Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Vali Seymenoğlu, Birlik Özel Defterini imzaladıktan sonra,  oda başkanlarının da hazır bulunduğu Gül Toplantı Salonunda önemli açıklamalarda bulundu. 

BAŞKAN TURAL VE ODA BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR ETTİ 
Vali Seymonoğlu, pandemi sürecinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin desteğini her zaman gördüğünü belirterek,  “Bu süreçte bizleri yalnız bırakmadınız. Sizlerden Allah razı olsun. Kriz anını yönetmek bir kişinin işi değil. Bu süreçte tek başıma kalmış olsaydım emin olun ki çok çok zorlanırdım. Olumlu sonuçları da alamazdık. Herkes bir ucundan tuttu. Hali vakti yerinde olanlar zekatını paylaştı. Hayır hasenat işini yapıp ihtiyacı olan vatandaşı rahatlattı. Odalar,  Birlik olarak sizler esnafınıza moral verdiniz. Ziyaretlerinizle hem salgınla mücadelede alınan kararları duyurdunuz, hem hijyen şartlarının sağlanması için dezenfektan stantları oluşturdunuz hem de esnafa maske dağıttınız. Bu da bizim işimizi kolaylaştırdı. Aynı anda Valilik olarak tüm bu sorumluluğu üstümüze alsaydık emin olun ki bu kadar rahat süreci yönetemezdik. Daha sancılı daha sıkıntılı bir yönetim olurdu.  Kamu kurumları siz odalar herkes işin bir tarafından tuttu” dedi.

ISPARTA DÜZEYİNDE ÇOK SORUN YAŞAMADIK
 Vefa Sosyal Destek gruplarının 65 yaş üstü vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını giderdiğini kaydeden Vali Seymenoğlu, “Vatandaşımızın hem gıda hem sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık, hem de onlara psikolojik destek verdik. Topyekün bu süreci yönettik. Bu süreçte sizlerin alanda çalışmalarınızı yakinen gördük o nedenle sizlere çok teşekkür etmek gerekiyor.  Hem bir taraftan esnafsın, sanatkarsın dükkanın kapanmış ekonomik anlamda kaybın var hem de bir yandan bu süreçte nasıl destek olabilir gayretindeydiniz. Bu dünyadaki, diğer ülkelerde görülen bir şey değildir. Başka ülkeler bu şekilde el birliğiyle organize olamadılar. Bizler Isparta düzeyinde hiç sorun yaşamadık” diye konuştu.

İLDE 14 POZİTİF VAKA VAR 
İki gün içinde ilde vaka sayısında artış olduğunu aktaran Vali Seymenoğlu, ilde pozitif vaka sayısının 14 olduğunu kaydetti. Vali Seymenoğlu “Dün 5 vaka birden tespit edildi. Geçtiğimiz hafta hiç yoktu örneğin. Bir anda bir ailede çıkıyor ve sayı yükseliyor. O nedenle tedbirlerimizi devam ettirmek zorundayız. Tedbirli olduğumuzu sürece eminim ki yeniden evlere kapanmayacağız. İşyerlerimizi de kapatmayacağız. Zaman için az da ola vakalar olacaktır. Olsa da sağlık altyapımız çok güçlü. O nedenle 3-5 -10 vaka bizi tedirgin etmez ama bir kişinin bile o süreci yaşaması bizi üzüyor çünkü sıkıntılı bir süreç.  O nedenle diyoruz ki tedbirleri devam ettirelim. Hem sağlık açısından bu süreci hızlı bir şekilde tamamlayalım hem de ekonomik açıdan en az zararla tamamlayalım. İnşallah bunu da atlatacağız.  Isparta’da esnafa sağladığınız kredi bile moral verdi. Bu tür destekler bu süreçte sizleri rahatlattı. Bir anda dükkan kapatmışsınız bu hem psikolojik hem ekonomik açıdan insanları bunaltır. Zorlansak da bu süreci iyi götürdüğünüzü düşünüyorum. Esnafımız haklı. Çok fazla mağdur olan esnafımız da oldu. Tabi bu, ülke çapında alınan kararlarla ilgili ama sanılmasın ki sadece ülkemizde işyerleri kapandı. Dünya ülkelerinde de düğün salonları kapandı. Biz pazar yerlerini kapatmadık. İki  pazarı geçici olarak beklemeye aldık ama esnafın başka yerde Pazar açmasına imkan sağladık. Örneğin fırınları hiç kapatmadık. Şu an eğlence sektörü halen kapalı. Kısım kısım bazı sektörler bu süreçten daha çok etkilense de sonuçta hepimiz etkilendik ama bu süreci en az kayıpla atlatacağız” şeklinde konuştu.   

ISPARTA’DA BAŞARILI BİR SÜREÇ YÖNETİLDİ
Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural da, Vali Ömer Seymenoğlu’na pandemi sürecinde yürütülen çalışmalardan dolayı teşekkür ederek şunları kaydetti:  “ Zaman zaman bizim esnafımızın sıkıntıya gireceğini bildiğimizde düşündüğümüzde bile, sizin hem esnafı hem sağlığı düşündüğünüzden dolayı bu kararların alındığını çok iyi biliyoruz. İlimizde çok iyi bir sürecin yönetildiğine inanıyoruz bundan dolayı da siz değerli Valimize ve tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum ve Ispartalılar bu konuda çok şanslı diye düşünüyorum.  Zaman zaman sıkıntılarımız oldu. Bu sıkıntılarımızı yine sizlerin desteğiyle aştık.  En çok sıkıntımız pazarlarla ilgili oldu ama yine sizin desteğinizle pazarları açtık.  Yasa ve kanunların el verdiği ölçüde halkımızın ve esnafımızın sağlığını tehlikeye atmayacak konularda desteğinizi gördük bundan dolayı da teşekkür ediyorum. Bizler de Birlik  olarak tüm oda başkanlarımızla birlikte bu süreçte esnafımızın biran önce işine dönebilmesi için maske, sosyal mesafe, hijyen kurallarına uyması yönünde çalışmalarımızı hem hızlandırdık hem de sahada tüm oda başkanlarımız ve yöneticilerimizle olmaya gayret gösterdik. 

TÜRKİYE’DE BİR İLKİ YAPTIK
Tüm odalarımıza dezenfektan standı gönderdik. İlimizde ve ilçelerimizde maske dağıtımı gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk diyoruz çünkü dün TESK’te toplantımız vardı. Orada da birlik başkanları bizi sosyal medyadan takip ettiklerinden dolayı bizlere böyle bir ekip kurmuşsunuz bu Türkiye’de başka yerde yok diyerek teşekkür ettiler. Biz 4 ekip kurduk. 8 arkadaşımız ilimizdeki tüm işyerlerimizi dezenfekte yaptı. Hem maskemizi dağıttık bunun yanında yine Sağlık Bakanlığımızın çıkardığı Pazar yerlerindeki kurallarla ilgili broşürler bastırıp dağıttık, lokantalarla ilgili broşürler bastırıp dağıttık, berberlerle ilgili yine aynı çalışmaları yaptık.  Türkiye’de ilk defa sizlerin talimatıyla ilimizde tüm berberlerimiz kontrolden ve testlerden geçirildi bundan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum. Bu örnekleri diğer iller bizlerden görüp yaptılar. 

KREDİ DESTEĞİNDEN EN ÇOK ISPARTA ESNAFI FAYDALANDI 
İlimizdeki esnaf kefalet kooperatifi aracılığıyla ve yine bankamız aracılığıyla bugün Halkbankası bölgemizde birinci. Bin 700’e yakın merkez şubemiz esnafa 25 bin + paraf kart verdi, sanayideki Halkbankası şubesi de bin 400 civarında 25 bin + paraf kart verdi. Bizler de kooperatifimize kayıtlı 800 esnafımıza kredi vermek suretiyle bu süreçte Isparta Halkbank şubeleri esnafa krediden en çok faydalandıran şubeler olarak bölge birincisi oldular. Bu süreçte verdikleri desteklerden dolayı Halkbankası yetkililerine, çalışanlarına, kooperatifimizdeki başkanlarımıza, çalışanlarımıza teşekkür ediyorum Cumartesi Pazar demeden müdürlerimiz ve çalışan arkadaşlarımız gayret sarfetti. Esnafımız da bu kredilerle biraz olsun nefes aldı. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere desteklerinden dolayı Hazine Bakanımıza ve Halkbankası Genel Müdürümüze de teşekkür ediyorum. 

TEDBİRLERE UYALIM
Vatanına bayrağına milletine bağlı ahilik kültürü almış esnafımız bu süreçte iş yerini kapat dediğimiz zaman hemen kapattı, sokağa çıkmayın dedik sokağa çıkmadılar, 65 yaş üstü sokağa çıkmayın dedik çıkılmadı.  Yine Birlik olarak 800’e yakın 65 yaş üstü ustalarımızı tek tek aramak suretiyle kendilerinin bir isteklerinin olup olmadıklarını sorduk, ustalarımıza yardımcı olmaya çalıştık. İnşallah bu normalleşme çabuk olur ki olmasını istiyoruz burada en çok mağdur olan esnaf ve sanatkarımız. Onun için arkadaşlarımıza üyelerimize oda başkanlarımıza yöneticilerimize şunu vurguluyoruz ne kadar esnafımız sağlığına hijyen kuralına uyarsa normalleşme o kadar erken olur. Gittiğimiz yerlerde maskesiz içeriye müşteri almayın diyoruz ve müşteriye de esnafımız maskesiz ise içeriye girmeyin diyoruz. Bu kadar da net konuşuyoruz. Çünkü bu salgından kurtulabilmemiz için gereken şartları yerine getirmemiz gerekiyor.”

BAŞKAN TURAL’DAN VALİ’YE TABLO HEDİYESİ 
Konuşmaların ardından Başkan Tural tarafından Vali Seymenoğlu’na Arapça ‘vav’ harfinin yazılı olduğu tablo hediye edildi. Ziyaret, Vali Seymeoğlu’nun oda başkanlarıyla fotoğraf çektirmesinin ardından son buldu.