CHP Kadın Kolları Başkanı Şaziye Oğuz Avukatlar Günü nedeniyle bir yazılı açıklama yayınladı. Oğuz’un konuyla ilgili açıklaması şöyle; “3 Ocak 1934 de İzmir’de yapılan “Türkiye Avukatlar Birliği” Toplantısında; “Türkiye Barolarının aynı çatı altında toplanması düşüncesi” kabul edilmiştir. 5 Nisan, 1958 yılında İzmir'de Türkiye Barolarından gelen temsilcilerin yaptığı ve “Türkiye Avukatlar Birliği” statüsünün hazırlanması toplantısında önerilen 5 Nisan'ın Avukatlar günü olarak kutlaması kabul edilmiştir.

Çağdaş demokrasilerin üç temel direğinden biri olan yargı, ülkemizin içinde bulunduğu bugünlerde büyük bir güven bunalımı yaşamakta ve yargı gücünü kullananlarca topluma adeta korku salınmaktadır İktidarın gerek kamu kurumlarını, gerek sivil toplum örgütlerini kuşatma çalışmalarının en son halkası ne yazık ki yargı olmuştur. Anayasa değişikliğiyle üst mahkemelerin yapıları değiştirilmiş, yargıçlar siyasi anlayışa göre derecelendirilmiştir.

Bu süreçler sonucunda dünya hukuk tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, basılmamış kitaplar için gözaltılar, tutuklamalar başlamıştır. AKP iktidarının bu uygulamalarını dünya kamuoyu hayretle izlemektedir.

Hâlbuki demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez şartlarından biri, yargı gücünün, yürütme ve yasama gücünden bağımsız olmasıdır.  

Bu düşüncelerimle; yürütmenin yargı üzerindeki baskıcı tutumunun son bulmasını ümit ediyor, savunma hakkının temsilcileri, değerli avukatlarımızın  “5 Nisan Avukatlar Günü nü” kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”