Standta ITSO Başkanı Kaçıkoç, Ticaret Borsası Başkanı Adar ile Kebapçı Kadir İşletmecisi Açıkalın misafirlere Helva Kabune ikram etti.

Antalya Ticaret Borsası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı´nca düzenlenen 2. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) başladı.
 

Antalya EXPO Center´de düzenlenen fuarın açılış törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Antalya Vali Yardımcısı Fuat Ergün, Isparta Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile oda başkanları katıldı.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası işbirliğinde fuarda açılan stantta gül ürünlerinden Isparta ekmeğine, elmasına halısına kadar birçok ürünün tanıtımı yapıldı. Ancak Isparta Standında en çok dikkat çekenler arasında Halıcı Ahmet Aksakal’ın sanat eserleri ile Kebapçı Kadir’in Helva Kabune şovu idi. Diğer illerden gelen katılımcılar ile siyasi parti temsilcileri ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na helva-kabune ikram edildi.

ITSO Başkanı Kaçıkoç ve Ticaret Borsası Başkanı Adar ve Kebapçı Kadir işletmecisi yaklaşık bin kişiye helva kabune dağıttılar.

ÜRÜNLERİMİZİ ŞEHRİMİZİN ADI İLE MARKALAŞTIRALIM

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, ürünlerin mutlaka şehirlerin adıyla markalaşmasını önerdi. Hisarcıklıoğlu, “Kars´ın kaşarını dünyaya tanıtsak, Hollanda, Fransa´nın peyniri hepsini sallarız”dedi. Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerin Ortadoğu pazarına sunulabileceğini belirterek, “Ortadoğu´nun gıda ithalat pazarı 30 milyar dolar. Bizde bu lezzetler varken niye burada pazar bulamayalım´´ diye sordu.

YÖREX´in akıl ve alın terinin döküldüğü yer olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünleri dünya çapında markalaştırmanın yolunun tescil edilmesinden geçtiğini belirtti. Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası´nın büyük düşünerek YÖREX´i EXPO´ya dönüştürme görevi verdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, YÖREX´in bir yıl yurtiçinde, bir yıl yurtdışında düzenlenmesini tavsiye etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’yi il il gezdiğini ve her yerde ‘Daha fazla kazanmak istiyorsanız bunun yolu, yaptığınız iş ne olursa olsun, bunu marka haline getirmektir’ dediğini kaydederek, ‘Artık sadece üretmek de yetmiyor, ürettiğini tanıtacaksın, pazarlayacaksın. Bunun için de kaliteye ve markalaşmaya önem vereceksin’ diye konuştu.

Anadolu´da, yöresinin adıyla tanınan, tescillenen çok sayıda gıda, el sanatı ve sanayi ürünü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Ama bunlar bilinmiyor. Bilinmediği için de ithal ürünler arasında sıkışıp kayboluyor. Halen 140 yörenin ürünü, ülkemiz içinde coğrafi tescil almış durumda. Ama bu yetmez” dedi. Yıllardır Anadolu´da yapılan yoğurda bile sahip çıkılamadığından yakınan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

Türkiye´nin birçok iline ait yöresel ürünleri inceledi. Konuklar yöresel gıda ürünlerini de tattı.
Bu arada, Hisarcıklıoğlu, Anadolu´dan geldik türküsünü YÖREX´e armağan eden ve fuara destek veren Türk halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü´ye plaket takdim etti.