Türkiye'nin en yaşanabilir kentinde ev sahibi olabilmek artık eskisi kadar kolay değil. Zira Isparta'da ev fiyatları yıldan yıla katlanarak artıyor. 3+1 standart dairelerin 300 bin TL'den başladığı Isparta'da rakamlar aldı başını gidiyor.Isparta'da yeni yapılmış standart dairelerin şu an için gördüğü en yüksek rakam 750 bin TL.

İSTASYON CADDESİ'NDE SIFIR DAİRE 750 BİN TL

Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, konut satış fiyatları açısından yap-sat sektüörünün piyasaya arz ettiği konutlar içerisinde en pahalısı şu an için 750 bin TL. İstasyon Caddesi üzerinde bir müteahhit firmanın inşaatına başladığı daireler temelden 750 bin TL'ye satışa sunuldu. 3+1 ve 4+1 şeklinde yapılan dairelerin şimdiden 750 bin TL'den satışa sunulması, bitimine yakın hangi fiyatları bulacağı tahmin bile edilemiyor. Anadolu Mahallesi yolu üzerinde inşaatına başlanan site projesinde de 3+1 daireler 600 bin TL, 4+1 direler ise 700 bin TL'den satışa sunuldu. 

DEMİR FİYATLARI 2'YE KATLADI

Isparta'da konut fiyatlarının 2017'nin ilk yarısını geçtiğimiz bu günlerde rekor seviyeye ulaşmasında en önemli etki inşaat maliyetleri. İnşaat maliyetleri içerisinde en ağırı ise arsa. Yap-sat sektörünü temsil eden müteahhitler, arsa sahiplerine çalışmak zorunda kalıyor. Isparta'da yeni imara açılan bir yerde bile kat karşılığı oranı yüzde 45'in altına düşmüyor. Bu oran yüzde 55'e kadar çıkıyor. Maliyetleri artıran diğer bir unsur ise demir. İnşaatın en önemli girdi kalemlerinden olan demir 1200-1400 TL civarında seyrederken 2200'e kadar yükseldi. Diğer inşaat malzemeleri ve işçilik giderleri de yüzde 25 oranında zamlandı.

SOSYAL KONUTTA UMUT: BELEDİYE

Standart bir 3-1 dairenin 300 ila 700 bin TL arasında sahiplenilen Isparta'da artık ekonomik konuttan söz etmek mümkün bile değil. Bu noktada tek umut olarak TOKİ ön plana çıkıyor. TOKİ'nin uzun süredir ekonomik konut üretmediği Isparta'da, Belediye eliyle de bu alanda bir çalışma yürütülmüyor. Halbuki 1300 dairelik BELMAŞ Projesi ile TOKİ'den önce sosyal konut deneyimine sahip olan Isparta'da bu dönemde bir çalışma yürütülmemesi eleştiriliyor. Isparta Belediyesi'nin bünyesindeki BELMAŞ şirketi aracılığıyla rahatlıkla dar gelirli vatandaşlar için sosyal konut üretebileceği belirtiliyor. 

FORBES'in emlak raporuna göre; Isparta'da konut yatırımının kira geliri ile amorti süresi: 20-23 yıl 

FORBES 2017 Emlak Raporu'na göre, Isparta'da konut yatırımının kira geliri ile amorti süresi 20 ila 23 yıl arasında. FORBES tarafından yayınlanan 2017 Emlak Raporu'nda 2017'nin ilk yarısında satılan konut sayısının 654 bin olduğu açıklandı. Satılan konutlar içerisinde birinci el oranı yozde 45 iken, konutta en çok kazandıran kentin Balıkesir, Tekirdağ ve Bursa olduğu bildirildi. 

Satın alınan konutların elde edecekleri kira geliriyle kendilerini kaç yılda amorti edebileceklerini gösteren tabloya göre, en şanslı iller Aydın, Bilecek ve Van. Bu kentlerde konut yatırımı kira geliri ile kendisini 13-15 yılda amorti ediyor. Bu süre Ankara'da 18, İstanbul'da 23 yıl. Isparta ve Burdur'da ise 20 ila 23 yıl arasında.