banner121

Yeni nesillere yemek kültürümüzü unutturmayalım

Isparta 16.12.2014, 10:39 30.11.-0001, 00:00
Yeni nesillere yemek kültürümüzü unutturmayalım
banner123
YENİ NESİLLERE YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ UNUTTURMAYALIM

Ferah Kebap’ın 4.kuşak temsilcisi Nuri Parlar, günümüzde fastfood kültürünün yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Yeni nesil o kültüre çok alışmış durumda. İşte o yeni nesile eski mutfak kültürümüzü unutturmamak gerekir” dedi.

Yeni nesillere yemek kültürümüzü unutturmayalım

Kebapçılık geçmişi 1800’lü yılların sonuna dayanan Parlar ailesinin kendilerine ait bir dükkan açmaları 1944 yılında oldu. Kebapçı Ali Hafız’ın oğlu Nuri Parlar, babasından öğrendiği kebapçılığı 1944 yılında Isparta Kebapçılar Arastası’nda açtığı dükkânda yaşatmaya başladı. Mesleğini iki oğlu İbrahim(amca) ve Ali İhsan Parlar’a(baba) da öğreten Nuri Parlar, dükkânına ferahlık getirsin düşüncesiyle Ferah Kebap Salonu adını koydu. Ferah Kebap’ı şuanda 4. Kuşak temsilcisi Nuri Parlar, mesleği 1980’li yıllardan bugüne devam ettiriyor.

ATA MESLEĞİNE SAHİP ÇIKTI

30 yılı aşkın süredir Ata emanetini devam ettiren Nuri Parlar, babası ve amcasından aldığı lezzeti nasıl devam ettirebilirim diye sürekli arayış içerisinde olmuş. Sürekli daha iyiyi bulmak ve daha geniş kitlelere ulaşma hedefinin kendisine rehber olduğunu vurgulayan Parlar,  “Bir gün iyi bir noktaya gelebileceğime inanıyordum Allah’a şükür şuanda iyi duruma geldik” dedi.

EN İYİ REFERANS FERAH MÜŞTERİSİ

Ferah Kebap Salonu’nu devraldığı günden bu yana nasıl gelişme gösterdiklerini anlatan Parlar, “Babamlardan işyerimizi aldığımda Isparta’nın nüfusu 50 bin idi. Sadece birinci katı kullanıyorduk. 1992 yılında SDÜ’nün kurulmasıyla birlikte müşteri portföyünde değişimler yaşanmaya başlandı. Yurtiçi ve yurtdışından turist gelmeye başladı. Isparta’nın üniversite şehri ve tanıtımın olması şehrimizin ziyaretçi sayısını artırdı. Yeni yeni müşteri portföyleri oluşmaya başladı. Bu insanlara lezzetimizi alıştırabilirsek, ürünlerimiz hoşlarına giderse eşlerine, dostlarına önereceklerdir. Bizim için en iyi reklam bu olacaktır diye düşündüm. Bunu sağlamaya çalıştım. Bir kişiyi bile memnun olmadan dükkandan göndermemek gibi bir hassasiyet oluştu. Bunu uygulamaya çalışıyorum. Büyüyen Isparta’yla birlikte zaman içerisinde ikinci kat ve teras katını açma imkânı oldu. İl dışından gelen kişiler örneğin ‘Antalya’ya geçerken Ferah’ta bir kebap yiyelim’ diye giriyorlar. Bunu duydukça biz de memnun oluyoruz” şeklinde konuştu.

ISPARTA KEBABIYLA DA TANINMALI

Isparta bilindiği gibi gül ve halısıyla tanınıyor. Nuri Parlar, İlimizin yemek kültüründeki önemli bir değerinin Isparta Kebabı olduğunu belirterek, bu yönüyle de tanınmasını istediklerinin altını çiziyor. Kuzu etinden kebabın Türkiye’nin birçok yerinde olduğunu ancak Isparta usulünde pişirme farklılıklarının bulunduğunu dile getiren Parlar, “Biz büyüklerimizden gördüğümüz usulde kuzu etinin kaburgasını işliyoruz. Tandır ve fırın kebabı yapıyoruz. Bunun yanında şiş köftemiz, pide çeşitlerimiz var. Pide Türkiye’nin her yerinde var ama insanlar Ferah’ın şiş köftesini ve pidesini ayrı yere koysunlar. İnsanlar Isparta’dan geçerken Ferah’ın ürünlerinin tadına baksınlar istiyoruz” dedi.

8 AY SÜREN KEBAP LEZZETİ

Isparta Kebabının önceden erkeç etinden yapıldığını ancak nesillerle birlikte yeme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle kuzu ve oğlak etine dönüş olduğunu belirten Ferah Kebap Salonu İşletmecisi Nuri Parlar, “Ağırlıklı olarak kebabı kuzudan yapmaktayız. Kuzu önceden Kasım ayında dünyaya geliyor ve bir sefer yavruladığı için büyüdüğü Mart ayına kadar bulunmuyordu. Gelişen dünyayla artık kuzu senede 2 sefer dünyaya geliyor. Şuanda kuzu etini 12 ay bulmak mümkün. İstenirse şuan kebap 12 ay da yapılabilir. Ama biz lezzetteki nüans farklılıklarından dolayı yılda 4 ay ara veriyoruz. Kasım ile Mart ayında kebap yapmıyoruz. 1 Mart’ta başlıyoruz, Kasım ayının en geç ikinci haftasında bitiriyoruz” diye konuştu.

OSMANLI USULÜ TAHİN HELVASI

Ferah Kebap’ın bir diğer lezzeti Tahin Helvası. Osmanlı dönemine uzanan bu tat, hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden üretiliyor. Şuanda çok talep gören Tahin Helvası’nı Nuri Parlar, şöyle anlatıyor: ”Osmanlılardan dedem Nuri Parlar dedem öğrenmiş, dedemden de babamlar öğrenmiş. Tahin helvası tamamen doğal. İçinde hiçbir katkı malzemesi olmadan 150 yıl öncesi nasıl hazırlanıyorsa o doğallığıyla tehin helvası yapıyoruz. Ayrıca her yerde olmasına rağmen kaymaklı kadayıfımız var. Senelerdir bize taze süt kaymağı getiren bir besicimiz var. Farkındalığı o oluşturuyor.”

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ BELGESİ DE ALDI

Artık son yıllarda Isparta Kebabı için insanların ilimize geldiğini veya geçerken uğradığını ifade eden Parlar, son 10 yıldır Ferah Kebap Salonu’nun kurumsallaşması için elinden geleni yaptığını dile getirdi. Bu kapsamda marka tescili yaptırdığını belirten Parlar, “ISO, Kalite Yönetim Belgesi, Gıda Güvenliği, Müşteri Memnuniyeti Belgesi aldım. Meslekte günün şartlarına uyum sağlamaya çalıştık. Tanıtım da bundan sonra kendiliğinden geldi” şeklinde konuştu.

YENİ NESİL ESKİ YEMEK KÜLTÜRÜNÜ UNUTMASIN

Parlar, son sözünde yeni nesile çok önemli şu mesajı verdi : “Memleketimizin tanıtımına katkıda bulunuyorsak kendimizi çok mutlu atfediyoruz. Müşterilerimiz gördüklerini söylediklerinde en ufak şeyi bile değerlendiriyorum. Arzu ediyorum ki, buradan bir kişi mutlu olmadan gitmesin. Hem bu kul hakkı açısından hem de mesleğimizin geleceği açısından önemli. Günümüzde fastfood kültürü var. Yeni nesil o kültüre çok alışmış durumda, işte o yeni nesile eski mutfak kültürümüzü unutturmamak gerekir.”

İLETİŞİM

Kutlubeymah. Eski Üzüm Pazarı No:1 32100 Isparta

Telefon:    0 (246) 218 1270
haber32
haber32
Yorumlar (5)
0 6 yıl önce
bırcok tanınmış yerlerde luzumsuz canlı satıldı dıye duyduk hatta kapananlar oldu.isim değişen falan .ferah evet bu konuda problemsiz..kasap rünü alırken sıkı mukavele yapmalı.hayırlıişler
0 6 yıl önce
evet bu mekan yemek kültürünü unutturmadığı gibi , KAZIK KÜLTÜRÜNÜ DE epey bi unutturmayacak millete....
0 6 yıl önce
helva kültürünü ispartaya ilk getiren kim bakalım yakan dolanla reklam yapmakran vazgeçin !!!
0 6 yıl önce
Kazık diyenlere cevaben sanayide yemek yediğim alplerde ve uğurda da fiyatlar aynı neredeyse.
0 6 yıl önce
en çok dikkatimi çeken şey nakit verseniz bile fişinizi veren işletme
haber32 haber32
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Siz Yada Ailenizden biri Covid19 Virüsüne Yakalandınız mı?
Namaz Vakti 02 Aralık 2020
İmsak 06:21
Güneş 07:47
Öğle 12:52
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:07
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Alanyaspor 9 23
2. Galatasaray 10 20
3. Fenerbahçe 10 20
4. Beşiktaş 9 16
5. Kasımpaşa 10 15
6. Gaziantep FK 10 15
7. Karagümrük 10 14
8. Göztepe 9 14
9. Başakşehir 10 14
10. Konyaspor 9 12
11. Rizespor 9 12
12. Malatyaspor 9 12
13. Hatayspor 7 12
14. Trabzonspor 10 12
15. Antalyaspor 10 10
16. Sivasspor 9 9
17. Erzurumspor 9 9
18. Kayserispor 9 8
19. Denizlispor 9 6
20. Gençlerbirliği 9 5
21. Ankaragücü 8 2
Takımlar O P
1. Altınordu 11 23
2. Ankara Keçiörengücü 11 21
3. Samsunspor 11 20
4. Adana Demirspor 10 18
5. İstanbulspor 10 18
6. Tuzlaspor 10 18
7. Altay 9 16
8. Giresunspor 10 16
9. Bursaspor 11 14
10. Balıkesirspor 11 14
11. Akhisar Bld.Spor 11 13
12. Adanaspor 9 12
13. Bandırmaspor 11 11
14. Ümraniye 11 10
15. Menemen Belediyespor 9 9
16. Ankaraspor 10 8
17. Boluspor 10 7
18. Eskişehirspor 11 1
Takımlar O P
1. Tottenham 10 21
2. Liverpool 10 21
3. Chelsea 10 19
4. Leicester City 10 18
5. Southampton 10 17
6. Wolverhampton 10 17
7. Everton 10 16
8. M. United 9 16
9. Aston Villa 8 15
10. Man City 9 15
11. West Ham 9 14
12. Leeds United 10 14
13. Newcastle 10 14
14. Arsenal 10 13
15. Crystal Palace 10 13
16. Brighton 10 10
17. Fulham 10 7
18. West Bromwich 10 6
19. Burnley 9 5
20. Sheffield United 10 1
Takımlar O P
1. Real Sociedad 11 24
2. Atletico Madrid 9 23
3. Villarreal 11 20
4. Real Madrid 10 17
5. Sevilla 9 16
6. Cádiz 11 15
7. Barcelona 9 14
8. Granada 10 14
9. Athletic Bilbao 10 13
10. Elche 9 13
11. Getafe 10 13
12. Deportivo Alaves 11 13
13. Valencia 11 12
14. Real Betis 10 12
15. Osasuna 10 11
16. Eibar 10 10
17. Real Valladolid 11 10
18. Celta de Vigo 11 10
19. Levante 10 8
20. Huesca 11 7
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@