Milletvekilliği seçimleriyle ilgili CHP Genel Merkezi'nden İl başkanları ve İl yöneticilerinden aday olacakların 25 Aralık'a kadar istifa etmesi istendi. Şenol, aday olup olmayacağını ön seçim kararının belirlenmesinin ardından açıklayacağını söyledi.

Seçim yöntemi 15 Aralık'a kadar belirlensin.

ŞENOL ÇEKİNİYOR

2015'te yapılacak olan genel seçimler öncesinde siyaset kazanı kaynamaya başladı. Cumhuriyet Halk Partisi'nde il başkanlarının ve ilçe yöneticilerinin aday olma durumu ise Genel Merkez tarafından gönderilen genelge ile bildirildi. İl ve İlçe başkanlarından aday olmak isteyenlerin 25 Aralık'a kadar istifa etmesi gerekiyor. Ardandan da ön seçimin yapılıp yapılmayacağı belirlenecek. Ancak CHP il Başkanı Vedat Şenol, ön seçim yapılmaması halinde istifa edenlerin boşluğa düşeceğini söylüyor. Milletvekilliği seçimleri yaklaşırken CHP içinden yükselen ön seçim sesleri ile ilgili yeni bir
gelişme yaşandı. CHP Merkez Yönetim Kurulu illerde milletvekili seçimlerinde aday olacak başkan ve yöneticilerin 25 Aralık tarihine kadar istifa etmesi yönünde genelge gönderdi. Genelgenin kendilerinede gönderildiğini doğrulayan Şenol, "Genel seçimler öncesi, CHP'nin Milletvekili aday belirleme yöntemleri konusunda çeşitli görüşler oluştu. Ağırlıklı olarak Isparta il örgütünün de görüşü olan ön seçim Türkiye'nin çoğu illerinde uygulanacak. Genel Başkanında söylediği gibi %85 oranında uygulama olacak. Tabi ki burada çeşitli kesimlerde tereddütler oluşmasından kaynaklanan basına da yansıyan bir durum söz konusu. Özellikle il ve ilçe yöneticileri ve başkanlarının aday olmayı düşünenlerin 25 Aralığa kadar istifa etmesi konusunda genelge geldi. Bu genelgeden kaynaklanarak Isparta ilçe ve il yöneticilerinden başkanlarda dahil 25 Aralık'a kadar düşünen arkadaşların istifasını Genel Merkeze sunması gerekiyor." dedi.

ÖN SEÇİM KARARI ÇIKMAZSA...

Yöneticilerin istifasından önce aday belirleme ilgili yöntemin açıklanması gerektiğini söyleyen Şenol "Ocak ayı içersinde belirlemeyi düşünüyorlar. Ön seçime girmeyi düşünen arkadaşlarımız eğer ön seçim kararı çıkmazsa o ilde veya merkez yoklaması olursa boşluğa düşecek. Bu şekilde olmaması için Genel Merkezin en kısa sürede görüş oluşturması, hangi illerde neler yapılacağı fikri oluşması gerekiyor. Biz Isparta’da il yönetiminden ve ilçe yönetimlerinden de aday olmayı isteyen arkadaşlarımızın olduğunu biliyoruz" dedi.

15 ARALIK'A KADAR BELİRLENMELİ

CHP İl Başkanı Vedat Şenol ön seçim olmaması halinde milletvekilliği için aday olup olmayacağını ise "Ön seçim olursa böylesi bir olayda aday olma ihtimalim kesin olmamakla birlikte var. Bu olay bir belirsizlik yaratıyor. Kontenjan ile birlikte daha çok büyük illerde olacak uygulama olabileceğini konuştum. Isparta gibi illerde daha sıcak bakılıyor imajı veriyorlar. Ama benim İl başkanı olarak kafamdaki sorun, bu olayı önceden belirlenmesinde yani Aralık 15'ine kadar belirlenmesinde büyük fayda var çünkü yönetimdeki düşünen arkadaşların istifasını verme adına daha yararlı olur ifadelerini kullandı.

ÖN SEÇİME KARŞI ÇIKMAYACAKTIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adana'da 'ön seçim isteyenler AKP'lidir' şeklinde konuşmasını değerlendiren Şenol "O olayı çok ciddi bulmuyorum. Genel Başkan'da belki orada birinin bağırdığını duydu. Psikolojik olarak anlık refleks ile tepki vermiş olabilir. Ama bir ön seçim istemeye karşı çıkacağını zannetmiyorum. Bende İl başkanı olarak İl örgütü olarak üye bazında ön seçimi açıkça istedik. Pazartesi günü de resmi yazımızı yazdık. Bütün ilçe Başkanlarının imzaları ile birlikte genel merkeze gönderdik. Bu olayın çelişkiye düşürülmemesi gerekir" dedi.

Genel seçim sürecine ilişkin fikirlerini Antalya'da yapılan bölge toplantısında dile getirdiklerini belirten Şenol açıklamasında şunlara yer verdi. "Genel Başkan'ın %15 değil %5 kontenjan kullanılmasını istiyorum. Antalya'daki bölge toplantısında da şahsi fikrimi söyledim. 40 kadar ilin de bu olayın dışında olduğunu düşünürsek ön seçim yapılacak illerin, o zaman geriye kalan 40-41 ilde ön seçim yapma ihtimali doğuyor ve zaten %15'ini Genel Başkan kullanıyor. Yani Hem 80-90 civarı milletvekili çıkıyor hem de bazı illerde otomatikman merkez yoklaması oluyor. Bu anormal bir rakam ve kafaları karıştırıyor. En mantıklısı Genel Başkan'ın %5 kontenjan kullanması, geri kalan her yerde de ön seçim olması. Biz Isparta örgüt olarak bu görüşümüzü Antalya'da ifade ettik."