Isparta Barosu, ilde vergi uyuşmazlıklarına ilişkin davaların görüldüğü bir vergi mahkemesi kurulması için Adalet  Bakanlığı’na başvurdu. Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, Burdur ve Isparta’nın vergi davalarının Antalya’da görüldüğüne dikkat çekti.

 İki ilin dava sayısının Isparta’da kurulacak vergi mahkemesi için yeterli olduğunu öne sürdü. Vergi mahkemesi talebini Adalet Bakanlığı’na ve Isparta milletvekillerine ilettiklerini kaydeden Gökmeoğlu,   “2576 sayılı  Bölge idare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında kanunun 1. maddesinde,  Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş genel görevli bağımsız mahkemelerdir.” Demektedir;  Yine Aynı yasanın 2. maddesinde “ Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş hacmi göz önün de tutularak Adalet Bakanlığınca kurulur ve yargı çevreleri tespit olunur” denilmektedir.  

 
ISPARTA İDARE MAHKEMESİ’Nİ  ÖRNEK GÖSTERDİ 
 
Bu yasal düzenleme çerçevesinde Isparta ilinde 2006 yılında iş yoğunluğu ve coğrafi konum dikkate alınarak Burdur ilinin de bağlı olduğu Isparta İdare Mahkemesi kurulmuştur. Yine ilgili yasa uyarınca idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınır. “ denmesi nedeniyle  Isparta İdare Mahkemesinin kuruluşunda ilgili bakanlıklarında görüş ve önerileri müspet yönde olmuştur. Isparta’da 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren idare mahkemesinin alt yapısı tam anlamı ile oturmuştur. Hem hizmet binası hem de personel açısından Isparta ve Burdur’un bağlı olduğu Isparta İdare Mahkemesi Antalya Bölge İdare Mahkemesinin iş yoğunluğunun azalmasını sağlamış hem de Isparta ve Burdur’un adalete erişimini ön sıralara çıkarmıştır” diye konuştu. 
 
ISPARTA’NIN ALTYAPISI VAR     
 
 Gökmeoğlu,  Isparta ve Burdur’un halen Antalya Vergi mahkemelerinde görülmekte olan Vergi uyuşmazlıklarına ilişkin dava sayısının Isparta’da kurulacak olan ve Burdur’un da bağlanacağı bir vergi mahkemesinin açılması için yeterli olacağı düşüncesinde olduklarını kaydetti. Gökmeoğlu, “Bütün bu nedenlerden ötürü Isparta da fiziki alt yapısı ve kadrosu hazır olan bir İdare Mahkemesi bulunuyor olması nedeni ile Burdur’un da bağlandığı Isparta Vergi Mahkemesinin kuruluşunun gerçekleştirilmesini arzulamaktayız. Kaldı ki söz konusu Vergi Mahkemesi gerek Isparta’da ki gerek Burdur’da bulunan meslektaşlarımızı, vatandaşları ve aynı zamanda Antalya’da bulunan vergi mahkemesini rahatlatacaktır. Söz konusu vergi mahkemesinin kurulabilmesi için gerekli bina, teçhizat ve hatta idare mahkemesinin yargıç ve personel kadrosu da ilk planda yeterli görülecektir.  Gerek Isparta gerekse Burdur’un iş kapasitesi Isparta’da bir vergi mahkemesinin kurulması için yeterlidir” şeklinde konuştu.