Metro Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Kurucusu İnşaat Mühendisi Mustafa Özaydın, Gülistan’da karşılaştığı tabloyu anlattı: ‘Yıktığımız binaların bugüne değin ayakta kalması bir mucize. Binalardan numune dâhi alamadık. Makineyi vurduğunuz an yıkıldı.

1999 ÖNCESİ YAPILARINTÜMÜ RİSK ALTINDA

‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ için (‘- doğru bir reform’) yaklaşımında bulunan İnşaat Mühendisi Özaydın, ‘1999 öncesi yapıların tamamının risk altında olduğu’ tezini ortaya attı. Yapıların yıkılıp tekrar inşa edilmesinin şart olduğunu söyleyen Özaydın; formül önerdi: ‘Isparta’da 106 Müteahhit var. İlla kat karşılığı anlaşmaya gerek yok. Devlet, 100 Bin TL’ye kadar düşük faizli kredi veriyor. İstedikleri bir Müteahhitlik şirketi ile anlaşabilirler.’

MAKİNEYİ VURDUĞUN AN BİNA TOZ- TOPRAK OLUYOR

Özaydın, şöyle dedi: Yıktığımız binaların bugüne değin ayakta kalması bir mucize. Binalardan numune dâhi alamadık. Makineyi vurduğunuz an bina toz- toprak oluyor.’

KANUN BİR REFORM

‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ için (‘- doğru bir reform’) yaklaşımında bulunan İnşaat Mühendisi Özaydın, herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

KANUN BİR REFORM

Metro Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Kurucusu İnşaat Mühendisi Mustafa Özaydın, ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ için (‘- reform’) tanımlaması yaptı.

Büyük çapta zihniyet devrimi yaratan Kanun’un aslında 1999 Marmara Depremi’nden sonra çıkartılması gerektiğini anlatan Özaydın, yaşam güvenliği açısından çok hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

‘1999 öncesi inşa edilen yapıların risk altında olduğu’ tezini ortaya atan Özaydın, çarpıcı saptamalar yaptı:

“Kentsel Dönüşüm kapsamında yeni projeler hayata geçiriyoruz.

Yıktığımız binaların bugüne kadar ayakta kalması bir mucize.

Allah’ın isteği dışında bu binaların ayakta kalmasına akıl ermiyor. Biz binalardan karotlar alıyoruz. Biz bu binalardan numune dâhi alamadık. Makineyi vurduğunuzda bina toz toprak oluyor. Isparta’nın bu bombanın üzerinden kalkması gerekiyor.”

ZEMİN ÇOK ÇÜRÜK

Yapı üretim sürecinde zemin etüdü projelendirilmesi yapıldığına atıf yapan İnşaat Mühendisi Özaydın, sözün bittiği anı gösteren veriler paylaştı:

“En sağlam zemin 1’dir. En çürük zemin ise 4’tür

Isparta’da zemin 4 ile karşılaştık. Buranın altı biraz kum biraz kirst. Daha alt tabaka ise Pomza. İnanılmaz oranda bozuk zemin

Örnek ile anlatayım; Afyonkarahisar’da Devlet Hastanesi inşa ettim. Oradaki zemin bile buradan sağlam.

Sözün özü şudur:

Beton: Zayıf

Demir: Eksik

Uygulama Teknikleri: Çağ dışı

Kendi özelimden örnek vereyim: Halıkent’te evim vardı. Tadilat yaparken beton ufalanıyordu.

Modern toplumlarda bu evlerde oturulmaz. Akıl kârı değildir.

1999 ÖNCESİ YAPILARIN DEPREME DAYANIKLILIK ANALİZLERİ YAPILMALI

Kamu binaları için depreme dayanıklılık analizleri yapıldı.

Ancak özel mülkiyetler için de mutlak ihtiyaç var. Özel mülk sahipleri kendi imkânları ile yaptırmalıdır.

1999 öncesi yapılan bütün binalar risk altındadır. Sağlamsa o da tesadüf eseri biraz daha sağlam olabilir. Beton biraz sağlamdır veya biraz geç yıkılacaktır. Sadece beton dökmekle olay bitmiyor. Projeniz sağlam olacak, zemin etüdünüz sağlam olacak.  Birçok etken var. 1999 öncesi bu bilinç yoktu.”

ISPARTA BU BOMBANIN ÜZERİNDEN KALKMALIDIR. KENT YENİLENSİN

Metro Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özaydın, testler ışığında Isparta’nın yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyledi. Projelerin illa kat karşılığı yapılmasının şart olmadığını anlatan Özaydın, yöntem de gösterdi:

“‘Isparta’da 106 Müteahhit var. İlla kat karşılığı anlaşmaya gerek yok. Devlet, 100 Bin TL’ye kadar düşük faizli kredi veriyor. İstedikleri bir Müteahhitlik şirketi ile anlaşabilirler.

Önemli avantajlar var. Yapı Ruhsatı Harcı ödemiyorsun. 18 ay süre ile kira desteği alıyorsun. En önemlisi can güvenliği

Modern, sağlıklı, ısı- ses ve su yalıtımı uygun yapıya kavuşuyorsun

Kesinlikle ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’u çıkaranlara dua edilmesi gerekir. Bu bir reform… Ama çok geç kalındı.

RANT ELDE ETMEK İSTENMESİ EN BÜYÜK ENGEL

Kentsel Dönüşüm’ün büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Özaydın, ‘rant elde edinimi çabalarının’ büyük bir sorun yarattığını savundu.

MÜTEAHHİTLİK ŞİRKETLERİNİN MALİ GÜCÜ DENETLENMELİDİR

Isparta’da ortalama 2.500 konut satıldığını ifade eden Özaydın, Müteahhitlik şirketlerinin yapı güvenliği açısından sınıfı geçtiğini kaydetti. Ancak Müteahhitlik şirketlerinin mali yapılarının mutlaka denetlenmesi gerektiğini bildiren Özaydın, şu çarpıcı tespitlerde bulundu:

“Müteahhitlik sistemi sağlıklı

Kim yaparsa yapsın evler düzgün, sağlıklı, güvenilir

Kentsel Dönüşüm Projesi yapmak isteyen hak sahipleri için bilgi paylaşayım: Onların bakması gereken tek nokta ekonomik gücün denetlenmesidir.

Müteahhitlik şirketi batarsa kötü olur. Bütün işler yarım kalır.

Önerim, Devlet imkânlarını kullanarak evlerini yenilesinler. Herkes ‘kat karşılığı’ beklerse süreç uzar.

Kredi kullanarak ‘Ada Bazı’ndan’ bir araya gelip ihaleye çıksınlar. Tablo böyle olursa Türkiye’nin her yerinden Müteahhitlik şirketleri de gelir, proje yapar.”

TAŞERON SİSTEMİ BÜYÜK SIKINTI İTİBAR KAYBETTİRİR

Müteahhitlik Sistemi’nin de revizyondan geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan İnşaat Mühendisi Mustafa Özaydın, çarpıcı analizlerde bulundu. Özellikle Taşeron Sistemi’nin ehil ellerde olmaması durumunda sıkıntı yaşanacağını kaydeden Özaydın, şöyle dedi:

“Müteahhitlik Sistemi’ne girişte bir kısıtlama yok

Herkes müteahhit olabiliyor. Bu bir meslek değil. Okulu yok ama belli kriterleri olması gerekir.

Devlet Hastanesi’ne Başhekim atayacağınız zaman onun Dr. olması zaruridir. Ama bugün eskiden bu yana uygulanan Isparta’nın herhangi bir ilin planlamasını yapan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne çok öğretmen atandı. İnşaat sektörü herkese serbest. Çünkü en büyük istihdam inşaatta sağlanır. Köyden çıkar adam rastgele inşaattan içeri girer. Önce amele olarak girer sonra kalfa sonra da taşeron olur çıkar. Bununla ilgili devletin koyduğu kurallar yok. Bu büyük bir sıkıntı. Her mesleği erbabı yapmayınca o meslek grubu itibar kaybediyor.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Metro Mühendislik Kurucusu Mustafa Özaydın’ın öne çıkan sözlerine yakın plan:

BELEDİYE BİNASINI DA YIKARIM: Ben şantiyeciyim. Siyasetçi, akademisyen değilim. Bizimkisi biraz laz mantığıyla gitmektir.  Bana görev verilse gözünün yaşına bakmam yıkar geçerim. Vatandaşa derim ki ‘sana şurada yer veriyorum, şu zamanda teslim edeceğim.’ Belediye olarak düşünüyorum. Belediye binasından işhanına kadar yıkar geçerim. Kolay mıdır, çok zor bir iştir.

Belediye başkanının ve meclis üyelerinin gayretlerini takdirle karşılıyorum. Ama geniş bir plan. Çok doğru buluyorum. Atılmış önemli bir adımdır.

ISPARTA’DA KONUT PAHALI DEĞİL, ARSA PAYI ÇOK YÜKSEK:  Isparta’da arsa payı çok yüksek. Ortalama bugün 200 Bin TL’ye 3+ 1 satıyoruz.

Halıkent’te satış ortalaması 182 Bin TL. Bunun yüzde 65’ini arsa sahibine veriyorum diyelim.

Orada benim ürettiğim daire sayısı 162.

30 Bin M2 kapalı inşaat alanı yaptım. Bir daireyi üretmem için 185 M2 inşaat yapmam gerekiyor. Bugün bu işi çok iyi bilen, ekonomik gücü olan birisi konut inşaatını M2’sini 700 TL’den aşağı mal edemez. 160 daireyi üretmek için 30 Bin M2 inşaat yaptık. Benim payıma düşen 113 M2. Bunu bölünce 265 M2 inşaat yaptım bir daireyi üretmek için. Bunu 700 TL ile çarpın. 185 Bin TL maliyet. Ben ortalama 182- 200 Bin TL bandında sattım. Benim hedefim bir daireden 20 Bin TL kazanmaktır.

Sözün özü şudur: Isparta’da daire fiyatları yüksek değildir. Arsa payları astronomiktir.”

ENGELSİZ YAŞAM ALANI

Kentsel Dönüşüm kapsamında üzerinde çalıştığı Saba ve Metropolitan Projelerini de anlatan Özaydın, en büyük farkı anlattı:

‘Fiziksel duyarlıların tüm ihtiyaç ve gereksinimlere kusursuz şekilde yanıt verecek alt ve üst yapılar.’

Projelerin tamamının kapalı otoparka sahip olacağını kaydeden Özaydın, şöyle dedi:

2015 Yatırım Planı’nda en büyük hedefim Karayolları Evleri

Şu an Metropolitan ve Saba Evleri üzerinde çalışıyorum.

Kentsel Dönüşüm için ilk adım attığım YSİ Evleri idi. Çok istedim o projeyi. Ancak 1 daireye karşılık 2 daire istediler. Bu mümkün değil

ULAŞIM: Ulaşım ile ilgili Belediye Başkanlığı’nın önemli öngörüleri var. Biz arka sokaklardan 5’er M2’yi bedelsiz olarak terk ediyoruz. Bugün 10 M yol; benim tarafımdan 5 M’yi karşılık beklemeden Belediye’ye bırakıyorum. Karşı tarafında yapılacak olduğundan 5 M’de o terk edecek. Ara sokaklarda 20’şer M yol ortaya çıkıyor.

YÜZDE 100 YAŞAM ALANI: Artık konut sistemi de değişiyor. Yeni kültür Yaşam Alanı… Benim projelerim yüzde 100 ev… Ne demek, Kreş’ten Toplantı Salonu’na kadar her unsur var. Spor alanı var.