten Özkan, şöyle konuştu:

"Okul müdürlükleriyle ilgili çıkan yasada müdürlükler düştü. Yeni müracaatlar alındı. Geçmişte b1-2 kişinin imzasıyla atama yapılıyordu. Bu atama sürecinde okul aile birliklerini, velileri, milli eğitimi ve valiliği için içindeydi. Değerlendirmelerde değişik puanlar verildi. Eskiden sadece benim imzam ile atanıyorsa şimdi farklı değerlendirmelerle atanma yoluna gidildi. Verilen puanlarla atama yapıldı. Sistem geçmişe göre daha iyileştirilmiş bir sistem. Katılımcı öğrencisiyle, öğretmeni ve milli eğitimiyle çok yönlü puanları paylaşan bir sistem. Bizim mutlak anlamda en doğruyu yakalamamız mümkün değildir. Ama en doğruyu yakalama kararlılığında olduğumuzu söyleyebilirim. Atanan herkesi tek tek bilemem. Önümüze gelenleri soruyor ve sorguluyoruz. Objektif olarak atama yönündeyiz. Her komisyonun nasıl puan verdi, subjektif  mi objektif mi davrandı bunları ölçecek bir imkanımız yok. Her atama sürecinde hepimizin öğrendiği yeni şeyler olabilir. Daha iyi için ne yapmak gerekiyorsa onu yapmak lazım. Atamalarla ilgili subjektif davranış varsa bunun tespitini yapıp gereğini yapıyoruz. İtiraz yolu vardır. Bu bizim için de yol gösterici olur. Hem idari olarak hem de yargı olarak itiraz yolu açık. Atama sistemi eskiye göre daha da iyileşti. İnsanın odluğu yerde doğru ve yanlış olabilir. Biz bunu delilleriyle tespit ettiğimizde gereğini yapıyoruz."

BELEDİYE YARDIMCI OLMAK DURUMUNDA

Vali Vahdettin Özkan, Belediye yönetiminin Davraz'da okul yapacak Milli Eğitim'den arsa parası istemesi yönündeki kararını değerlendirirken küçük yollu eleştiride bulundu. Özkan, şöyle konuştu:

"Kamu kuruluşları kamu hizmetini üretme için vardır. Bakanlıklardan il olarak daha fazla yatırım alabilmemiz için arsa sorunumuzun olmaması lazım. Bakanlıklar yatırım programını dağıtırken o ilde arsayla ilgili sorun var mı ona bakıyorlar. Bazen arsadan dolayı kaçırdığımız yatırımlar olabiliyor. Hükümetimiz her şeyi programa almak ve para ayırmak istiyor. Bizim de sorunsuz arsayı vermemiz gerekiyor. Bazen hem hukuki anlamda hem de fiili imkansızlıklar nedeniyle bu süreç alabiliyor. Mahalli kuruluşlar birbirine parasız şekilde şehre gelecek yatırımları parasız vermesi esas olmalı. Eğitim konusunda da bu tereddütsüz yapılmalı.  Belediyede imkanları ölçüsünde yardımcı oluyor. Ama belki borçlarına karşılık arsaları borca karşılık sayma olabilir mi? Bu tür bir arayış olabilir. Ama okul yapacağız dediğimizde belediyede o arsalarda yardımcı oluyor, olmak durumda."

Akdeniz