Destek programı ile ilgili ayrıntılı bilgi verilen, Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan BAKA'nın ekonomik kalkınmanın temel dinamiklerinden biri olduğu vurgulanan toplantıda; proje hazırlayacaklara 'çantacı' diye tabir edilen firmalar veya kişilerin 'BAKA ile aramız çok iyi projenizi çıkartırız hazırlayalım' diye gelebileceğine dikkat çekilerek bunların yargıya hesap vermesi için BAKA'ya bildirilmesi istendi.

Antalya, Isparta ve Burdur'daki yatırımcılara doğrudan finansman desteği sağlayacak "Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi", "Alternatif Turizmin Geliştirilmesi" ve "Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi" alt başlıklarından oluşan toplam 20 milyon TL bütçeli '2012 Mali Destek Programı' hakkında bilgilendirme toplantısı, Burdur'un ardından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya; Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, belediye başkanları, daire müdürleri ile çok sayıda işadamı katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından yoğun ilgi gören toplantının açılış konuşmasında Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA'nın yatırımlar, ihracat ve istihdamda sürekli artışlar ile turizmde olumlu gelişmelere katkı sağladığını yatırımcıları desteklediğini, yeni projelerin gelişmesine katkı sağlandığını, yatırım olanaklarını geliştirdiğini, yatırımcılara yol gösterici hizmetlerde bulunduğunu söyledi. Çeşitli araştırmalarda yaşanabilir endeksinde Antalya'nın üst sıralarda yeraldığını hatırlatan Tuncay Engin, Antalya, Isparta ve Burdur'un önemli ölçüde gelişme kaydettiğini belirterek gelişmede katkıda bulunan kuruluşlara teşekkür etti.
 
'ÇANTACI FİRMA VEYA KİŞİLERE DİKKAT EDİN'
Yeni dönemdeki hibe desteklerinden yararlanmak için proje sunmak isteyen yatırımcılara çok önemli uyarısı olduğunu belirten Tuncay Engin, "'Çantacı' diye tabir edilen firmalar veya kişilere çok dikkat edin. Çok önemli ve bunu sürekli izah etmeye çalışıyoruz. Hiçbir kişi, kurum, kuruluş ya da şirketi akredite etmiş değiliz. Bu tür insanlara asla ve asla itibar etmeyiniz. 'Bizim aramız BAKA ile iyi, 10 bin lira verirseniz şu kadarlık destek sağlarız' gibi sözlere itibar etmeyiniz. Çünkü böyle bir şey yok. Çantacı diye tabir edilen kişiler size gelirse bize bildirin, anında suç duyurusunda bulunalım, yargıya hesap versinler" diye konuştu.
 
BAKA herkesin katılımına açık ücretsiz proje hazırlama eğitimleri vereceğini ve bu eğitimler yoluyla ilgililerin kolaylıkla proje hazırlayacak düzeyde bilgi sahibi olacağını belirten Tuncay Engin, "Teknik yardım masalarımız sizlere sürekli açık, arkadaşlar size her aşamada yardımcı olacak. Projeyi kendiniz üretin, danışmanlık firmasına ihtiyaç yok. Şu ana kadar yaptığımız desteklerde projesini kendisi hazırlayanlar daha çok kazandı. Lütfen bu konuda duyarlı olalım, dikkatli olalım" dedi.
 
Projelerin objektif olarak 4 aşamada değerlendirildiğini ve bu konuda kimsenin endişeye kapılmamasını isteyen BAKA Genel Sekreteri Engin, şöyle devam etti: "Birinci aşama teknik ön değerlendirme, şekilsel açıdan. Bu aşamada çok eksik evraklar varsa onlar eleniyor. Ama çok az veya hiç olmayabiliyor. İkinci aşamada çoğu üniversite hocalarımızdan oluşan 100 bağımsız değerlendirici değerlendiriyor. Kamera kayıtları altında telefon görüşmelerinin yasak olduğu bir salonda projeler dağıtılıyor. Aynı projeyi, iki ayrı bağımsız değerlendiriciye veriyoruz birbirlerinden haberleri olmadan. Aynı projeye iki bağımsız değerlendirici not veriyor 15 puandan fazla fark varsa sıkıntı durum var diyoruz üçüncü bir bağımsız değerlendiriciye proje veriliyor. En yakın puanların aritmetik ortalaması alınıyor ve proje puanı belirleniyor.
 
Sonraki aşamada 7 profesörden oluşan değerlendirme kurulunda da aynı şartlarda değerlendiriliyor. Puanlama yapılarak yönetim kuruluna gidiyor. Yönetim kurulunda projeler inceleniyor ve asil listeden uygun olmadığını değerlendirdiği projeyi gerekçesiyle birlikte liste dışı tutabiliyor yerine yedek listedeki birinci sıradaki projeden başlayarak asil listeye koyabiliyor. Projelerin belirlenmesinde uzmanlarımız ve benim hiçbir yetkimiz yok. Son önemli noktada cari açığı azaltan, ihracat kalemlerindeki projeleri çevreci, inovatif, yeni teknoloji, yerli malı kullanımı benzeri projeler yüksek puanlar alıyor."
 
'BAKA EKONOMİK KALKINMANIN TEMEL DİNAMİKLERİNDEN BİRİ'
BAKA'nın destekleriyle Antalya, Isparta ve Burdur'da önemli projelerin hayata geçirildiğini, yatırım destekleriyle kalkınmanın temel unsurları oluşturulduğunu belirten Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet Altıparmak, "BAKA yatırım destekleriyle ekonomik kalkınmanın temel dinamiklerinden biri olmuştur" dedi. Toplantıya gösterilen yoğun ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirerek katılımcılara teşekkür eden Vali Altıparmak, BAKA'nın rekabet gücünün artırılması, uluslararası alanda rekabet edebilmek, işbirliği imkanlarının ve yeni pazarların geliştirilmesi konularına ciddi gayreti olduğunu belirtti. BAKA tarafından yeni yatırım destek çağrısına çıkıldığını hatırlatan Vali Ahmet Altıparmak, geçtiğimiz yıllarda yürütülen destekler kapsamında Antalya, Isparta ve Burdur illerinde, 107 yararlanıcıya 26.2 milyon TL hibe desteği sağlanarak 750 kişilik yeni personel istihdamı oluşturulduğunu vurguladı.
 
Batı Akdeniz'de desteklenen tüm projelerden Antalya'da ise yararlanıcı sayısının 45, verilen hibe desteğinin yaklaşık 11.3 milyon TL olduğunu söyleyen Vali Altıparmak, yine strateji belirleme, envanter oluşturma ve fizibilite çıkarma çalışmaları kapsamında Antalya, Isparta ve Burdur'dan oluşan Batı Akdeniz'de toplam 42, Antalya'da ise 18 projeye Doğrudan Faaliyet Desteği sağlandığını ve söz konusu doğrudan faaliyet desteklemeleri ile Batı Akdeniz'deki kurum ve kuruluşlara yaklaşık 2 milyon bütçe aktarıldığını kaydetti.
 
VİZYON KAZANDIRAN PROJELERE DESTEK
Vali Altıparmak, "2010 ve 2011 yıllarında verilen Mali destekler sayesinde Antalya ekonomisine vizyon kazandıran projeler desteklenmiş ve hayata geçirilmiştir. Bu anlamda yenilenebilir enerji alanındaki projelerden, çöp konteynerlerinin yer altına alınmasına; turizmde plaj güvenliğinden, mango yetiştiriciliğine kadar birçok farklı proje BAKA tarafından bölgeye kazandırılmıştır. Bu bir anlamda cansuyu ya da kelebek etkisi gibi bir şey. Özellikle genç girişimcilerin başvurularını önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
 
BAKA'nın 20 milyon TL bütçeli yeni Mali destek çağrısına çıktığını hatırlatan Vali Ahmet Altıparmak, Antalya, Isparta ve Burdur illerimizden oluşan Batı Akdeniz Bölgesi'nin lehine olacak projelerin desteklendiğini, yatırım destekleri ile birçok kişinin kendi işini kurmasının, birçok kişiye de istihdam oluşturulmasının sağlandığını vurguladı. 2012 Mali Destek Programları kapsamında Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi, Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi ile Alternatif Turizmin Geliştirilmesi olarak 3 ana başlık belirlendiğini kaydeden Vali Altıparmak, şöyle devam etti:
 
"Toplam 20 milyon yüzde 50 destek düşünüldüğü zaman en az 40 milyon yatırım imkânı demektir. Sizlerin talebi doğrultusunda bunlar en iyi şekilde değerlendirilecektir. Konuşmamın sonunda, bölgeye sunduğu tüm yatırım ve istihdam imkânları ve diğer başarılı projeleri için yönetim kurulu üyelerimize, Genel Sekreterimiz Tuncay Engin'in şahsında BAKA'nın personeline gayretli çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Batı Akdeniz Bölgesi'ne ve Antalya'ya yatırım yapacak tüm yatırımcılarımıza da BAKA 2012 Yılı Mali Destek Programı'nın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."
 
BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter de, Antalya, Isparta ve Burdur'daki yatırımcılara doğrudan finansman desteği sağlayacak 2012 Mali Destek Programı' hakkında ayrıntılı sunum yaptı. Hangi projelerin kabul göreceğini, dikkat edilmesi gereken noktalar, projelerin uygulanma yeri ve süreleriyle ilgili bilgi veren Mesuter, Program ile Hedeflenen Sektör ve Alanlar, Destekten Karşılanabilecek Maliyetler, Maliyetlerin Uygunluğu, Uygun Olmayan Maliyetler, Değerlendirme Süreci sonrasında sözleşmenin imzalanması aşamalarını anlattı.
 
BAKA'nın toplam 20 milyon TL bütçeli 2012 Mali Destek Programı Teklif Çağrısı'na çıktığını, programa 24 Aralık 2012'den gününden itibaren başvuruların alınmaya başladığını ve başvuru süresinin 3 ay (90 gün) olduğuna dikkat çeken Sinan Mesuter, son başvuru tarihinin 13 Mart 2013 olduğunu hatırlatarak, proje sahiplerinin her türlü sorularının cevaplandırılacağını, teknik desteğe hazır olduklarını ve proje hazırlama eğitimlerinin de başlayacağını sözlerine ekledi. Bilgilendirme toplantısı soru-cevap bölümüyle tamamlandı.