Valilik Soma ve Azyak kömürüne yönelik aldığı yasağın altında 3 ayda sonuçlanan analiz kararları yatıyor. Yerli Kömürde 5400 alt sınırda olması gereken kalori değeri Soma’da 5165, Azyak kömürde ise 4514 çıktı.

Isparta Valiliği’nin sobada yakılacak kömüre yasak getiren sürpriz kararı dün Belediyeye yazı gönderilince ortaya çıktı. Isparta Valiliği’nden Vali Yardımcısı İzzet Ercan imzasıyla Belediye Başkanlığı’na gönderilen resmi yazısında Soma ve Azyak cinsi kömürlerin şehre girişinin önlenmesi istendi. İşte Yasağa alınan karar:

“ Adil Kömür Ltd. Şti’in İl müdürlüğümüzden almış olduğu satış izin belgesi’ne istinaden getirmiş olduğu Azyak Soma Uyar Kömür İşl. Paz. San. Ve Tic. Ltd. Şti’ne ait yerli kömüre ait birinci analiz sonucunun olumsuz olup ve şahit numunenin analize gönderileceği belirtilmektedir. İlgili firmaya ait şahit numune analiz sonucunda İlimiz Mahalli Çevre Kurulu’nun 30.04.2009 tarih ve  167 sayılı kararı ve 02.06.2009 tarih ve 168 sayılı kararına uygun çıkmamıştır. Söz konusu kömürün İlimize girişinin önlenmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Kömürcülerden Tepki

 Valiliğin beklenmedik yasak kararı Ispartalılar Kömür Temin ve Tevzi Kooperatifi’ne üye kömürcü esnafın tepkisine neden oldu. Kömürcüler, “yaz ayında bize verilen izin doğrultusunda bağlantılarımızı yaptık ve parasını peşin ödedik. Şimdi kömürü Isparta’ya getirdik, insanlara satışa başladık. Kış mevsimi kapıda bu yasak hem bizi hem vatandaşı mağdur edecektir. Bu kadar kömürü ne yapacağız, müşterilerimize ne cevap vereceğiz. Bu karar düzeltilmezse kışın sobada yakılacak kömür bulunmayacaktır. Bu kömüre yasak getirilecekti neden yazın izin verildi. Anlamak mümkün değil” diyerek tepkilerini ifade ettiler.