Platform üyelerinin bıraktığı çelenk polisler tarafından kaldırılınca tartışma yaşandı.

ADD Şube Başkanı Mahmut Özyürek, çelenk koyma eylemini engellemenin hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirterek, ''Yurt çapında düzenlenen törenlerde çelenk sunumu engellenmezken, Isparta'da engellenmiş olması Sayın Vali'nin yanlı, taraflı davranışının açık ve tartışmasız göstergesidir'' dedi. Gazeteci- yazar Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde öldürülmesinin 14'ncü yıldönümü nedeniyle, ADD Isparta Şube Başkanlığı öncülüğündeki CHP, DSP ve İşçi Partisi il örgütleri ile Eğitim- İş Sendikası, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Türkiyem Topluluğu Isparta Temsilciliği ve Atatürkçü Gençlik Kulübü yöneticilerinden oluşan Demokrasi Platformu, Atatürk Anıtı'na çelenk sunmak için hazırlıklara başladı. Ancak platformun, 14'üncü Adalet ve Demokrasi Haftası etkinleri kapsamındaki çelenk sunma girişimine Isparta Valiliği'nce izin verilmediği açıklandı. Yasağa, Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkındaki Yasa, İçişleri Bakanlığı'nın ilgili genelgesi ve yönetmelikler gerekçe gösterildi. Atatürk Anıtı'na sadece ulusal bayramlar, mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde çelenk konulabileceği vurgulandı.

POLİS ÇELENGİ KALDIRDI
Yasağa rağmen Demokrasi Platformu'na bağlı yaklaşık 400 kişilik grup, saat 12.00 sıralarında, karanfillerle süsledikleri '14. Adalet ve Demokrasi Haftası' yazılı 'Unutmayacağız, Unutturmayacağız' mesajını içeren çelengi Atatürk Anıtı'na bıraktı. Etrafının polislerle sarıldığı anıta, üyeler tarafından tek tek de karanfil konuldu. Ardından, harekete geçen polisler bırakılan çelengi kaldırdı. Platform üyeleri ile polis arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Polisin Atatürk Anıtı'ndan uzaklaştırdığı platform üyeleri, Kaymakkapı Meydanı'na gelerek bir basın açıklaması yaptı. Grubun etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı.

YASAL DAYANAK YOK
ADD Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek, ''Kubilay'dan bu yana, ülkemizin bağımsızlığını, şeref ve onurunu, namusunu, laik, demokratik cumhuriyeti ve Türk devrimi bilincini, canları pahasına savundukları için emperyalizmin maşası kişi veya kişilerce soysuz, alçak ve hain katliamlarla aramızdan alınan Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Doğan Öz, Cavit Orhan Tütengil, Turan Dursun, Necip Hablemitoğlu, Gaffar Okkan ve daha nicelerini anmak için çelenk sunmak istedik'' dedi. Çelenk koyma eylemini engellemenin hiçbir yasal dayanağı olmadığını savunan Özyürek, şöyle devam etti: ''Asıl suç teşkil eden eylem, çelenk sunumunu engellemektir. Tüm yurt çapında düzenlenen törenlerde çelenk sunumu en gellenmezken, Isparta'da engellenmiş olması Sayın Valinin yanlı, taraflı davranışının açık ve tartışmasız göstergesidir. Bu davranışı kınıyoruz. Cumhuriyet yoluna baş koyan insanların karşısına cumhuriyet yasalarının çıkarılması çok acı ve düşündürücü. Yaşadığımız süreç hainlerin kahramanlaştırıldığı ve kahramanların ise hain sayıldığı bir dönem. Biz, kahramanlarımıza, cumhuriyete ve Atatürk'e sahip çıkmalıyız. 'Ne mutlu Türküm' demek istiyoruz. Bunu yasaklamaya çalışanlar istediği kadar yasaklasın.''

KASTIMIZ YOK
Isparta Valisi Şemsettin Uzun ise çelenk eyleminin yasaklanmasında herhangi bir kasıt olmadığını savunarak, ''Mevzuata göre hareket etmek zorundayız. Kanun bu konuda, çelengin ne zaman ve kimler tarafından konulacağını belirlemiş. Yoksa bizim bir kastımız olamaz. Kanunların belirlediği çerçeveye göre hareket ediyoruz'' dedi. Platform üyeleri hakkında, yasalara aykırı hareket etmek suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

ISPARTA, (DHA) (Doğan Haber Ajansı)