Yeni yıla merhaba…
2012 yılını geride bıraktık- biraz daha büyümüş, biraz daha yaşlanmış ve belki de, biraz daha akıllanmış olarak giriyoruz. Bunların ilki, büyümek , yaşlanmak.

- Günlerin akışını durdurmak mümkün olmadığına göre kaçınılır işlerden değil, fakat ne çare ki akıllanmak da bunları mutlaka takip eden işlerden değil, insan oğlu 2012 de bir yıl öncesine nispetle pek daha akıllı sayılamazdı. Eski problemlerini çözemedi. Üstelik, onlara yenilerini kattı. Kavga etti, savaştı, eski hatalarını tekrarladı durdu.

- Ülkemiz 2012 yılı içinde tedirgin eden olaylarla karşı karşıya kaldı. Bir yandan Suriye ile savaş eşiğine gelindi diğer bir yandan da ülkenin ileri gelen aydınların tutuklanması, ülke genelinde sindirilmiş politikası, her vatandaş sayın başbakan dinlendikten sonra bende dinleniyorum diye düşünme krizine girdi.

Zamanı durdurmanın mümkün olmadığına göre yaşam sürecini bireyden tutunda, ülkelerin iyi değerlendirmesi lazım. Mutlaka menfaatler ön sırada olacak. Ama benim menfaatim diye insanları öldürmek, onların can ve mallarını kastetmek hiçbir demokrasilerde mümkün değildir. Her insan istediği gibi konuşmalı, düşüncelerini özgürce söyleye bilmelidir. Bu demokrasinin kaçınılmaz ilkelerinden birisidir. Ülkemizde her gün gündem değişiyor. Vatandaşlar bunları takip etmekte zorluk çekiyorlar. Sanki günlük yaşanıyor durumuna sokuldu.

Bir akıllı sesten dünya mahrum oldu. Bu sesin sahibi adli stevenson idi “dünya bir ailedir. Bütün insanlar kardeştir. Bütün savaşlar birer iç savaştır” demişti. Stevenson, eğer dünya gerçekten bir ‘aile ise, kabul etmek lazım ki, 2012 yılı da hayli korkunç bir aile idi. Filozof Bertrand rusellile göre “en büyük problem” barışı bulmaktır. Dünyada henüz barış bulunamamıştır. İnsan oğlu aradığı takdirde barışı da bulacaktır.

Dünyanın alıp götürdüğü büyük şair T.S Eliot şöyle diyordu.
“Geçen yılın sözleri…  Geçen yılın diline aittir.
Ve gelecek yılın sözleri yeni bir ses beklemektedir.

2013 de ülkemiz daha akılı daha yapıcı daha yaratıcı bir sese kavuşması temennisiyle yeni yılın, sağlık mutluluk getirmesini dilerim. 

HASAN ÖZBEK