Isparta için dev tanıtım: Uluslararası Seyahat Sitesi “TripAdvisor” Yazılı Kanyon ve Beyşehir Gölü Millî Parkı’na ‘5 Yıldız’ verdi. Bu doğa ve temalı turizm açısından altın fırsat içeriyor.

Bağımsız Uluslararası Seyahat Sitesi “TripAdvisor”, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar(DKMP) Genel Müdürlüğü şemsiyesi altındaki Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na ‘Mükemmeliyet Sertifikası’ verdi. Bu sertifika, uluslararası mecrada ‘5 Yıldızlı Tabiat Parkı’ olarak addediliyor. Yine Şarkîkaraağaç ve Yenişarbademli’ye kıyı kenar çizgisi olan Beyşehir Gölü Millî Parkı da ‘5 Yıldız’ unvanı almaya hak kazandı. 

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı ve Beyşehir Gölü Millî Parkı’na “DOĞA OSCAR”I

Bağımsız Uluslararası Seyahat Sitesi “TripAdvisor”, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar(DKMP) Genel Müdürlüğü şemsiyesi altındaki Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na ‘Mükemmeliyet Sertifikası’ verdi. Bu sertifika, uluslararası mecrada ‘5 Yıldızlı Tabiat Parkı’ olarak addediliyor. Yine Şarkîkaraağaç ve Yenişarbademli’ye kıyı kenar çizgisi olan Beyşehir Gölü Millî Parkı da ‘5 Yıldız’ unvanı almaya hak kazandı. 

Türkiye’de 41 nokta 5 Yıldızlı Doğa Parçası

TripAdvisor, Dünya genelinde seçkin doğa turizmi parçalarına Mükemmeliyet Sertifikası veriyor. Türkiye’de 25 alan için ‘5 Yıldız’ vermişti. 2017’de anılan kurum 16 alana daha Mükemmeliyet Sertifikası düzenledi. Böylelikle Türkiye’de ‘Doğa Oscar’ı alan kara parçası sayısı 41’e ulaştı.

-İlham kaynağı: Su ve Yazıt

Sütçüler sınırları içerisinde yer alan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nın isminin doğuşunda iki ilham veren unsur var: Su ve Yazıt

Sular ve Işıklar Coğrafyası olan Isparta’nın, en güzel Doğa Ana parçalarından biri Yazılı Kanyon… Bu coğrafyaya ismini veren Kanyon 100- 400 M. derinliğe sahip. 10 KM.

Uzunluğunda olan Değirmendere Çayı, 4 Mevsim akar durumda. Ayrıca Kanyon’un yan duvarlarında ibadet yapılan bölümler ve Antik Çağ’dan kalma yazılara rastlanıyor.

Yazılı Kanyon’da; İlk Çağ Sonrası (İ.S.) 55- 138’de yaşayan Filozof Epiktetos’un (Epirikus) «HÜR İNSAN» Şiiri kaya üzerine yazılı. Şu ana kadar da korunması başarılan bir Dünya Mirası olan Kanyon’a, «Yazılı» isminin verilmesinin nedeni de işte tam olarak budur.

-Dünya Mirası: Yazılı Kanyon

Yazılı Kanyon 1. Derece Doğal SİT Alanı. 600 ha. büyüklükte. 5 Eylül 1989 tarihinde Tabiat Parkı ilan edildi. Yazılı Kanyon Sütçüler’e 10: Isparta’ya ise 80 km. mesafede.

Yazılı Kanyon, aynı zamanda St. Paul Yolu… Zira Aziz St. Paul, Perge’den Pisidia Antiokheia’ya (Yalvaç) Yazılı Kanyon’dan gitmiştir. Yazılı Kanyon’u «DÜNYA MİRASI» yapan bir özellikte bu: St. Paul Yolu… Flora ve Fauna açısından da ‘Dünya’nın Nadide Varlığı’ olan Yazılı Kanyonu, bir renk okyanusu olarak addetmek mümkün. 

Mezopotamya’da yaşayan St. Paul, Akdeniz’den (Kıbrıs) başlattığı yürüyüşünü Yazılı Kanyon güzergâhını kullanarak Yalvaç’ta noktalamıştı. Aziz Paul Yolu Perge, Selge, Sütçüler, Adada, Yazılı Kanyon ve Eğirdir rotasını izliyor. Pisidia Antiokheia’da noktalanıyor. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, kültür turizmi açısından da bu noktada çok değerli bir yere sahip.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, flora ve fauna için çok büyük bir habitat alanıdır. Yalı çapkını ve sincap ise çok sıklıkla 600 Hektar’ı (Ha.) kapsayan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Havzası’nın HABİTAT’ı da çok değerli. Zira Yazılı Kanyon Kızıl Akbaba’nın da yaşam alanı.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 12 adet Endemik Bitki Türü tespit edildi. Dünya’da başka örneği olmayan, 12 Bitki türü, sadece Yazılı Kanyon’da yaşam alanı bulmuştur. 

Ayrıca Sütçüler Havzası, Endemik Tür olan (‘- Sadece Isparta’ya özgü–‘) Apollo Kelebeği’ne de yaşam alanı oluşturuyor. Bununla birlikte Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 76 tür kuş; 12 tür memeli hayvan yaşıyor. Başlıca ağaç çeşitleri ise: Kızılçam, çınar, ardıç, ceviz, keçiboynuzu, boz pırnal, akçakesme, sandal…

-Hayat döngüsü

Yazılı Kanyon’da Tabiat Ana’nın «HAYAT DÖNGÜSÜ’nü» takip etmek de mümkündür: Ağlardan Doğa Ana’ya dağılan yavru sarı örümcekler, gökkuşağı kanatlı kelebekler, sulara fırlatılan serpme ağlara takılan alabalıklar, yaprakları kırmızı bir kaplan postunu andıra bitkiler, yılanyastıkları, siklamenler, zakkumlar, sakız ağacı, anemon, yaban gülü, kızıl akbaba, yaban keçisi, tavşan, tilki, keklik…

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Antik Çağ’da «Kral Yolu’nun» güzergâhında yer almaktadır. Eskiden at arabalarıyla da geçilebilen bu eski Roma Yolu, bir asır öncesine kadar bu coğrafyadaki insanlar tarafından da kullanılıyordu. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Havzası’nda St. Paul Yolu İşaretli Doğa Yürüyüşleri ve kültürel- arkeolojik geziler de yapılıyor.

Likya Yolu ile birlikte Yazılı Kanyon’daki St. Paul İşaretli Rota, Türkiye’nin en iyi noktalarından biri haline geldi. 

-Köprüçay Kanyonu ile komşu

Köprüçay Kanyonu da Sütçüler Havzası’nda yer almaktadır. Isparta’ya 94 KM. uzaklıkta olan Köprüçay, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nın hemen yanındadır. Köprüçay, Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun Kanyonu’dur. Sütçüler (Isparta) ile Serik (Antalya) arasında 20 KM.’lik bir hatta sahiptir. Doğa Kâşifleri’ni heyecanlandıran bir Tabiat Ana başyapıtıdır.

Darlığı, geçiş zorluğu ve 800 M.’ye varan kaya yüksekliği ile adrenalin artıran bir parkur...

Dağcılık Federasyon Eğitim Kampı

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Kaya Tırmanışı için de çok büyük bir varlığa sahip. 2015 yılında Valilik genel şemsiyesi altındaki Avrupa Birliği (AB) Proje Koordinasyon Merkezi, kamu kaynağı ile Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 23 Kaya Tırmanışı Rotası açtı.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı aynı zamanda Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından da Eğitim Kampı olarak kullanılıyor. Yaz Temel, Gelişim ve İleri Kaya eğitimleri burada veriliyor. Ayrıca Afet Acil Durum (AFAD) ve Ulusal Medikal Arama Kurtarma (UMKE) tatbikat ve eğitimlerini Yazılı Kanyon’da gerçekleştiriyor. 

İşte o yazıt ve Hür İnsan şiiri

Yazılı Kanyon’da İlk Çağ Sonrası (İ.S.) 55- 138’de yaşayan Filozof Epiktetos’un (Epirikus) Hür İnsan şiirinin kayaya işlenmiş satırları bulunuyor.  İşte o Dünya Mirası Latince yazılı şiirin Türkçesi:

Ey yolcu
Yol hazırlığını yap 
Ve koyul yola
Şunu bilerek:
Yalnızca benliğinde hür olan kişidir özgür insan
Kendi doğasındadır hürriyetinin ölçüsü
Ve kararında samimiyse 
Yüreğindeyse dürüstlük
İşte bu asil yapar kişiyi
Ve bunlarla yücelir insan
Hatalarla değil 
Ana- babadan gelen uydurma bir asaletten tat almaz o;
Zira ana- baba değildir hür insanı doğuran
Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna
Herkesin tek şansı vardır, o alır kader icabı beden güzelliğini
Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda
Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa
Aşırılıklar Şairi bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır
Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştur, ama
Yüceydi herkesten, bir kartal gibi; bilgelikte takdire şayandı ruhu
Söylemem gerekirse, Tanrısal bir varlık doğurdu onu
Keşke şimdi de (‘- bu mümkün olsa –‘)
Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan
Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi

Epiktetos (Epirikus)
İlk Çağ Sonrası (İ.S.) 55- 138