Isparta Emniyet Müdürlüğü, trafik kazalarının sebepleri ile ilgili yaptığı araştırmada vatandaşların kavşaklarda geçiş kurallarını bilmediğini tespit etti ve vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenleme kararı aldı.
 

    Isparta Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürü Erkan Samaraz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Isparta'da 2010 yılında merkezde 556 trafik kazası meydana geldiğini ve bunların 332'sinin de kavşaklarda geçiş üstünlüğü ihlalinden kaynaklandığını belirtti.

Trafik kazalarının sebepleri ile ilgili yaptıkları araştırmada çoğu vatandaşın özellikle kavşaklardaki geçiş kuralları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirlediklerini söyleyen Samaraz, trafik kazalarını azaltmak, insanların can ve güvenliğini sağlamak amacıyla bilgilendirme toplantıları yapma kararı aldıklarını açıkladı.
     Her hafta bir mahallede vatandaşlara yönelik trafik kuralları ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılacağını belirten Samaraz, ''Önce insan mantığıyla hareket ederek, trafik kazalarını en aza indirgemeyi hedefliyoruz. İnsanlar sürücü kurslarında ehliyetleri aldıktan sonra trafik kuralları ile ilgili bilgilerini yenilemiyorlar. Bu da zaman zaman dönüşü olmayan hataların yaşanmasına neden oluyor'' dedi.
     Toplantılarda vatandaşlara trafik ile ilgili her türlü bilgilendirmenin yapılacağını aktaran Samaraz, vatandaşların da akıllarına takılan soruları yöneltme şansı bulacaklarını belirtti.
     Samaraz, insanların emniyet kemeri kullanımı konusunda da ilgisiz olduğunu kaydederek, önümüzdeki günlerde yollarda yapacakları uygulamalarda vatandaşlara emniyet kemerlerini neden kullanmaları gerektiği, zorunluluğu, küçük çocukların ön koltuklarda oturtulmaması konularında da bilgilendirme yapacaklarını aktardı.
     Emniyet kemeri kullanmayan sürücüler hakkında yasal işlem yaptıklarını anlatan Samaraz, şöyle devam etti:
     ''Amacımız ceza yazmak değil, insanların bilinçli olarak emniyet kemeri kullanmalarına teşvik etmek. Uygulamalarda kendilerini bilgilendireceğiz. Bir aylık bir bilgilendirmenin ardından cezai işlemleri uygulayacağız.''
     Trafik kazalarının oluş sebepleri arasında cep telefonu kullanımının da yer aldığını kaydeden Samaraz, sürücülere araç kullanırken cep telefonu kullanmamaları yönünde de uyarılarda bulunmak için uygulamaları sıklaştıracaklarını belirtti.
    
     -BİLGİLENDİRME HATTI-
    
     Trafik Şube Müdürü Erkan Samaraz, vatandaşların trafik kuralları ile ilgili bilgilenmeleri için de bir hat oluşturduklarını söyledi. Vatandaşların trafik ile ilgili akıllarına takılan soruları ''227 20 72'' nolu telefondaki görevliye aktarabileceklerini belirten Samaraz, ''Bu ihbar hattı değil, sadece bilgilendirme hattı. Vatandaşımız trafik ile ilgili sormak istediği her soruyu bu hattı arayarak öğrenebilir. Amacımız, insanların doğru bilgilendirilmelerini sağlamak'' dedi.
     Samaraz, sürücü belgesi alacak kişiler için de bir ağaç dikme kampanyası başlatacaklarını kaydetti. Ehliyet alacak her kişinin birer ağaç dikmesini sağlayacaklarını belirten Samaraz, böylece bir orman oluşturmayı planladıklarını bildirdi.
    
     -81 BİN ARAÇLI KENTTE BİN 239 KAPASİTELİ OTOPARK-
    
     Trafik Şube Müdürü Samaraz, Isparta'da ciddi bir trafik sorunu da yaşandığını kaydetti. Özellikle halk otobüslerinin büyük oluşu nedeniyle mesai saatleri çıkışlarında trafikte araç sıkışmalarının oluştuğunu ifade eden Samaraz, halk otobüslerinde düzenlemeye gidilmesi ve büyük otobüslerin şehir içine girmelerinin engellenmesi gerektiğini belirtti.
     Isparta'da kayıtlı 81 bin aracın bulunduğunu, buna karşın otoparkların kapasitesinin bin 239 olduğunu vurgulayan Samaraz, ''Her gün araç sayısı artıyor ama yollarda herhangi bir genişleme veya düzenleme yok. Bu gelişme de trafiği altüst ediyor. Özellikle akşam saatlerinde şehir merkezinde ciddi bir yoğunluk oluşuyor'' diye konuştu.
     Samaraz, katlı otopark döneminin başlatılması gerektiğini bildirdi.