MHP İl başkanı İsa Yalçın Bugün yaptığı basın açıklamasında Eğirdir'in Barla'ya yenik düştüğünü söyledi.

Yalçın yarıca "Değerli hemşerilerimiz, bu güne kadar zaman zaman kamuoyumuzda bazı kesimler ve özellikle Ak Parti teşkilatı bizleri hep haksız muhalefet etmekle suçladı. Ama bizler söylenenlere hiç kırılmadan bildiğimiz doğruları Isparta’nın menfaatlerini hep ön planda tutarak, siyasi rant peşinde koşmadan dile getirdik. Bu gün ilk defa bu konuşmamı özellikle Ak Parti’ye gönül vermiş hemşerilerimin sabırla sonuna kadar okumalarını diliyorum. Zira anlatacaklarım Isparta’nın geleceğine yöneliktir.

Bizler, MHP olarak “Özel hüküm ve Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği” revize edilmeli Eğirdir halkı ve göl havzasında yaşayanlar mağdur edilmemeli derken iktidar milletvekilleri ve Ak Parti İl Teşkilatı alaycı bir tavırla bizleri ve Eğirdir göl havzasında yaşayanlarla adeta alay ettiler.

Ak Parti Milletvekili Sayın Recep Özel 17 Mayıs 2012 tarihindeki basın açıklamasında: “Köy yerleşik sınırları içinde yeniden ev yapılması, evlerin tamiratına izin verilmesi söz konusu olacak. Ahır vs. inşaatına imkân tanınacak” demiştiniz.

 Ama Sayın Recep Özel, peki özel hükmün önündeki engel kalktı da Barla’da yaşanan gerçek ne?

Şimdi gelelim işin can alıcı noktasına: Yer Barla; Devletimiz kooperatif kurmaları şartı ile Barla’da 34 aileye 4’er  büyük baş hayvan verir. Barla Belediyesi gölden 1350 metre uzaklıkta belediyeye ait 75 dönüm arazi üzerinde yer tahsis ederek, hemşerilerine yardım etmek ister. Tarım Bakanlığı, Tarım İl müdürlüğü emrine bu konuda kullanılmak üzere 3milyon 300bin lira tahsis eder. Başlangıçta her şey güzel gitmektedir.

Ancak bize göre beklenen ama konudan bihaber olan Ak Parti Isparta teşkilatının ve Barla’lıların karşısına, “Çevre ve şehircilik il müdürlüğü” çıkar ve burada “Özel hüküm ve Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği” uygulandığını söyler. Yatırıma engel olmaya çalışır.

Barla halkı da halk tabiriyle “eli böğründe” olayı seyreder. Olaya akıl sır erdiremez bakakalır. Bu olayın detaylarına daha fazla girmek istemiyorum ama

Mhp teşkilatı olarak bizler de her ortamda: “Özel hüküm ve Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği”ne göre “mutlak koruma”, “kısa mesafede koruma alanı” ve “orta mesafeli koruma alanında”
*yapılaşmanın mümkün olmayacağını, *Sadece bağ ve sayfiye evi yapılabileceğini,
* Bu alanda suni gübre ve tarım ilaçları kullanılamayacağını, *Entegre tesis niteliğinde olamayan kümes, ağıl, yem ve hububat depolarına izin verilebileceğini... gibi şartlar olduğunu,
* Göl çevresinde bir an önce ekolojik tarıma geçilmesi gerektiğini, * Bu yöre için özel teşvik alınması gerektiğini, yoksa Eğridir gölünün feda edileceğini, *Bu alanda, orta mesafede, zarar görecek yerleşim yerlerinin; Barla, Aşağıtırtar, olduğunu hep dile getirdik.
 
Tv ve basın toplantılarında bunları halkınıza duyurduk. Ama bu gerçekleri Ak Parti milletvekillerine ve teşkilatına duyuramadık.  Yarın bu olaya benzer olaylar yaşanacaktır. Çünkü: *Yine Barla’nın büyük bir bölümü de özel hüküm çerçevesinde “kısa mesafeli” koruma alanları içinde Eğirdir,Akpınar,Mahmatlar,Esinyurt,Hacılar,Gencali, Akkeçili,Taşevi,Bağören’de de  benzer olaylar aynen yaşanacaktır.

Buralardaki yapılaşma şartları daha zordur. Ben şimdi buradan soruyorum.
* Ak Parti, hedef bir milyon Turist derken Barla’daki bir ahır problemini çözemezken Barla’yı, Eğridir’i  “özel hükmü revize etmeden” turizm yönünden nasıl geliştirecektir?

* Biz her zaman Barla’nın alt yapısının gelen ziyaretçileri memnun etmediğini Barla için özel bir şehircilik planının yapılması gerektiğini hep söyledik ve söylemeye devam edeceğiz.

Ben buradan Mhp İl Başkanı olarak sesleniyorum. Ey Ak Parti Teşkilatı bu problemleri tez zamanda çözün. Barla’lılara gerekli ilgiyi ve desteği verin.  3milyon 300bin lira geri gitmesin. Bir örnek proje daha sizin ilgisizliğiniz yüzünden heba olup gitmesin. Her zaman olduğu gibi Ak Parti Teşkilatının ilgisizliği yüzünden kaybeden yine Isparta olmasın" dedi.