Yalvaç İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 14 Aralık 2021 tarihinde Devlethan Camii ile Leblebiciler Mahallesi’ndeki  bir meskenden alınan numuneler, Isparta İl Sağlık Müdürlüğü Isparta Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda  analiz  edildi.

Analizler  sonucunda, Yalvaç Devlethan Camii’nden  alınan numuneler için, “Sonuçlar çalışılan analizler yönünden 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği’ne göre Koliform Bakteri parametreleri yönünden uygun değildir.” sonucu çıkarken; Leblebiciler Mahallesi’ndeki meskenden  alınan numuneler için, “Sonuçlar çalışılan analizler yönünden 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği’ne göre Escherichia coli,Koliform Bakteri parametreleri yönünden uygun değildir.” sonucu  çıktı.

Alınan bilgiye göre, suda bakteri oluşumunu engellemek için  Yalvaç Belediyesi içme  suyu deposunda %0,4 oranında klorlama işlemi yapılmasına karşın, bakteri oranının bu düzeyde yüksek çıkmasının büyük olumsuzluk içerdiği belirtilirken, klorun arttırılarak bakterinin ortadan kaldırılması için de üst sınırın  %0,5 olduğu, bu nedenle kloru arttırma şansının da olmadığı öğrenildi.

Bu analizlere göre, içme suyu hatlarındaki yıpranmışlığın büyük rol oynadığı öngörülürken, kesin çözümün en kısa sürede altyapının yenilenmesi  olduğu kaydedildi.

Öte yandan, ilgili kamu kurumları tarafından yaptırılan analizlerin ardından, vatandaşları uyarmak için herhangi bir resmi işlem ya da açıklama yapılıp yapılmayacağı merakla bekleniyor.

Isparta'da Kavga Gençler Yaşlı Adamları Darp Etti Isparta'da Kavga Gençler Yaşlı Adamları Darp Etti

Mevcut şartlarda, analiz raporlarının da gösterdiği gibi, içme sularının kaynatılmadan kullanılmaması, hazır  su kullanımı, arıtma cihazı kullanımı gibi yolların tercih edilmesinin yararlı olacağı görülüyor.

Konuyla ilgili belediyeden ve ilgili  kurumlardan açıklama yapılması bekleniyor.

İşte o raporlar: