Türkiye'nin birçok kentinde ölçümler yaptıklarını belirten Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ethem Derman ve ekibi tarafından ülkenin en karanlık noktası olarak tespit edilen Melikler Yaylası’nda bu yıl 2. Gökyüzü Gözlem Şenliği gerçekleştirildi. Yenişarbademli Belediyesiş ev sahipliğinde gerçekleşen şenliğe Türkiye'nin farklı şehirlerinden gökyüzü gözlemi için gelen yaklaşık 750 kişi katıldı. Gözlem ve gökyüzü fotoğrafları çekimleri yapılmasının yanı sıra bilimi sevdirmek ilgisini çekmek üzere roket hazırlama ve fırlatma gibi çocuklar için de gün içinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.


9-12  Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen bilim şenliğinde katılımcılara gökyüzünü anlatan ve  gökyüzü şenliğini 12 Ağustos'taki Perseid Göktaşı Yağmuru dönemine de denk getirdiklerini belirten Prof.Dr. Ethem Derman, ‘’Burada gökyüzü gözlem şenliği yapıyoruz.Ücretsiz olduğu için herkesi çağırıyoruz onlara sadece karanlık bir gökyüzü veriyoruz.Yenişarbademli’nin Melikler Yaylası çok karanlık.Türkiye’de ölçtüğümüz en karanlık yer olduğu için gözlem şenliğini burada yapıyoruz.Astronomiyi seven gökyüzünü seven,gökyüzüne meraklı olan insanları çağırdık. Katılım geçen seneye göre dört kat arttı.Burada bir gece,iki gece kalanlar var ama biz bir haftadır buradayız.Gökyüzüne meraklı,orada ne var diye  merak edenler geliyor ve ben yıldızları,gezegenleri ve saman yolunu anlatıyorum onlara.Katılımcıların yarısı belki de hayatlarında saman yolunu burada ilk defa görüyorlar.

Saman yolunu çıplak gözle görenler  neredeyse 250 kişi.Bunun nedeni de Melikler Yaylası’nın gökyüzünün gözlenebilir en karanlık noktası olması.Büyük kentlerde ışık kirliliği olduğu için saman yolu falan göremiyor insanlar.Dolayısıyla çok şey kaybediyorlar.Buraya  gelmelerinin nedeni de gökyüzünü tanıyorlar,gökyüzünde bu kadar yıldız olduğunu ilk defa görüyorlar.Çünkü Antalya’da saysanız elliyi geçmez yıldız sayısı.Neden? Antalya’nın da ışık kirliliği var.Isparta da aynı şekilde ışık kirliliği var.Burada hiç ışık kirliliği yok.Karanlık olduğu için,biz hep şunu söyleriz ben İstanbul’da yıldızları sayıyorum 20-25.Ama Yenişarbademli’ye geldiğiniz zaman 200-2500 yıldız sayabilirsiniz burada.Burada düzenlediğimiz etkinliklerle çocuklarımızın bilimi sevmeleri için tetikleme yapıyoruz.Önemli olan bilimi sevmek.Bilim ve sanat olmasa ülke kalkınamaz.Onun için ne kadar çok çocuğa bu aşkı aşılayabilirsek memleketimiz için şart.Etkinliğin temel amacı gökyüzüyle buluşturmak ve bilimi sevdirmek.Kar amacı gütmeyen,sadece bir belediye başkanın verdiği destekle yürüyen,kısıtlı imkanlar içerisinde  bilim adına mücadele veren bir çalışma içerisindeyiz.Buradakine benzer bir çalışma Türkiye’nin hiçbir yerinde yok maalesef.Bursa Büyükşehir Belediyesi Uludağ’da yapıyor ve dünyanın parasını alıyor katılımcılardan.Burada katılım tamamen ücretsiz.Yenişarbademli Belediyesi bu bakımdan tek örnek.Başkanı ilk tanıdığımda Yenişarbademli’yi nasıl tanıtabiliriz demişti,ben bugün Türkiye’nin bir çok yerinde  verdiğim konferanslara Yenişarbademli’yi biliyor musunuz sözüyle başlıyorum.Ne kadar karanlık olduğunu anlatıyorum ve burayı tanıtıyorum yaptığım konuşmalarda’’ dedi.


Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem de ev sahipliğini yaptıkları şenlik neticesinde ilçesinin bilimle anılmasını ve burada Karanlık Gökyüzü Parkı kurulmasını istediklerini ifade ederek,’’Melikler Yaylamızda hem bilime destek sağlıyoruz, hem de Isparta’mızın ve Yenişarbademli’mizin tanıtımını yapmak istiyoruz.Eğer hocamız burayı Karanlık Gökyüzü Parkı yapma noktasında başarılı olursa,sabit bir teleskop yerleştirilirse gökyüzü hareketlerini buradan  sürekli izler duruma gelirsek, burası da Kandilli Rasathanesi gibi adı bilinen  ülke  genelinde biline tanınan bir nokta olacak.Burayı turizme de kazandıralım ama bu bilimi negatif yönde etkilemesin de istiyoruz.Çünkü burasının bilimle anılmasını istiyoruz.Dedegöl Dağı’na 3000 kişi geliyor,tırmanış yapıyorlar ve dağcılıkla anılıyor.Ama gökyüzü bilim şenliğinde bilimsel bir dokunuş var.Çocuklarımıza bilimi sevdirme ve aydınlatma var.Bilime hizmet işi var.

Turizme açılması,yaylanın tanıtılmasından ziyade bu yönü çok önemli.Bu kadarı bilmiyorduk ama burada görüp,şahit olunca önemini daha da kavradık.Bu nedenle Karanlık Gökyüzü Parkı yapılması yönünde gayretlerimiz olacak hocamızın da desteğiyle.Bunu sağlarsak artık 12 ay boyunca gökyüzü gözlemcilerinin uğrak noktası olacaktır.Gayretimiz bunu başarmak yönünde olacak’’ açıklamasında bulundu.Elif AKGÜL