İkinci kuşak mobilyacılık yapan Mevlüt Köse, babasıyla birlikte döşemecilik yaparak çıraklıktan yetişti. Hem çıraklık yaptı hem de meslek lisesinin mobilya bölümünde okudu.

34 KİŞİ ÇALIŞTIRIYOR, %25 İHRACAT YAIPYOR

Şimdi kendi işinin patronu olan Mevlüt Köse, Bozanönü yolu üzerinde 2200 metrekare kapalı alandan oluşan kendi fabrikasını çalıştırıyor. 34 kişinin istihdam edildiği fabrikada üretilen mobilyaların %25’i ihracata, %75 ise iç piyasaya pazarlanıyor.

Ağırlıklı olarak Avrupa ve Afrika’ya ihracat yapan Onur Mobilya, ilerleyen dönemde ihracata daha fazla ağırlık verecek.

2015 YILINDATALİHİSİZ YANGIN

Henüz daha 30’lu yaşlarda olan Mevlüt Köse, 2015 yılında talihsiz bir yangın afeti sonrasında fabrikasının tamamı kaybetmiş.

O günleri bir iğne ve iplik bile kurtaramadık diyerek anlatan Mevlüt Köse; “O yıllarda eski sanayide 600 metrekarelik bir yerde üretim yapıyorduk. Talihsiz bir yangın afeti yaşadık. Çok şükür herhangi bir can kaybı olmadı. Ancak fabrikamızın tamamı yandı. Hiçbir şey kurtaramadık. Her şerde bir hayır vardır misali, o gün

600 metrekarelik alanda üretim yapıyorduk, şimdi 2200 metrekarelik yerde üretim yapıyoruz.

DOSTLARIMIZ SAYESİNDE YENİDEN AYAĞA KALKTIK

Tabi bu dostlarımız sayesinde oldu. Ben o yangından sonra mobilya üretiminden vazgeçmiştim. Çünkü hiçbir şeyim kalmamıştı. Ne param, ne makinem, ne de malım. Ortada hiçbir şey yoktu. Dostlarım, arkadaşlarım sağ olsun. Bana çok destek oldular. Beni arabaya bindirdiler doğru Kayseri’ye, oradan yeni makineler aldık. Para pul şimdi mevzubahis değil dediler. Sen üret kazan, sonrasına bakarız dediler. Bana makine aldılar, hammadde olarak mal aldılar ve onların sayesinde üretime yeniden başladık. Tabir yerindeyse yeniden küllerimizden doğduk. Çok şükür bende azimle çalışmaya devam ettim ve dostlarımın yüzünü kara çıkartmadım. Tabi bu tek başına benimle olmadı. Çalışan arkadaşlarımız, işçi arkadaşlarımızla birlikte başardık” diye konuştu.

YENİ NESİL HEVES ETMİYOR

Üretimin zorluğuna dikkat çekerek konuşmasına devam eden Mevlüt Köse; “Ben meslek lisesi mobilya mezunuyum. 2005 yılında mezun oldum. O yıllarda sınıflarımız 30 kişiydi. Aileler çocuklarını oğlumuz meslek sahibi olsun diye bu okullara gönderiyorlardı.

Gençler büyük bir hevesle geliyordu. Şimdi sınıflar maalesef boş, öğrenci yok.

Bazen hocalarımla görüşüyorum, okula uğruyorum. Şimdi sınıflarda sadece 7-8 kişi var. Gençler pek heves etmiyor. Halbuki bir meslek demek kolunda altın bilezik demek. Kendi işinin patronu olmak demek. Bu konuda bir çare üretmek lazım, çünkü üretim sektöründe çalışan sayısı giderek azalıyor. Kalifiye eleman bulamıyoruz” dedi.

GEREKLİ DESTEK SAĞLANIRSA REKOR İHRACAT OLUR

Türkiye’de ihracatta mermerden sonra mobilya sektörünün geldiğine dikkat çeken Mevlüt Köse; “Dünya pazarında Arap ülkelerine ve Türki Kardeş Cumhuriyetlerine açılmamız gerekiyor. Ülkemizde mobilya konusunda kaliteli üretim potansiyeli var. Bunu değerlendirmemiz lazım. Devlet büyüklerimiz bu konuda yardımcı olurlarsa, önümüzü açarlarsa daha fazla üretim ve deha fazla istihdam olur” diye konuştu.

AİLELER MOBİLYALARINI ISPARTA’DAN ALSIN

Son olarak önemli bir konuya değinen Mevlüt Köse mobilya almayı düşünenleri uyarıyor; “Bazı ailelerin veya yeni evlenen bazı çiftlerin mobilyalarını Antalya’dan, Bursa’dan veya Ankara’dan aldığını duyuyoruz. Şunu samimiyetimle söylüyorum. Bizim Isparta’da ürettiğimiz mobilyalar genelde oralara gidiyor. Yani Isparta’dan giden mobilyalar tekrar Isparta’ya geri geliyor. Mobilya alacak hemşerilerimizin oralara kadar giderek ekstra masraf yapmasına gerek yok. Isparta’da en kalitelisi ve en konforlusu var” dedi.   

Koltuk ve kanepe grubu üretim yapan Onur Mobilya’da hedefler büyük; kaliteden ödün vermeden üretimi arttırmak, daha fazla istihdam sağlamak ve milli ekonomiye daha fazla katkı yapmak. Ayrıca makineleşmeye ve otomasyona önem vermek.