Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Günaydın döneminde başlanılan ancak proje hataları nedeniyle yarım kalan Yeni Otogar, Etnografya ek müze inşaatı ile Gökkubbe güreş alanı projesinin tamamlanacağını söyledi.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, K32 Canlı yayınında açıklamalarda bulundu:

EK MÜZE İHALE EDİLDİ

 “Etnografya Müzesi yanında yapılan ek müze vardı. İhalesi yapıldı, müteahhide yer teslimi yapıldı. Çalışmalara başlandı. Müzeyi 4 ay içerisinde bitirip, hizmete açacağız. Sorun kalmadı. Orada belediye olarak çevre düzenlemesi yapacağız. Biz buna hazırlanıyoruz. Projelerde değişiklik yaptık. Çatısında farklı farklı demir aksamlar vardı. Yıprananlar var, bozulmalar var. Çok da gerekli olmadığını düşünerek değişik tipteki çatı demirlerini söktük. Çerçeve yapamayacağımız şekilde pencereler var. Onları normal pencere haline getiriyoruz. Kullanılabilecek şekilde ihale ettik.

HUKUKİ KONULAR VAR

Gökkubbe Güreş Alanı… Buranın müteahhidi ile müzeyi yapan firma aynı. Mahkemelik konular var. Hukuki süreçlerimizi başlattık. Mebranların yenilenmesi gerekiyor ama müteahhit ortadan yok. Hukuki tespitlerini yaptık. Geçen hafta bilirkişi raporu çıktı. Yırtılan mebranların alınmaması nedeniyle orayla ilgilenmediğimiz algı olabilir. Bizim ilgilenmediğimiz hiçbir şey. ‘Geçmişten geldi, bizi ilgilendirmez’ dediğimiz hiçbir şey yok. Devlette devamlılık esastır. Orayı sökersek müteahhitten parasını alma imkanımız ortadan kalkıyor.

YENİ OTOGAR’A 100 MİLYON HARCANMIŞ

Yeni Otogar… Acaba kalacak mı? diyorsunuz. ITKM bugün bu halde ise sebebi ‘benden önce yapıldı, beni ilgilendirmez. Beğenmedim, böyle olmaz’ yorumlarıdır. Bu düşüncenin sonucudur. Ben de otogarda ‘ben burayı beğenmedim. Banane benden önce yapılmış’ dersem ITKM’nin durumuna düşer. Burada referandum yapsak vatandaş ‘yapılmasın’ der. Buraya bugüne kadar 100 milyon TL para harcanmış. Kamulaştırmasız el atmalar var. Vatandaşların mülkleri karşılıkları ödenmeden proje içerisinde yer almış.  ‘Köy Garajı’nı iptal edip, terminali oraya alalım’ dedik. Otogar esnafımızı getirdik, gösterdik. Mevcut projedeki yerlerini beğenmediler. ‘Batarız’ dediler. Köy Garajı’nı taşımayacağız diye söz verdik. Otogar esnafımız mevcut projeyi istemedi. Onların isteğine göre proje hazırladık. Dağların sülietine benzeyen çatılar da büyük sorun. Türkiye’de örneği yok. Türkiye’de dünyaya iş yapan 12 firmayı Isparta’ya davet ettik. 4 ay bunla uğraştık. Türkiye’nin en büyükleri. Tam 12 ana firma buraya geldi. 12’si de net bir şekilde ‘sorunsuz kapatırım’ diyemedi. 12 firmadan 6 farklı kaplama önerisi geldi. En ucuzu 22 milyon, en pahalısı 56 milyon TL idi.

KOT FARKI UNUTULMUŞ BEDELİ 16 MİLYON

Orada proje hatası var. Kot farkı dikkate alınmamış. Acele ile yapılmış. Kot farkını düzeltmişler, ‘sonra hallederiz’ demişler. 6 metre kotu kapatmak için bodrum yapmışlar. 16 milyon TL ekstra harcama yapılmış. Çatı projesini değiştirmişler. 14 milyon TL ilave fark çıkmış. O kadar kötü işler yapılmış ki. Üzülüyorum. Sonuç olarak devam edeceğiz. O kadar büyük paralar harcanan yapıda bu kadar büyük paralar harcanmamalıydı. İstişare yapılarak hazırlanmış bir proje değil. Ama biz herkesle istişare ederek projeyi tamamlamak istiyoruz. İkinci bir ITKM ortaya çıkarmak istemeyiz. Orada ve kulede önemli  miktarda rakam çıkıyor. Buraların bitmesi için 100 milyon para lazım. Otogar, çatı ve kule inşaatı için. AVM’ye şu an bakmıyoruz. Orayla ilgili projesi olan yatırımcı gelirse, buna açığız.”