Güvenli sürüş bakımından önemli bir yere sahip olan farlar, her araç için farklı aydınlatma tasarımına ve ışık rengine sahiptir. Araca estetik bir duruş kazandıran oto ampulleri, aracın marka ve modeline göre farklı duylarla çalışmaktadır. Bu nedenle farların değiştirilmesi gerektiğinde aracı iyi tanımak gerekir. Araç modeli için en uygun araba farı çeşidi, aracın kullanım kitapçığında yazabilir ya da takılı olan eski ampul üzerinde yazan kod ile en uygun oto ampulü satın alınabilmektedir. Örneğin; Opel marka bir araçta tercih edilebilecek far çeşitleri konusunda Opel blog siteleri de yardımcı olabilmektedir.

Araçlarda en sık kullanılan ampul çeşitleri, xenon ampuller, H kodlu ampuller ve T10, T20, 93 tip ampullerdir. Xenon ampul, normal far ampullerine göre 3 kat daha fazla ışık yayabilmektedir. Klasik halojen ampullerin harcadığı gücün yarısı kadar enerji harcayan xenon farlar, tasarruflu ampuller sınıfına girmektedir. Net bir görüş sağlayan xenon farlar her araca takılabilmektedir. Gözü yormadığı için güvenli bir sürüş imkanı veren xenon farlar göz kamaştırmamaktadır ve karanlıkta araç kullanırken yol kenarlarının daha net görünmesini sağlamaktadır. Eğer bir araca xenon far takılacaksa, far camlarının temiz ve lekesiz olmasına özen gösterilmelidir. Gerekirse eski, lekeli far camları aracın marka ve modeline uygun yedek parça ile yenilenmelidir.

Oto ampul çeşitleri nelerdir?

Araçlarda en sık kullanılan ampul çeşitleri, xenon ampuller, H kodlu ampuller ve T10, T20, 93 tip ampullerdir. H kodlu ampuller; uzun far, kısa far ve sis farında kullanılmaktadır. H1, H3, H4, H7, H8, H9, H10, H11, HB3, HB4, H27 kodları bulunmaktadır. T10 ampul tipi araçların tavan aydınlatmasında, yan sinyallerinde, park ampullerinde, plaka aydınlatmasında ve bazı araç modellerinde 3. stop ampulü olarak kullanılmaktadır. Tek duy ve çift duy olmak üzere iki tip olan T20 far ampulleri; gündüz farlarında, ön ve yan sinyallerde, arka park farklarında, stop farlarında, geri vites farında tercih edilmektedir. Tek duylu 93 tip far ampulleri ise gündüz farları, ön ve arka sinyal farları, stop ve arka park farı, arka sis gibi farklı amaçlarda kullanılmaktadır.

Opel ve Chevrolet aracınızın modeline uygun orijinal ve yan sanayi oto yedek parça çeşitlerini Chevrolet ve Opel yedek parça sitesi Generalopel.com’da bulabilirsiniz.