Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2007 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısını yeniden belirledi. Buna göre Isparta 5 milletvekili yerine 4 milletvekili seçecek.

YSK'nın 2007 yılının sonunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'' sonuçlarına göre milletvekili sayısının illerin nüfusuna göre dağılımının belirlenmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin geçtiğimiz günkü sayısında yayımlandı.


Yeni dağılıma göre 24 ilin çıkaracağı milletvekili sayısı azaldı. Isparta"da ise gelecek genel seçimlerde 4 milletvekili çıkaracak.

Isparta Cumhuriyet Halk Partisi Milliyetçi Hareket Partisi ve Demokrat Parti İl Başkanları ile yapılan görüşmede ise Milletvekili sayısının önemli olmadığı hizmetin daha ön planda olması gerektiğini ortak düşünceler arasında.

“Pek fazla fark olmaz”

CHP İl Başkanı Yusuf Erdoğan; “ 2007 nüfus sayımı ile daha önce yapılan sayımı karşılaştırmak lazım. Daha önce yapılan nüfus sayımı abartılmış mı? Nüfustaki fark ortaya çıkartılmıştır ve sonuç ortaya çıkmıştır. Isparta için pek fazla bir şey fark etmez. Her ne kadar ne olursa olsun, Isparta için kötü olmuştur. CHP olarak ise değişin hiçbir şey olmaz.

 İlimiz için çok büyük bir kayıp. Sonuçta 1 elin nesi var 2 elin sesi var. Aslında biz sayının daha fazla olmasını isteriz. Isparta zaten teşvik dışı kalmıştır. Hak ettiği yere gelememiştir. 550 milletvekilinin içinde 4 tanesinin Isparta"dan olması ve bu sayının düşük olması bizi üzmektedir” diye konuştu.
“Yapacak bir şey yok”

MHP İl Başkanı Mustafa Şimşek ise; “ Ben kasti bir durum olduğunu düşünmüyorum. Yapacak bir şey yok. Adrese dayalı nüfus sistemi olduğu için gerçek nüfusumuz ortaya çıkmıştır. Isparta"ya zararı olacağını düşünmüyorum. Hangi siyasi parti olursa olsun Isparta"ya hizmet edecek 4 kişi Isparta sevdalısı olmalıdır.

 Milli gelirin düşmesiyle Isparta"ya zarara uğratabilir. Bazı illerin Milletvekili sayısının düşmesi hükümetin yapmış olduğu yanlış uygulamalardan biridir. Örneğin; Göltaş ve Orma"nın merkezlerinin taşınması gibi. Ne yazık ki; Isparta teşvik dışı kaldığı için göçte vermiştir.

Yani göç alan bir şehir değil göç veren bir şehiriz. Teşviksizlik nedeniyle kimi vatandaşımız işini kaybediyor. İşini kaybeden göç ediyor. Öncelikle göçün önlenmesi lazım” dedi.


“İyi bir şey değil ama ne yapalım”

DP İl Başkanı Ali Koçal ise; “ Malum olduğu gibi 22 Temmuz 2007 genel seçimlerde 5 milletvekili çıkardık. 2007 yılında yapılan ikametgaha dayalı nüfus sayımında Isparta"nın nüfusu eski oranlara göre yüzde 21 oranında azalmıştır. Bu nedenden dolayı milletvekili sayısı 5"ten 4"e düşmüştür.

Yapılacak olan genel seçimlerde üzülerek söylüyorum ki; 4 milletvekili seçeceğiz. Isparta"mız için iyi bir şey değil ama yapacak bir şey yok. Biz öyle tahmin ediyoruz ki; İlçe ve kasaba ve belde belediye başkanları iller bankasından yüksek miktarda para almak için, nüfuslarını yüksek gösterdi.

En son yapılan nüfus sayımlarında ise gerçek ortaya çıkmıştır. Adrese dayalı nüfus sayımının yapılmasıyla her ne kadar nüfus düşük çıksa da, Isparta" da dış illere göçün olmadığı anlamına gelmemelidir. 2002 tarihinde iktidara gelen, AKP hükümeti tüm illerde olduğu gibi, Isparta"da da sanayiye ve iş kanallarına önem vermemesi ve ithalatın artması nedeniyle fabrikaları ve iş yerleri kapatılmıştır.

Türkiye"mizde olduğu gibi Isparta"mızda da gelir dağılımı adaletsizliği boy göstermiştir. Tabi ki; Isparta"mız için, nüfusun düşmesi, Milletvekili sayımız da düşüşüsün olmasına sebep olmuştur. Ekonominin bozulması, yüksek faizin devam etmesi, halkımız için hiç iyi olmadı ve olmamaya da devam ediyor” diye konuştu.