Defterdar Rahmi Turan, ‘Isparta’da girişimci kültürünün zayıf olduğu’ saptamasında bulundu; “Finans var. Tüm stratejik göstergeler açısından maça 1- 0 önde başlayacak donanımlar var. Ama yatırım yok.

Gönül ister ki Konya, Denizli, Afyonkarahisar, Gaziantep, Bursa gibi olalım. Tüm kurum ve kuruluşlar niçin yatırım yapılmadığını iyi analiz etmelidir” dedi.
 
VERGİ NİSPETLERİ AŞAĞI ÇEKİLMELİ, TABANA YAYILMALI

Turan, vergi nispetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi. Verginin tabana yayılması gerektiği tezini ortaya atan Defterdar Turan:

“Kayıt dışı ekonomiyi yok etmek; iyi niyetli kişilerin haksızlığına uğramasını engellemek için etkin denetim sistemi geriyor. Ayrıca şu saptamayı da yapmalıyız: Vergi Kanunu anlaşılır ve uygulanabilir olmalıdır.”
 
VERGİ TOPLUMUN KAMU HİZMETİNE KATILIM PAYIDIR

Defterdar Rahmi Turan, şöyle dedi: “Vergi, toplumun kamu hizmetine katılım payıdır. Ödenen vergi, hastane, okul, yol vd. hayati unsurlar olarak sana geri döner. Ekonomisi iktisaden güçlü ülke olmak istiyorsak vergi ödemeliyiz. Halkın vergiye uyumlu olması şarttır. Karşı taraf açısından da adil olmak mecburidir.”
 
RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL

Defterdar Rahmi Turan, Yeni Teşvik Haritası’nın ana parametresi olan Sosyo- Ekonomik Gelişmişlik Endeksi’ndeki (SEGE) 61 çapanın Isparta açısından gerçekçi veriler olmadığı tezini ortaya attı. Isparta’yı ‘büyüyecek- gelişecek orta ölçekli bir kent’ olarak konumlandıran Defterdar Rahmi Turan, “Kayseri, Denizli, Konya, Mersin, Tekirdağ gibi ana kentler ile aynı sepete konulması doğru değil.

SEGE’deki 61 maddenin Isparta açısından çok abartılı olduğunu savunuyorum. Elbette düzeltilmesi gerekir” dedi.

FİNANSMAN VAR YATIRIM YOK

Isparta’da güçlü sermayenin bulunmasına karşın, bunun reel ekonomiye dönmediğini savunan Defterdar Turan, “gönlüm ister ki Isparta’dan Kayseri, Konya, Denizli, Afyonkarahisar ve Bursa’daki gibi girişimciler çıksın. Çıkmıyor. Üzülüyorum. Isparta’da tüm kurum ve kuruluşların bunu çok iyi analiz etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

MAÇA 2- 0 ÖNDE BAŞLANABİLİR

Defterdar Rahmi Turan, şu çarpıcı analizde bulundu:

“Isparta’da net olarak şunu görüyorum: ‘Yeteri kadar yatırımcı yok’ Oysa sermaye var. Ekonomik potansiyel var. Bir kentteki ekonomik göstergeleri işaretlemek için caddelerdeki banka yoğunluğuna bakılır. Isparta’da bu var. Bu neyin göstergesidir: İktisadi gücün göstergesidir. Isparta’da para var. Paranın olmasına seviniyoruz. Ama reel ekonomiye dâhil olmuyor bu kaynak. Yatırım yapmıyorlar. Emeklerini ortaya koyup yatırım yapmaktan çekiniyorlar. Oysa maddi gücün yerinde ise öncü olmak lazım…

EKMEK VERMEK, NE BÜYÜK KIVANÇ

Oysa insanlık için en mutlu an, birine ekmek vermektir. Yatırım yapan, 1, 5, 10, 1000 kişinin evine ekmek götürmesini sağlar. Bu ne büyük bir mutluluktur. Ne büyük bir ibadettir. Ne büyük bir kıvançtır. Ama Isparta’da bu kültür ne yazık ki yeterince yok. Bir perspektif daha açayım: Isparta konumu, stratejik ve jeopolitik önemi, iklimi açısından çok avantajlı bir bölgede. Şanslı bir kent… Kara, demir, hava, deniz yolu ulaşımı açısından erişebilir bir kent. Yaşanabilir, yatırım yapılabilir, güvenli… Daha ne olsun… Gönlüm ister ki Isparta’da Denizli, Kayseri, Gaziantep, Bursa gibi yatırımcı olsun.”

VERGİ TAHSİL EDEMEMEK BENİ ÜZER

Turan, “Tahakkuk edilen vergi gelirlerinin tamamının tahsil edilememesi sadece beni değil, vatandaşımızı da üzer. Ama şu var: Yüzde 100 vergi tahsilâtı mümkün değil. Yüzde 92, 93 seviyelerine eriştiğin an sevinirsin, mutlu olursun” dedi. 31 Mayıs 2011’de Isparta’da ‘Defterdar’ unvanı ile göreve başladığını anlatan Turan, “bürokratik yapıyı sevmem. Esnafın, zanaatkârın, iş dünyasının içerisindeyim. Onları dinlerim. Derdine derman olmaya çalışırım.

Mesleki ve ticari kuruluşlar toplumun temel taşlarından biridir. Toplumun gözü, kulağı, ayağı, sözüdür. Kamu yönetimi ile halk arasındaki sağlam bir köprüdür. Ben IGİAD özelinden yola çıkarak anlatayım: Ticari ve mesleki örgütler ile vakıflar ile dernekler ile sivil toplum kuruluşları ile görüşüyorum. İhracat konusuna varıncaya kadar her unsuru konuşuyorum.”

VERGİ NİSPETLERİ AŞAĞI ÇEKİLMELİDİR

Bütçenin tek gelir kaynağının vergi olduğuna atıf yapan Defterdar Rahmi Turan, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Vergi toplumun kamu hizmetine katılım payıdır. Vergi, hastane, okul, yol vd. unsurlar olarak halka geri döner. Ekonomisi iktisaden güçlü ülke olarak vergiyi ödeyeceğiz. Vatandaşın vergiye karşı uyumlu olması şarttır. Ama buna karşın karşı tarafın (‘- Devlet’) da ödevleri muhakkak ki vardır.

 I- Vergi Kanunu anlaşılır olmalıdır

II- Uygulanabilir olmalıdır

III- Nispetleri aşağı çekilmelidir. Tabana yayılmalıdır.

IV- Denetim Sistemi çok gelişmiş olmalıdır

V- Kayıt dışı ekonomi kesinlikle önlenmelidir. (‘- Para aklama’) (‘- Yer altı ekonomisi’) gibi kavramlar asla ve asla yaşamamalı, yaşatılmamalıdır.

VI- Denetlenmeyen; (‘- sistem içerisine alınamayan’) demektir. Bununla topyekun mücadele etmek mecburiyetindeyiz.

VII- Haksız rekabeti mutlak surette önlemeliyiz. İyi niyetli kişilere haksızlığa asla tahammülüm yok. İyi niyetli kişilere haksızlığa herkesin asla tahammül göstermemesi gerekir.”

ÖZEL DENETİM EKİBİ OLUŞTURDUM

Defterdar Rahmi Turan, iyi niyetli kişilerin haksız rekabete uğramaması için çok itina gösterdiğini; tüm kariyeri boyunca bunu yol haritası edindiğini anlattı:

“Isparta’da da göreve başlar başlamaz Özel Denetim Ekibi oluşturdum.

Haksız rekabeti önlemek birinci görevim.

Vergi uyumu açısından özel ekibime her zaman eğitim veriyorum.”

LÜTFEN BELGE ALIN

(‘- Vergilendirilmiş kazancın kutsal’) olduğunu savunan Defterdar Rahmi Turan, halka da çağrı yaptı:

“Lütfen alışverişlerinizde belge alın.”

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) STANDARTLARINDA

Esnafa, zanaatkâra, ‘yatırım yap, çalış, beyan et, öde’ çağrısında bulunan Defterdar Turan, Avrupa Birliği (AB) norm ve standartlarında hizmet vermeye gayret ettiklerini bildirdi. Isparta vergi mükellefi sayısının nüfusa, gelişmişlik göstergelerine kıyasla emsal teşkil edebilecek oranda iyi olduğunu kaydeden Rahmi Turan, şöyle devam etti:

“Uyum çok iyi… Takdirle karşılıyoruz. Her kentte kaçak, ziyan olur. Ama Isparta’da şükürler olsun ki bu çok az.”

435 KİŞİLİK BİR AİLE

Maliye Bakanlığı Isparta Defterdarlığı genel şemsiyesi altında 435 kişinin görev yaptığını anlatan Turan, dağılımını şöyle yaptı:

“Kent genelinde 97 yönetici var. Diğerleri Uzman, Uzman Yardımcısı ve Veri Hazırlama Personeli 14 Vergi Müdürlüğü yapılandırıldı. Tüm İlçelerde Mal Müdürlükleri Teşkilatı kuruldu. Yalvaç ve Eğirdir’de ayrıca Vergi Dairesi oluşturuldu.”