1. derece deprem bölgesi olan Isparta'da, olası bir afet anında faaliyet gösteren Afet Yönetim Merkezi, Kasım ayı içinde yeni binasında hizmet verecek. Merkez, Köy Hizmetleri Müdürlüğü bahçesinde bulunan bir binada koşullanarak, burada daha donanımlı olarak çalışmalarını sürdürecek.

Isparta'nın 1. derece deprem bölgesi içinde olması, Isparta'nın bu konuda daha duyarlı olmasını da beraberinde getiriyor. Bu kapsamda, İl Sivil Savunma Müdürlüğü; tüm kamu kurum ve kuruluş çalışanları, öğrencileri ve vatandaşları, olası bir afet veya deprem sırasında veya öncesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda, eğitici çalışmalardan geçirdi. Sık sık yapılan tatbikatlar ve eğitimlerle halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi sağlandı.

Öte yandan, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından, ilin depremsellik haritası çıkarıldı. Haritada, Isparta'nın depreme en duyarlı bölgeleri tespit edildi. Buna paralel olarak, Isparta İl Valiliği kapsamında oluşturulan Afet Yönetim Merkezi, çalışmalarına devam ediyor. İl Valilik binasında yürütülen çalışmalar, Kasım ayı itibariyle, Köy Hizmetleri Müdürlüğü bahçesinde bulunan bir binada devam edecek. İl Özel İdare Müdürlüğü'nce yapılan ihale sonucu, buradaki bina yenileniyor. Tamamen bilgisayar ve telsiz donanımlı olarak hazırlanan binada, 9 birim görev alacak. Her birimin kendine ait odası olacak. Isparta Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Afet Yönetim Merkezi'nin, yeni binasında daha etkili ve donanımlı olarak çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Köy Hizmetleri Müdürlüğü bahçesinde bulunan binada, 40 gündür tadilat çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Şaşmaz, çalışmaların, Kasım ayı içinde sonuçlanacağını ve çalışmaların bundan böyle yeni binada yapılacağını söyledi. Binanın tam donanımlı olarak yapıldığını da ifade eden Tayyar Şaşmaz, "Bina, eski bir bina olduğu için öncelikle depreme dayanıklı hale getiriliyor. Burada telsiz odası, haberleşme odası olacak. 9 birim görev alacak. Olası bir deprem veya afet anında görev alacak kişiler, afet yönetim merkezine gelerek buradaki birimler tarafından sevk ve idare edilecek. Afetin olmadığı zamanlardaysa bina, Valiliği çalışması olan Coğrafi Bilgi Sistemi olarak da kullanılabilecek" diye konuştu. Doğal afetlerde de kullanılacak olan Coğrafi Bilgi Sistemi için, Harita Genel Komutanlığı'ndan ilin sayısal haritalarıyla ilin tüm uydu fotoğraflarının satın alındığını da belirten Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, "Bu sistem de doğal afetlerde kullanıma müsait bir yapıdadır. Yol durumları, köprü sayıları, yıkılma ihtimalleri gibi birçok bilgiyi içinde barındıracak bir sisteme kavuşacağız" dedi. (İhlas Haber Ajansı)