İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, yapılarda artık sağlamlığın yanında ekonominin de düşünülmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, “Yapıların tasarım hesaplarını yaparken en ince ayrıntıyı hesaplayıp, hem sağlam hem de ekonomik çözümler üretmek zorundayız” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Beton Üreticileri Birliği işbirliğinde önemli bir seminer düzenlendi. ITSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen beton uygulamaları konulu seminere çok sayıda katılım oldu.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, seminerin açış konuşmasında yapılarda ekonomik arayışların yanında sağlamlığın da önemine dikkat çekti. Korkmaz, şöyle konuştu:

“İnşaat Mühendisleri Odası olarak, hazır beton dahil tüm yapı malzemelerinin nitelikli üretiminin sağlanması ve uygulama aşamasının sağlıklı denetlenmesinin güvenli yapı üretimi için şart olduğunu düşünmekteyiz.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, Türkiye Deprem Bölgesi haritasına baktığımızda dünyada depremden etkilenen ve etkilenecek ülkeler sırlaamasında ön sıralarda olduğumuzu görebiliriz. Bu haritaya göre, yurdumuz topraklarının yüzde 92’si deprem bölgeleri içerisindedir. Nüfusumuzun yüzde 95’i bu bölgelerde yaşamakta, büyük sanayi merkezimizin yüzde 98’i bu bölgelerde olup barajlarımızın % 92’si deprem bölgelrinde bulunmaktadır. Dikkatle değerlendirilmesi gereken bir olgu da ülkemiz topraklarının neredeyse dörtte üçünün 1. ve 2. Derece deprem kuşağı içerisinde olduğu gerçeğidir.

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, Resmi Gazete’de 18 Mart 2018 tarihli sayısında yayınlanarak, 01,01,2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, beton açısından önemli gelişmeler içermektedir.

Artık yapılarda sağlamlığın yanında ekonomiyi de düşündüğümüz, işin başında biz inşaat mühendislerine büyük görevler düşmektedir. Yapıların tasarım hesaplarını yaparken en ince ayrıntıyı hesaplayıp, hem sağlam hem de ekonomik çözümler üretmek zorundayız.

Burada büyük iş tasarımla birlikte, kaliteli betonu üretecek hazır beton tesislerine, yerinde denetimini yapacak, yapı denetim kuruluşlarına, laboratuvar firmalarına, şantiye şeflerine ve bu kurumların denetiminden sorumlu Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Teknik Personellerine büyük iş düşüyor.

Herkes kendi alanında en iyi şekilde gelişir, teknolojik gelişmeleri takip eder ve uygulamasında gerekli şartları yerine getirirse, sağlam, dayanıklı, yaşanabilir ve çevreye duyalı yapılar inşaa edebiliriz.”