Ali Haydar Öner, Isparta’da Vali olarak göreve başladıktan bir gün sonra Yakaören Köyü’ne gitmiş ve burada aşure şenliklerine katılmıştı. Aradan geçen 2 yıllık zaman içinde Öner, vali sıfatıyla son ziyaretini ilimizden ayrılmadan bir gün önce yani 28 Aralık 2010’da yapmıştı. Öner, bu kez siyasi kimliğiyle CHP Isparta Milletvekili Adayı olarak köye gitti.

Yakaören sosyal tesislerinde konuşan Milletvekili Adayı Öner, seçimlerin yaklaştığı şu günlerde kuyuyu açandan hiç bahsedilmediğini vurguladı önce. Öner, “2006’nın sonunda kim görevdeydi, kuyuyu kim açtı? O’nun adı hiç anılmıyor. O’nun adını unuttunuz, Ali Haydar Öner’e yükleniyorsunuz” dedi.

TALİMATI BEN DEĞİL, BAKAN VERDİ

Ardından da aslında görevi olmamasına rağmen, konuyu devletin en üst kademesine kadar taşıdığını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in talimatıyla TPAO’dan ekip görevlendirildiğini anlattı. Öner, Sayın Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Bey’e, konunun incelenmesi talebinde bulunduk.

Cemil Çiçek beyin talimatı ile TPAO uzmanları geldiler, benim talimatımla değil. O uzmanlar rapor verdiler, benim talimatımla değil Cemil Çiçek’in talimatıyla. Hani günkü vali bilmiyor, şimdiki vali biliyor diye yalan yanlış laf etti ya. Ben diyorum ki bu konuda yalan söyleyenin burnu uzasın, siz deyin yüzü kızarsın. Başka türlü diyen de ne diyen desin. Çünkü, yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış, bunların ki 12 Haziran’a kadar yanacak. Cemil Çiçek beyin gönderdiği ekip, rapor verdi, Isparta Valiliği’nin Yakaören 1 kuyusu sızıntı sorunu ile ilgili olarak bakanlığımıza müracaatları ve sayın Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek beyin TPAO genel müdürlüğünce yardım ve destek verilmesi yönündeki şifai talimatları üzerine, uzman ekip 3 Mart 2010’da sahada inceleme yapmıştır. Kuyu başındaki çelik malzemenin önemli ölçüde korozyona uğradığı tespit edilmiştir. Daha önce kuyu başından yaklaşık 0.3 m. Olan sondaj kuyusunun kapatıldığı açıklanmıştı. Bu kuyu başı şartlarında kuyuya bir müdahalede bulunmak, telafisi mümkün gözükmeyen bir patlama ile taliben zehirli ve bozucu gaz fışkırması yaratabileceğinden çok tehlikeli bulunmuştur, ben demiyorum bunu Cemil Çiçek beyin gönderdiği elemanlar diyor” dedi.

SÖZ VALİ OĞUZ’DA

Ve söz kuyu başında açıklama yapan Isparta Valisi Memduh Oğuz’a geldi. Öner, “Hiç yüzünü görmediğim adam önce valiye söyledik, o elini taşın altına koymadı, sorumluluk kabul etmedi diyor. Kimse bana tehlike var, bunun sorumluluğunu kabul eder misin diye sormadı. Böyle şerefsizlik görmedim arkadaşlar. Haysiyetleri varsa, bu şerefsiz lafından dolayı beni mahkemeye versinler” dedi.

TERSİNE ÇEVİRDİLER

Ali Haydar Öner, bir hadisenin nasıl tersine çevrildiğini de merak ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bir hadise bu kadar tersine çevrilebilir. Kuyuyu açan ben değilim, kapatması gereken ben değilim, ancak sorumluluk anlayışıyla kapatmak üzere devreye giren benim. Kapatmak üzere uzman getirten benim, o arada tayinimiz çıkmış, sonra önceki vali sorumluluk üstlenmedi deyin. Nasıl bir olay?”