CHP Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner, hükümetin 7 yıllık ekonomi politikası nedeniyle insanların borç içinde kıvrandıklarını ve bir çözüm gibi görünen kredi kartlarının da ortaya bir çok mağdur çıkardığını belirtti.

     Coşkuner yaptığı yazılı açıklamada, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında kredi kartı mağdurlarına yönelik borç taksitlendirme çalışmasının bir çözüm olmadığını belirtti. Vatandaşların borçlarını taksitlendirme çalışmasından yararlanamadıklarını kaydeden Coşkuner, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

     ''Hükümetin 7 yıllık ekonomi politikası sayesinde bugün milletçe borç içinde kıvranıyoruz. Bu borç batağının en önemlilerinden biri de kredi kartı borçları ki kredi kartı borçları vatandaşın keyfiyetiyle meydana gelmedi. İşsiz, parasız, aç kalan insanımız, evine bir ekmek, bir süt alabilmek adına yani hayatta kalmak adına kredi kartı kullanmak zorunda bırakıldı.''

     Hükümeti bu durumu uzun bir süre görmezden geldiğini, önemsemediğini hatta vatandaşı bile suçlu gösterdiğini kaydeden Coşkuner, sonra da borçlulara çare olsun diye ''Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'' kapsamında kart borçlarını taksitlendirmeyi 7 Temmuz 2009'da yürürlüğe koyduğunu belirtti.

     İktidarın sözde amacının borçlu vatandaşlara yardım etmek olduğunu ancak bugün itibariyle gerek taksitlendirme çalışması gerekse bunun uygulamasının durumda herhangi bir değişme yaratmadığını kaydeden Coşkuner, şunları kaydetti:

     ''Taksitlendirme çalışması sadece borcunu ödeyemeyenler için çıkarıldı oysa bunun yanı sıra acilen sistemde bir değişikliğe gidilmeliydi. Çünkü borcunu ödeyemeyerek mağdur olanların yanı sıra potansiyel kredi kartı mağdurlarımız da var. Soruna kesin çözüm getirilmediği için ilerre yeni mağdurlarımız kapıda.

 Bugün yürürlükte olan ve 7 Eylülde son bulacak olan taksitlendirme yönteminde ise istenen sağlanamadı. Çünkü parası olmadığı için kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşımız borcunu yapılandırmada da para bulamadı.

81 bin tüketicinin başvurduğu ve 3 milyar 100 milyon liralık toplam borcun sadece 251 milyon lirasının yani yüzde 8'inin yapılandırıldığını görüyoruz. Geçici ve çözümsüz yollarla değil kredi kartı sisteminde köklü ve acil değişikliklerle ancak bu yaraya merhem olunabilir.''