YENİ NESİLLERE YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ UNUTTURMAYALIM

Ferah Kebap’ın 4.kuşak temsilcisi Nuri Parlar, günümüzde fastfood kültürünün yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Yeni nesil o kültüre çok alışmış durumda. İşte o yeni nesile eski mutfak kültürümüzü unutturmamak gerekir” dedi.

Yeni nesillere yemek kültürümüzü unutturmayalım

Kebapçılık geçmişi 1800’lü yılların sonuna dayanan Parlar ailesinin kendilerine ait bir dükkan açmaları 1944 yılında oldu. Kebapçı Ali Hafız’ın oğlu Nuri Parlar, babasından öğrendiği kebapçılığı 1944 yılında Isparta Kebapçılar Arastası’nda açtığı dükkânda yaşatmaya başladı. Mesleğini iki oğlu İbrahim(amca) ve Ali İhsan Parlar’a(baba) da öğreten Nuri Parlar, dükkânına ferahlık getirsin düşüncesiyle Ferah Kebap Salonu adını koydu. Ferah Kebap’ı şuanda 4. Kuşak temsilcisi Nuri Parlar, mesleği 1980’li yıllardan bugüne devam ettiriyor.

ATA MESLEĞİNE SAHİP ÇIKTI

30 yılı aşkın süredir Ata emanetini devam ettiren Nuri Parlar, babası ve amcasından aldığı lezzeti nasıl devam ettirebilirim diye sürekli arayış içerisinde olmuş. Sürekli daha iyiyi bulmak ve daha geniş kitlelere ulaşma hedefinin kendisine rehber olduğunu vurgulayan Parlar,  “Bir gün iyi bir noktaya gelebileceğime inanıyordum Allah’a şükür şuanda iyi duruma geldik” dedi.

EN İYİ REFERANS FERAH MÜŞTERİSİ

Ferah Kebap Salonu’nu devraldığı günden bu yana nasıl gelişme gösterdiklerini anlatan Parlar, “Babamlardan işyerimizi aldığımda Isparta’nın nüfusu 50 bin idi. Sadece birinci katı kullanıyorduk. 1992 yılında SDÜ’nün kurulmasıyla birlikte müşteri portföyünde değişimler yaşanmaya başlandı. Yurtiçi ve yurtdışından turist gelmeye başladı. Isparta’nın üniversite şehri ve tanıtımın olması şehrimizin ziyaretçi sayısını artırdı. Yeni yeni müşteri portföyleri oluşmaya başladı. Bu insanlara lezzetimizi alıştırabilirsek, ürünlerimiz hoşlarına giderse eşlerine, dostlarına önereceklerdir. Bizim için en iyi reklam bu olacaktır diye düşündüm. Bunu sağlamaya çalıştım. Bir kişiyi bile memnun olmadan dükkandan göndermemek gibi bir hassasiyet oluştu. Bunu uygulamaya çalışıyorum. Büyüyen Isparta’yla birlikte zaman içerisinde ikinci kat ve teras katını açma imkânı oldu. İl dışından gelen kişiler örneğin ‘Antalya’ya geçerken Ferah’ta bir kebap yiyelim’ diye giriyorlar. Bunu duydukça biz de memnun oluyoruz” şeklinde konuştu.

ISPARTA KEBABIYLA DA TANINMALI

Isparta bilindiği gibi gül ve halısıyla tanınıyor. Nuri Parlar, İlimizin yemek kültüründeki önemli bir değerinin Isparta Kebabı olduğunu belirterek, bu yönüyle de tanınmasını istediklerinin altını çiziyor. Kuzu etinden kebabın Türkiye’nin birçok yerinde olduğunu ancak Isparta usulünde pişirme farklılıklarının bulunduğunu dile getiren Parlar, “Biz büyüklerimizden gördüğümüz usulde kuzu etinin kaburgasını işliyoruz. Tandır ve fırın kebabı yapıyoruz. Bunun yanında şiş köftemiz, pide çeşitlerimiz var. Pide Türkiye’nin her yerinde var ama insanlar Ferah’ın şiş köftesini ve pidesini ayrı yere koysunlar. İnsanlar Isparta’dan geçerken Ferah’ın ürünlerinin tadına baksınlar istiyoruz” dedi.

8 AY SÜREN KEBAP LEZZETİ

Isparta Kebabının önceden erkeç etinden yapıldığını ancak nesillerle birlikte yeme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle kuzu ve oğlak etine dönüş olduğunu belirten Ferah Kebap Salonu İşletmecisi Nuri Parlar, “Ağırlıklı olarak kebabı kuzudan yapmaktayız. Kuzu önceden Kasım ayında dünyaya geliyor ve bir sefer yavruladığı için büyüdüğü Mart ayına kadar bulunmuyordu. Gelişen dünyayla artık kuzu senede 2 sefer dünyaya geliyor. Şuanda kuzu etini 12 ay bulmak mümkün. İstenirse şuan kebap 12 ay da yapılabilir. Ama biz lezzetteki nüans farklılıklarından dolayı yılda 4 ay ara veriyoruz. Kasım ile Mart ayında kebap yapmıyoruz. 1 Mart’ta başlıyoruz, Kasım ayının en geç ikinci haftasında bitiriyoruz” diye konuştu.

OSMANLI USULÜ TAHİN HELVASI

Ferah Kebap’ın bir diğer lezzeti Tahin Helvası. Osmanlı dönemine uzanan bu tat, hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden üretiliyor. Şuanda çok talep gören Tahin Helvası’nı Nuri Parlar, şöyle anlatıyor: ”Osmanlılardan dedem Nuri Parlar dedem öğrenmiş, dedemden de babamlar öğrenmiş. Tahin helvası tamamen doğal. İçinde hiçbir katkı malzemesi olmadan 150 yıl öncesi nasıl hazırlanıyorsa o doğallığıyla tehin helvası yapıyoruz. Ayrıca her yerde olmasına rağmen kaymaklı kadayıfımız var. Senelerdir bize taze süt kaymağı getiren bir besicimiz var. Farkındalığı o oluşturuyor.”

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ BELGESİ DE ALDI

Artık son yıllarda Isparta Kebabı için insanların ilimize geldiğini veya geçerken uğradığını ifade eden Parlar, son 10 yıldır Ferah Kebap Salonu’nun kurumsallaşması için elinden geleni yaptığını dile getirdi. Bu kapsamda marka tescili yaptırdığını belirten Parlar, “ISO, Kalite Yönetim Belgesi, Gıda Güvenliği, Müşteri Memnuniyeti Belgesi aldım. Meslekte günün şartlarına uyum sağlamaya çalıştık. Tanıtım da bundan sonra kendiliğinden geldi” şeklinde konuştu.

YENİ NESİL ESKİ YEMEK KÜLTÜRÜNÜ UNUTMASIN

Parlar, son sözünde yeni nesile çok önemli şu mesajı verdi : “Memleketimizin tanıtımına katkıda bulunuyorsak kendimizi çok mutlu atfediyoruz. Müşterilerimiz gördüklerini söylediklerinde en ufak şeyi bile değerlendiriyorum. Arzu ediyorum ki, buradan bir kişi mutlu olmadan gitmesin. Hem bu kul hakkı açısından hem de mesleğimizin geleceği açısından önemli. Günümüzde fastfood kültürü var. Yeni nesil o kültüre çok alışmış durumda, işte o yeni nesile eski mutfak kültürümüzü unutturmamak gerekir.”

İLETİŞİM

Kutlubeymah. Eski Üzüm Pazarı No:1 32100 Isparta

Telefon:    0 (246) 218 1270