Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) öğrencilerinin Isparta ekonomisine aylık 14 milyon 304 bin liralık katkıda bulunduğu tespit etti.

SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ile Doç. Dr. İlker Çarıkçı tarafından 1920 öğrenci ile yapılan anket çalışmasının sonucu açıklandı. Öğrencilerin, 4 yıl öncesine göre daha fazla harcama yaparken, esnaf ve ev sahiplerine karşı olan olumsuz düşüncelerinde de azalma görüldü.

Bir basın toplantısı ile sonuçları değerlendiren Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, merkezdeki 27 bin öğrencinin Isparta ekonomisine ciddi katkıda bulunduğunu söyledi. Yılda 114 milyon 432 bin liralık bir harcama yapıldığını ifade eden Dulupçu, “Anket sonuçlarına göre bir öğrencinin 2011 yılı aylık ortalama harcamasının 526 lira civarındadır. Buradan hareketle il merkezindeki öğrencilerin Isparta ekonomisine ayda yaklaşık 14,3 milyon liralık bir harcama ile katkı yaptığı söylenebilir.” dedi. Öğrencilerin yaptığı harcamalar içerisinde il merkezinde en fazla payı 2009 yılında olduğu gibi 2011 yılında da barınma kaleminin oluşturduğunu belirten Dulupçu, bu alanda 4 milyon 220 bin lira harcama yapıldığını anlattı. Dulupçu, bunu 3 milyon 890 bin lira beslenme, 1 milyon 960 bin lira ile giyim, bir milyon 673 bin lira ile ulaşım, bir milyon 359 bin lira ile sosyal etkinlikler, bir milyon 202 bin lira ile haberleşme harcamalarının izlediğini dile getirdi.
 İki yılda bir düzenli olarak yaptıkları anketin Türkiye genelinde ilk ve öncü çalışmalardan birisi olduğuna değinen Dulupçu, kent merkezindeki öğrenci sayısına bağlı olarak yapılan harcama kalemlerinde de iki yıl öncesine göre yüzde 40’lık bir artış yaşandığının görüldüğünü kaydetti. Dulupçu, Isparta bir öğrencinin aylık ortalama 72 lira giyime, 61,5 lira ulaşıma, 50 lira sosyal etkinliklere, 43 lira beslenmeye, 155 lira barınmaya, 44 lirada haberleşmeye para harcadığını kaydetti.

ÖĞRENCİNİN KAFASINDAKİ OLUMSUZLULAR AZALIYOR

 İki yılda bir yapılan araştırmanın ikinci kısmında ise öğrencilerin şehre nasıl baktıkları araştırıldı. Doç. Dr. İlker Çarıkçı, öğrencilerin ulaşım, ev sahibi, esnaf bakışı ile lokanta ve restoranların kalite ve hijyenine nasıl baktıklarının sorulduğunu söyledi.

  Anket sonuçlarına bakıldığında öğrencilerin daha önceki yıllarda ev sahipleri ile ilgili olumsuz düşüncülerinde bir azalmanın görüldüğünü ifade eden Çarıkçı, son 10 yıl içerinde bu olumsuzlukların yüzde 40’a kadar düşeceğini tahmin ettiklerini anlattı. Çarıkçı, “Bu olumsuz tutumlar 2003’lerde yüzde 70’lerdeyken şimdilerde yüzde 59’a kadar düşmüş.  Ev kiraları hakkında hafif olumsuzlukta bir azalma var. Şehir içi ulaşım konusunda olumsuzluk azalıyor olumlu görüşler artıyor Şehir öğrenci kenti olmaya doğru gidiyor. Son 10 yılda olumsuzlukların yüzde 50’lelere düştüğünü görüyoruz.” dedi.

Kalite ve hijyen konusunda olumsuzluğun gittikçe azaldığının görüldüğünü belirten Çarıkçı, öğrencilerin AVM’lerin açılmasının ardından Antalya’ya gitmekten vazgeçtikleri, marka sayısı ve ürün kalitesi konusunda olumsuzlukların 2011 yılında yüzde 56,4’e kadar düştüğünü anlattı. Sinema alışkanlığı ve eğlence sektöründe olumsuzluklar yüzde 42’lere kadar düştüğünü anlatan Çarıkçı, Isparta’nın eğitim ve hizmet sektörünün hızla geliştiği bir şehir olmaya yolunda ilerlediğini, halkında öğrenciye sevgisi ve hoşgörüsünün hızla arttığını dile getirdi.