Isparta Trafik Denetleme Şube Müdürü Durmuş Ali Özkan, 2019 yılına göre rakamın düştüğünü belirterek, “Yaşanan düşüş kurallara uyulmaya başlandığını gösteriyor” dedi.

Isparta Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri yıl boyunca kentin farklı noktalarında ‘yaya öncelikli trafik’ denetimleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda ekipler bugün Kaymakkapı meydanında denetim yaptı. Denetime Isparta Trafik Denetleme Şube Müdürü Durmuş Ali Özkan da katıldı. Denetimlerde yayalara yol vermeyen sürücüler durdurularak, eğitim ve bilgilendirme çalışması gerçekleştirildi.

Isparta Trafik Denetleme Şube Müdürü Durmuş Ali Özkan, işaret ve levhalarla belirlenmiş yaya geçitlerinde ilk geçiş hakkının yayalara verilmesinin ardından 2 yıldır yapılan denetimlerde bu kurala uymayan sürücülere idari yaptırım uygulandığını söyledi. Özkan, 2019 yılında Bin 800 araç sürücüne yayalara öncelik vermediği için cezai işlem uygulandığını ancak bu rakamın 2020 yılında düşmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

Özkan, “Rakamın bu sene 1606’ya düşmesi kuralların uygulanmaya başlandığı anlamına geliyor. Sayının azalmasının olumlu yönde anlaşılması gerekir. Gönül ister ki, bu kurallara tamamen uyulsun ve hiç ceza yazılmasın” diye konuştu. Yayaların ilk geçiş hakkı ile ilgili karmaşık bilgiler olduğunun altına çizen Özkan; “İşaret ve levhalarla belirlenmiş yaya geçitleri denildiği halde işaret ve levha olmayan, karşıdan karşıya geçilmeye müsait yerlerde yayalar kendilerini yola atıp, araç sürücülerinin durmalarını beklemektedirler. Sürücülerde işaret ve levha olmadığı için yayalara geçiş önceliği vermemektedir.

Burada bir karmaşa yaşanmaktadır. İşaret ve levha olmayan yerlerde yayalara ancak güvenli geçişi kullanmak şartıyla karşıdan karşıya geçebileceklerini söylüyoruz. Araç gelmiyorsa ya da gelip de güvenli mesafede duracağını hissediyorsa işaret ve levha olmayan yerlerde karşıdan karşıya geçiş hakkını kullanabilir. Bunun dışında işaret ve levha ile belirlenmiş yaya geçitlerinde ilk geçiş hakkı yayanındır. Burada da yayalar güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçiş yapmalılar” şeklinde konuştu.